Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Spravte jeden z najdôležitejších krokov v živote: Zachránite sa pred chorobou!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Pexels)

Každý to pozná. Potentovaný pred skúškou v škole, pred prvým pracovným pohovorom, pred veľkou prezentáciou v sále plnej dôležitých ľudí. Alebo keď ti na latrínu spadne strom.

 

Tlak je v tých chvíľach vyšší ako deficit štátneho rozpočtu, v kútiku duše si želáte, aby na svet spadla kométa, ktorá ukončila éru dinosaurov. Ja sa fakt pos**iem. Prečo si to robím? Prečo nemôžem mať sebavedomie Martina Šmahela, ktorý strávil polroka na farme bez trička a vôbec mu nevadilo, že to v telke vysielali na jeseň?

Strach pred dôležitými udalosťami života je dobrý signál. Znamená to, že vám na tom záleží a nechcete zlyhať. Ale výskumy vedcov dokázali, že len jeden z milióna ľudí naozaj pustil do gatí a nezvládol svoju úlohu. Skúste si vygoogliť “TEDEX Presenter shit his pants”. To vám skôr na hlavu spadne Felix Baumgartner, ako sa vám splní toto želanie.

Ako sa hovorí, ak nejde o život a predčasné splatenie hypotéky, nejde o nič. Pritom v živote sú aj také chvíle, kedy je viac ako potrebné sa doslova pokakať a môžete si tým zachrániť život. Stačí ak o tejto finte poviete svojim rodičom a urobili ste jeden z najdôležitejších krokov vo vašom živote.

Naberte odvahu a podstúpte test!

Rakovina hrubého čreva je totiž strašiakom pre rizikovú skupinu ľudí nad 50 rokov. Je to tretie najčastejšie onkologické ochorenie s druhým najvyšším počtom úmrtí. Ročne naň na Slovensku zomrie viac ako 2 300 ľudí, čo je takmer dvojnásobok priemeru EÚ. A to je obrovská škoda, lebo pri včasnej diagnostike je šanca na vyliečenie až 100%. Stačí pri tom iba nabrať odvahu a podstúpiť krátky bezbolestný test.

Spravte jeden z najdôležitejších
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Pexels)

Nikto sa nebude nikomu nikde hrabať. Stačí, aby tvoji rodičia navštívili obvodného lekára a ten im poskytne nádobku na odber stolice. Vzorku hnedého pokladu odnesú naspäť, aby sa podrobil testu na prítomnosť krvi. A je to. Finito.

Tak čo, má ešte zmysel báť sa obyčajného pohovoru, keď sa kopec ľudí bojí vykakať pre záchranu svojho života?

Táto výzva je súčasťou iniciatívy Rok prevencie. Všetky dôležité info nájdeš na webstránke aktivity.

Spravte jeden z najdôležitejších
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: PR foto)

Viac o téme: ChorobaRakovina hrubého čreva
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9