Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Jarné športy môžu bolieť, rýchla úľava sa občas hodí každému

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: iStock)

Hurá, jar je tu. Po zime sa prebúdza nielen príroda, ale aj my. Možno sme si predsavzali zhodiť pár vianočných kíl, alebo sa len tešíme, až obujeme bežecké topánky, oprášime bicykel a z pivnice vytiahneme kolieskové korčule.

Tempo v snahe byť do leta fit ale niekedy preženieme. Športom sa namáhajú svaly a kĺby a môžu sa ohlásiť bolesťou. Pre takéto prípady však existuje riešenie v podobe rýchlej a šetrnej úľavy.

Príčin bolestí, ktoré nás prepadajú v prvých mesiacoch, môže byť mnoho. Náhla zvýšená aktivita, jarná únava, pri ktorej pobolieva hlava, citlivosť na zmeny tlaku. Bolesť chrbta, s ktorou sa niekedy stretne väčšina dospelej populácie a patrí medzi časté príčiny návštevy lekára, nás môže prepadnúť napríklad po fyzicky náročnom „odzimovaní“ chalupy.

So začiatkom roka tiež začínajú nové pracovné projekty, to tam je vydýchnutie, ktoré sme si väčšinou mohli dopriať okolo Vianoc alebo pri pobyte na horách. A do letnej dovolenky ďaleko. Sedíme, hrbíme sa nad notebookmi, pracujeme a pracujeme. A bedrá, šije, ramená a zápästia nám to „spočítajú“.

Jarné športy môžu bolieť,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: iStock)

Pomôže zmena životného štýlu

Skôr či neskôr nás naša stuhnutosť a bolesť donúti situáciu riešiť. Objednávame sa na masáže, necháme si napísať rehabilitácie, skúšame cvičiť. Naše pracovné vypätie je však stále rovnaké, podobne ako pohybové zlozvyky. Preto sa problémy čoskoro vrátia. Bolesti môžu prejsť v chronické a tie treba, rovnako ako akúkoľvek inú bolesť, samozrejme riešiť s odborníkom, správnym cvičením, rehabilitáciou, športom, úpravou pracovného prostredia. Na akútnu bolesť, napríklad hlavy, zubov, svalov, však potrebujeme riešenie. Nikdy nevieme, kedy podobná nepríjemnosť príde, a je preto dobré mať vybavenú domácu lekárničku, autolekárničku či kabelku.

Potom vás nikde nezaskočí napríklad narazené zápästie, bolesť hlavy alebo v prípade žien bolestivá menštruácia. Načo trpieť, keď príčina bolesti je zrejmá a do pol hodiny je možné byť bez bolesti a zapojiť sa späť do práce, zábavy či znova v pokoji odpočívať. Napríklad na chate, kde ste práve dokončili natieranie plotu a ohýbanie neprospelo bedrám.

Keď už liek, tak šetrný

Proti miernej až stredne silnej bolesti sa používajú najčastejšie lieky zo skupiny tzv. nesteroidných antireumatík (NSA), najčastejšie ibuprofén. Na trhu je už aj v inovovanej forme, ako liek Ibolex® 200 mg, ktorý ako účinnú látku obsahuje kryštalicky čistý dexibuprofén, ktorý je šetrný k telu, pretože je zbavený všetkého, čo by zbytočne zaťažovalo organizmus. Aj preto stačí Ibolexu iba 200 mg.

Obzvlášť vhodný je práve pre bolesti chrbta, zaberá však napríklad aj na bolesti kĺbov, šliach a kostí, ale aj na už spomínané menštruačné bolesti a bolesti zubov. A to veľmi rýchlo, už do tridsiatich minút.

Jarné športy môžu bolieť,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: iStock)

Menej je viac, aj proti bolesti

Nižšia dávka je dôležitá na minimalizáciu vedľajších účinkov.

„Aj keď majú nesteroidné antireumatiká svoje stále miesto pri riešení akútnej bolesti a patria k základnej výbave domácich lekárničiek, ich dlhodobé užívanie môže u niektorých pacientov zvýšiť riziko potenciálnych nežiaducich účinkov. Liek na báze dexibuprofénu je účinným a šetrným variantom. Z klinického hľadiska je výhodou jeho rýchlejší presun do kĺbovej tekutiny, čo je prínosom najmä v liečbe bolesti chrbta a pohybového aparátu,“1 uvádza MUDr. Marek Hakl, PhD z brnenského Centra liečby bolesti Medicinecare.

Ibolex® 200 mg je možné užívať pri miernej až stredne silnej bolesti rôzneho pôvodu a je v predaji vo forme filmom obalených tabliet, ktoré sa užívajú s jedlom alebo bez jedla a zapíja sa pohárom vody či inou tekutinou. Užíva sa vždy 1 tableta, maximálna denná dávka sú 3 tablety, pričom časový odstup medzi jednotlivými dávkami by mal byť najmenej 6 hodín. Bez porady s lekárom sa Ibolex® 200 mg nesmie užívať dlhšie ako 4 dni (resp. 3 dni v prípade horúčky) a nie je vhodný ani pre deti a dospievajúcich do 18 rokov.

1 Hakl, Marek. Uvedenie lieku Ibolex na trh. Tlačová konferencia Sanofi. Praha. 14. 10. 2020

Ibolex® 200 mg filmom obalené tablety, 20x200 mg, je liek na vnútorné použitie. Obsahuje dexibuprofén. Pozorne čítajte písomnú informáciu pre používateľa a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom. 

MAT-SK-2200001-1.0-01/2022

Jarné športy môžu bolieť,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PR článok)






Einsteinova 24
851 01 Bratislava
Slovenská republika 
Tel.: (+421) 233 100 100
E-mail: recepcia@sanofi.com
www.sanofi.sk

Viac o téme: ZdravieŠportPR článok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9