Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Plánujete laserovú operáciu očí? Máme odpovede na otázky, ktoré vás zaujímajú

(Zdroj: Shutterstock)

Je laserová operácia očí naozaj bezpečná? Veľmi to bolí? Ako dlho budem práceneschopný? Môžem ísť na operáciu očí, ak som tehotná? Čo sa stane, ak počas operácie pohnem okom?

Tieto a mnohé ďalšie otázky zaujímajú asi všetkých, ktorí rozmýšľajú o laserovej operácii očí. Odpovede na najčastejšie z nich prinášame v dnešnom článku.

Čo znamená komplexné vyšetrenie očí?

Ak sa rozhodnete, že chcete riešiť svoje problémy s očami, vo vami vybranej očnej klinike vám spravia sériu rôznych testov a vyšetrení. Ich úlohou je zistiť, akú očnú vadu či očné ochorenie máte a čo ho zapríčiňuje. To, že slabšie vidíte do diaľky totiž nemusí znamenať, že je potrebné riešiť len krátkozrakosť. Komplexné vyšetrenie môže odhaliť aj iné ochorenia, o ktorých možno ani netušíte, keďže môžu najmä v raných štádiách prebiehať asymptoticky. Typickým príkladom sú zelený a šedý zákal. Na základe výsledkov vyšetrenia lekár odporučí metódy, ktoré sú vhodné na odstránenie vášho zrakového problému. 

Ako dlho budem PN?

Jednou z najväčších výhod laserových operácií najnovšej generácie je, že sú veľmi rýchle, podobne ako hojenie. Zákroky sú vykonávané ambulantne. Trvajú pár minút, pričom laser je použitý len niekoľko málo sekúnd. Pri niektorých metódach sa do práce môžete vrátiť už na druhý deň po operácii.

Je operácia bezbolestná?

To závisí od metódy operácie. Operácie tretej generácie, ako napríklad ReLEx Smile 3D, vykonávané femtosekundovými lasermi priamo vo vnútri rohovky, bez jej vonkajšieho poškodenia, sú skutočne takmer bezbolestné. Rovnako pohodlné a rýchle je aj hojenie. 

Podľa čoho si mám vybrať metódu?

Ak ste si pozerali popis jednotlivých operačných metód, zistili ste, že sa môžu výrazne líšiť v cenách. Najmodernejšie metódy sú logicky aj najdrahšie, predstavujú však pre pacienta výrazne pohodlnejší priebeh operácie a minimum pooperačných rizík. V každom prípade, ak sa rozhodnete pre kliniku, ktorá má vo svojom portfóliu viacero metód, ktorými operuje. Očný lekár vám ponúkne tie, ktoré sú pre vás vhodné a vysvetlí výhody či nevýhody, ktoré má každá z nich.

Môžu ísť na operáciu aj tehotné?

Najlepšie spravíte, ak sa poradíte so svojím očným lekárom. Vo všeobecnosti sa operácia počas tehotenstva neodporúča, závisí však aj od problému, ktorý máte. Ak potrebujete riešiť dioptrický problém, s najväčšou pravdepodobnosťou vám lekár odporučí absolvovať operáciu až niekoľko týždňov či mesiacov po pôrode. Vplyvom hormónov sa totiž môže zrak počas tehotenstva dočasne zhoršiť a skresliť tak výsledok vyšetrenia. U niektorých žien sa zrak zhorší aj po pôrode, namerané hodnoty potrebnej korekcie budú preto reálnejšie pár mesiacov po pôrode.

Hrozia počas a po operácii riziká?

Žiadna operácia nie je úplne bez rizika. Faktom však je, že laserové operácie očí patria medzi najmenej rizikové. Obzvlášť ak sú vykonávané najnovšími metódami. Tie riziko operačných či pooperačných komplikácií eliminujú na úplné minimum.

Po operáciách staršími metódami, pri ktorých sa používa (aj) excimerový laser, nie sú vylúčené riziká vzniku zápalu oka, pocitu cudzieho telieska v oku, nadmerného slzenia či syndrómu suchého oka. Jedná sa o dočasné stavy, ktoré za pár dní či týždňov vhodnou liečbou zmiznú.

Čo je Prelex?

Prelex je moderná operačná metóda určená pre korekciu presbyopie. Vďaka nej sa môžete zbaviť okuliarov na čítanie. Jej podstatou je výmena pôvodnej šošovky, ktorá vekom stratila schopnosť zaostrovania na blízke predmety, za novú, umelú. Do oka sa voperuje multifokálna, prípadne trifokálna šošovka, ktoré okrem presbyopie korigujú aj ďalekozrakosť a krátkozrakosť. Zároveň zaručia, že sa vám nikdy nespraví šedý zákal. Ešte novšou, jemnejšou a šetrnejšou ako Prelex je metóda FEMTO Z – Prelex, ktorou operujú napríklad v iClinic.

Je pravda, že na športovanie môžem na niekoľko mesiacov zabudnúť?

Nie, pri najnovších metódach budete môcť začať s ľahkým športom už o týždeň, k namáhavejším či rizikovejším športom sa budete môcť vrátiť o niekoľko týždňov neskôr. Napríklad s plávaním počkajte aspoň 4 týždne.

Pokazím operáciu, ak žmurknem?

Nie, toho sa báť nemusíte. Nutkanie žmurkať či pohybovať očami je značne obmedzené lokálnou anestéziou a zároveň, lasery majú zabudovaný špeciálny systém eye-tracker, ktorý pri odchýlke oka automaticky skener vypne a začne až keď sa oko vráti do potrebnej polohy.

Kedy si budem môcť umyť vlasy či dať make-up?

Odporúčame s umývaním vlasov jeden-dva dni počkať. Ak to ale súrne potrebujete, dávajte si pozor, aby sa vám voda nedostala do očí a používajte nedráždivé šampóny, napríklad tie, ktoré sú určené pre deti. Čo sa týka maľovania, oči a ich okolie nechajte aspoň dva týždne oddychovať. Hrozí totiž, že sa vám do ešte nie úplne zahojeného oka dostane nečistota.

Operuje sa vždy len jedno oko alebo je možné operovať obe naraz.

Takmer vždy sa operujú obidve oči naraz

Dokážem hneď po operácii šoférovať?

Nie, okamžite po zákroku neodporúčame šoférovať. Zabezpečte si radšej odvoz.

Budem vidieť rovnako na obidve oči?

Môže sa stať, že pár dní po operácii budete vidieť na jedno oko lepšie ako na druhé. Je to normálne, zrak sa v očiach môže zastabilizovať v rozdielnom čase.

Má laserová operácia očí trvalý účinok?

Je potrebné si uvedomiť, že oko je živý orgán a aj po operácii sa bude vyvíjať. Preto nie je možné zaručiť, že korekcia bude navždy 100 %-ná. Niektoré kliniky ale poskytujú doživotnú záruku a tak v prípade, že bude potrebné spraviť dokorekciu, vykonajú vám ju bezplatne.

Je pravda, že poisťovne preplácajú operáciu šedého zákalu?

Operácia šedého zákalu je najčastejšou operáciou vôbec. Do určitej ceny ju dokáže pokryť vaše zdravotné poistenie, avšak za najnovšie metódy si budete musieť priplatiť. Na presné podmienky sa informujte vo svojej zdravotnej poisťovni.

Ak viaceré kliniky operujú rovnakou metódou, je jedno, ktorú si vybrať? 

Nie, odporúčame, aby ste si na výbere kliniky dali záležať a pri výbere zobrali do úvahy viacero faktorov. Kvalita operácie sa môže medzi klinikami líšiť. Laserová operácia oka je komplex zložený z viacerých častí. Metóda je v zásade „len“ postup, akým sa operuje. Odborná úroveň personálu, technické vybavenie kliniky, možnosť doživotnej záruky na operáciu, pooperačné služby, počet zákrokov ročne, ktoré klinika vykonáva, portfólio operačných metód, ktorými operuje či recenzie od zákazníkov, môžu byť pre rozhodovanie sa dobrou nápovedou.   

Viac o téme: ZdravieOčiPR článokLaserová operácia očí
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9