Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Jeden z top vitamínov prospievajúcich imunite mnohým chýba: Patríte medzi nich?

Ak pracujete v kancelárii alebo uzavretých priestoroch, patríte do jednej z rizikových skupín. Advertoriál Zobraziť galériu (4)
Ak pracujete v kancelárii alebo uzavretých priestoroch, patríte do jednej z rizikových skupín. (Zdroj: Getty Images)

Kým väčšina z nás pri prvom kýchnutí siaha po vitamíne C, v jeho úzadí sa schováva mimoriadne cenný vitamín, ktorý má pre nás nenahraditeľný význam – vitamín D. Najmä v období, keď slnko svieti menej, trpí väčšina z nás jeho nedostatkom. V čom je jeho prínos pre zdravie kľúčový a kto je najviac ohrozený jeho deficitom?

Potrebný po celý rok

Vitamín D je nevyhnutný na optimálne udržanie zdravia v akomkoľvek veku aj ročnom období. Práve ten totiž prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému. To však nie je všetko, prispieva aj k správnemu vstrebávaniu vápnika a fosforu, k udržaniu zdravých kostí i správnemu fungovaniu svalov. Pôsobí pozitívne na udržanie zdravých zubov.

Z akých zdrojov vitamín D získať?

Ľudské telo dokáže vytvárať vitamín D v koži pôsobením slnečného žiarenia. V jesenných a zimných mesiacoch sa však naše možnosti okliešťujú na príjem zo stravy, dopriať si treba najmä morské ryby, olej z treščej pečene, vajcia, mlieko a mliečne výrobky. Pokryť dennú potrebu vitamínu D stravou je však pomerne náročná úloha, preto je vhodné ho dopĺňať aj kvalitným výživovým doplnkom, ako je Vigantolvit D3A ak patríte do niektorej z nasledujúcich skupín, príjem vitamínu D by ste mali sledovať ešte viac.

Výživový doplnok

Starší ľudia: Strácajú jednu dôležitú schopnosť

Starnúca pokožka prichádza postupne aj o jednu dôležitú vlastnosť – schopnosť syntetizovať vitamín D, bez ohľadu na to, či na slnku strávia dostatok času. Organizmus 70-ročného človeka má totiž v porovnaní s 20-ročným už iba 25-percentnú schopnosť vytvoriť si vitamín D. Ohrozenou kategóriou sú v dôsledku hormonálnych zmien aj ženy po menopauze. Dostatok vitamínu D, ktorý je nevyhnutný na správne využitie vápnika a fosforu v tomto období, môže pomôcť.  

Ľudia s kilami navyše: Vitamín v tukoch miesto v krvi

U ľudí s nadváhou až obezitou sa vitamín D neželane ukladá v prebytočných tukových zásobách. Na to, aby vitamín D efektívne účinkoval, musí byť krvou distribuovaný do tkanív po celom tele. Vitamín D uviaznutý v tuku však nedokáže plniť svoju úlohu.

Pracujúci v kancelárii: Slnko sa k nim nedostáva

Ak pracujete v kancelárii alebo v uzavretých priestoroch, patríte do jednej z rizikových skupín. Intenzita slnečného žiarenia je najvyššia v čase, keď ste ukrytí v budovách. Prirodzená tvorba vitamínu D je obmedzená. Ste častejšie vystavení virózam a aj ich priebeh je komplikovanejší. Odporúčaným riešením je podporovať imunitu dopĺňaním vitamínu D  – či už prostredníctvom stravy, alebo výživovým doplnkom.

Ak pracujete v kancelárii
 (Zdroj: Getty Images)

Dospievajúci: Majú vyššie nároky

U detí v období puberty dochádza k zrýchlenému rastu, a teda aj k zvýšeným nárokom na spotrebu vitamínov a minerálov. Podľa štúdie uverejnenej v magazíne Osteoporosis International sa 80 – 90 % kostnej hmoty, ktorá je základom pre zdravú opornú sústavu dospelého človeka, vytvorí do dosiahnutia 20 rokov. Vitamín D v tomto období zohráva kľúčovú úlohu pri vstrebávaní vápnika do kostí, a aj preto sa odporúča, aby strava mladých dospievajúcich bola pestrá, výživovo hodnotná a nezabúdalo sa na pobyt vonku.

Tmavšie typy: Chránení pred slnkom, ale aj pred vitamínom D

Ľudia s tmavšou, hnedšou pokožkou ťažšie získavajú dostatok vitamínu D zo slnečného žiarenia. V tmavšej pokožke je vyššia hladina melanínu – na jednej strane sú lepšie chránení a ich pokožka sa ťažšie spáli, no prirodzená tvorba vitamínu D je podstatne pomalšia. Ak ste „španielsky“ typ alebo sa z rôznych dôvodov slnku vyhýbate, užívanie vitamínu D môže byť pre vaše zdravie skutočne prospešné.

Vegáni: Chýbajú živočíšne zdroje

Väčšina potravinových zdrojov s vyšším obsahom vitamínu D je živočíšneho pôvodu. Náhradou môžu byť rastlinné zdroje, ako sú sójové mlieko, huby alebo tofu, v ktorých sa malý obsah vitamínu D nachádza, no nedokážu pokryť dennú potrebu. Vitamín D je totiž aj napriek svojmu názvu v skutočnosti hormónom, ktorý pomáha riadiť dôležité procesy v ľudskom tele. Okrem mastných rýb je jeho množstvo v iných potravinách skôr podpriemerné.

Aký výživový doplnok si dopriať?

Ak ste sa v niektorej z prechádzajúcich skupín našli, je namieste zvážiť doplnkový príjem vitamínu D. Odporúčame overený výživový doplnok Vigantolvit D3Jedna kapsula obsahuje 2 000 IU vitamínu D3, takže pomôže pokryť aj zvýšené nároky na dennú potrebu, predovšetkým počas zimných mesiacov. Ide o malé mäkké kapsuly, ktoré sa ľahko prehĺtajú, neobsahujú lepok ani laktózu a sú určené pre deti od 12 rokov a dospelých. Aby ste mohli robiť to, čo máte radi. S dobre fungujúcou imunitou ľahšie zvládnete akékoľvek výzvy.

ZISTITE VIAC O VIGANTOLVITE

Výživový doplnok

Advertoriál pripravený v spolupráci so spoločnosťou P&G a prípravkom Vigantolvit.

Viac o téme: ImunitaVitamín DVigantolvit
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9