Celosvetový PROBLÉM, ktorý zabíja rovnako ako FAJČENIE cigariet: Je VŠADE okolo nás!

Zdroj: gettyimages.com
2022-05-25 12:30:00

Znečistené životné prostredie vplýva na naše životy oveľa viac, ako si mnohí myslia. Práve kvôli nemu prišlo v roku 2019 o život 9 miliónov ľudí. A nielen to. Je spúšťačom veľkého množstva civilizačných chorôb.

Znečistené ovzdušie a vody chemickými látkami mali na svedomí jedno zo šiestich úmrtí na celom svete! Toto číslo je porovnateľné s celosvetovou mierou úmrtnosti na fajčenie a pasívnu formu tohto zlozvyku. Zároveň to predstavuje trikrát viac úmrtí v porovnaní s tými, ktorí zomreli na podvýživu, pitie alkoholu a užívanie drog, ako sa uvádza na portáli dailymail.co.uk.

Príčina úmrtí a spúšťač chorôb

Napriek tomuto enormne vysokému číslu výskumníci varujú, že pri riešení krízy verejného zdravia sa dosiahol len malý pokrok oproti roku 2015. Podľa nich sa znížil počet úmrtí spôsobených znečistením, ktoré zapríčinila extrémna chudoba, nečistou vodou, nedostatkom hygieny a znečistením ovzdušia v domácnostiach, za čo zase mohlo spaľovanie. Na druhej strane, narástol počet úmrtí spôsobených znečistením vonkajšieho ovzdušia toxickými chemikáliami, ako je otrava olovom. 

Čítajte tiež: KVÍZ ako PREVIERKA ďalších vedomostí z BIOLÓGIE: Koľko toho viete o VÍRUSOCH?

Odborníci sa zhodujú v názore, že práve znečistenie je najväčším svetovým environmentálnym rizikovým faktorom pre choroby a predčasnú smrť. Zistili totiž, že špinavé vody spôsobili 1,36 milióna predčasných úmrtí, olovo bolo na príčine 900-tisíc zomretých a čistiace prostriedky, ortuť a pesticídy mohli za 870-tisíc mŕtvych. Podľa výskumu sú olovu najviac vystavení obyvatelia Afriky, Ázie a Južnej Ameriky. Vedci preto vyzývajú na rýchly prechod od všetkých fosílnych palív k čistej, obnoviteľnej energii. 

Dopady znečistenia na zdravie sú stále obrovské a hlavné bremeno nesú krajiny s nízkymi a strednými príjmami,“ konštatoval hlavný autor správy a predseda Globálnej aliancie pre zdravie a znečistenie Richard Fuller.

Ako uviedol, napriek enormným zdravotným, sociálnym a ekonomickým vplyvom je prevencia znečistenia v programe medzinárodného rozvoja do značnej miery prehliadaná.

„Znečistené životné prostredie je stále najväčšou existenčnou hrozbou pre zdravie ľudí aj samotnú planétu a ohrozuje udržateľnosť moderných spoločností,“ doplnil profesor Philip Landrigan.

Vplyv znečistenia na zdravie

  • Nižšie IQ u detí. Vedci z Kalifornskej univerzity v San Franciscu v máji 2019 zistili, že deti narodené matkám, ktoré žijú v znečistených oblastiach, majú IQ až o sedem bodov nižšie ako tie, ktoré žijú na miestach s čistejším ovzduším.
  • Zhoršená pamäť u detí. Výskumníci z Barcelonského inštitútu pre globálne zdravie odhalili, že chlapci vystavení vyšším hladinám znečisťujúcich látok, mali horšie výsledky v pamäťových testoch, keď mali 10 rokov.
  • Spomalený vývoj. U mladých ľudí, ktorí žijú v blízkosti rušných ciest, je dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že dosiahnu nižšie skóre v testoch komunikačných schopností. Majú tiež väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať horšiu koordináciu.
  • Viac nervozity a úzkosti. Vedci z University of Cincinnati tvrdia, že znečistenie môže zmeniť štruktúru mozgu detí tak, že sa stávajú nervóznejšími a úzkostlivejšími.
  • Kratší život. „Deti, ktoré sa dnes narodia, stratia takmer dva roky života v dôsledku znečistenia ovzdušia,“ uvádza sa to v správe inštitútu Health Effects Institute so sídlom v USA z apríla 2019.
  • Zvýšené riziko autizmu. Vedci z Monash University v Austrálii zistili, že mladí ľudia žijúci vo veľmi znečistených častiach Šanghaja majú o 86 percent väčšiu šancu na rozvoj autizmu. Vyvíjajúce sa mozgy malých detí sú totiž zraniteľnejšie voči toxickým účinkom životného prostredia.
  • Spustená astma. U štyroch miliónov detí na celom svete sa každý rok rozvinie astma v dôsledku znečistenia z cestnej premávky. Ukazuje to štúdia akademikov z Univerzity Georgea Washingtona. 
  • Nadváha u detí. Odborníci z University of Southern California zistili vlani v novembri, že 10-ročné deti, ktoré ako bábätká žili v znečistených oblastiach, sú v priemere o kilo ťažšie ako tie, ktoré vyrastali v čistejšom prostredí.
  • Neplodnosť u žien. Znečistenie urýchľuje starnutie žien rovnako ako fajčenie. V podstate to tiež znamená, že sa im rýchlejšie míňajú vajíčka. 
  • Riziko potratu. Vedci odhalili, že tehotné ženy majú o 16 percent vyššiu pravdepodobnosť, že budú trpieť spontánnym potratom, ak žijú v oblastiach s vysokým znečistením.
  • Vyššie riziko rakoviny prsníka. Výskum ukázal, že šesť žien pracujúcich na rovnakom mieste vedľa rušnej cesty v USA dostalo rakovinu prsníka do troch rokov po sebe. Naznačili, že chemikálie z dopravných výparoch spôsobili rakovinu vypnutím génov BRCA, ktoré sa snažia zastaviť rast nádorov.
  • Poškodená sperma. Brazílski vedci z univerzity v Sao Paule zistili, že myši vystavené toxickému vzduchu mali nižší počet a horšiu kvalitu spermií v porovnaní s tými, ktoré od narodenia vdychovali čistý vzduch.
  • Znížené libido. Výskum tiež ukázal, že potkany vystavené znečistenému ovzdušiu majú problém sa sexuálne vzrušiť. Vedci sa domnievajú, že to môže postihnúť aj mužov, pretože vdychovanie jedovatých častíc vyvoláva zápal v krvných cievach, čo ovplyvňuje schopnosť mužov vzrušiť sa.

  • Vyššie riziko erektilnej dysfunkcie. U mužov, ktorí žijú v blízkosti hlavných ciest, je väčšia pravdepodobnosť, že budú mať problémy s erekciou v dôsledku vystavenia sa znečisteniu. Toxické výpary totiž znižujú prietok krvi do pohlavných orgánov.
  • Hrozí psychóza. Vedci z King's College London prvýkrát spojili toxický vzduch s intenzívnou paranojou a počutím hlasov u mladých ľudí. 
  • Sklony k depresii. Výskum ukázal, že čím je vzduch viac znečistený, tým sme smutnejší.
  • Spúšťač demencie. „Znečistenie ovzdušia by mohlo byť zodpovedné za 60-tisíc prípadov demencie len v Spojenom kráľovstve,“ zistili vedci z King's College London a St George's, University of London. Podľa nich, drobné znečisťujúce látky vdýchnuté hlboko do pľúc, vstupujú do krvného obehu a odtiaľ do mozgu, kde spôsobujú zápal, ktorý môže spustiť demenciu.

Zaujme vás: ZMIZÍK na poškodené BUNKY v tele? Bežné OVOCIE útočí svojou silou na NÁDORY!

V ktorých krajinách je najviac úmrtí na znečistenie?

India 2 357 267

Čína 2 177 460

Nigéria 357 760

Pakistan 308 800

Indonézia 263 344

Bangladéš 215 824

Spojené štáty americké 142 883

Etiópia 126 538

Egypt 111 790

Konžská demokratická republika 101 587

Rusko 93 802

Brazília 91 135

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia znečistené prostredie

2022-05-25 12:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia