Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lekári hovoria o novom rekorde: Najvyšší počet nakazených Slovákov za posledné roky

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Na Slovensku v roku 2018 zaznamenali historicky najvyšší výskyt nových prípadov HIV v jednom kalendárnom roku. Lekári diagnostikovali 102 nových prípadov HIV infekcie, vyplýva to zo Správy o plnení Národného programu prevencie HIV/AIDS v Slovenskej republike na roky 2017 – 2020 za rok 2018.

 

Lekári zaznamenali medziročný vzostup prípadov HIV infekcie o 41,7 percenta a najvyšší výskyt v jednom kalendárnom roku. U občanov Slovenskej republiky minulý rok diagnostikovali a epidemiologicky vyšetrili 82 nových prípadov HIV infekcie, z toho 77 prípadov u mužov a päť prípadov u žien. V tomto období diagnostikovali desať prípadov syndrómu získanej imunitnej nedostatočnosti (AIDS) a tri úmrtia pacientov s HIV infekciou. U cudzincov pri ich pobyte v SR hlásili 20 nových prípadov HIV infekcií. Správa tiež konštatuje, že základné aktivity národného programu v roku 2018 splnili. Ministri na dnešnom rokovaní vlády informatívny materiál, ktorý predložila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, vzali na vedomie.

Čítajte viac: Manželia vyskúšali známu omladzovaciu kúru: Následky budú znášať do konca života!

Podľa správy od začiatku monitorovania prípadov HIV/AIDS v SR v roku 1985 do konca minulého roku registrovali u občanov SR i cudzincov spolu 1 072 prípadov infekcie vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti. Z 904 prípadov u občanov SR sa 802 vyskytlo u mužov a 102 u žien. U 118 osôb prešla HIV infekcia do štádia AIDS a zaznamenali 71 úmrtí HIV infikovaných osôb. Väčšinu HIV infekcií v SR zaznamenali v skupine mužov majúcich sex s mužmi (64 percent), nasleduje prenesenie infekcie heterosexuálnym stykom (23 percent), injekčným užívaním drog (1,9 percenta) a transfúziou krvi (0,1 percenta). V ostatných prípadoch nestanovili spôsob prenosu. Najviac ľudí s HIV žije vo väčších mestách a najvyššia kumulatívna incidencia HIV infekcie je dlhodobo v Bratislavskom kraji. Ochorenie AIDS sa na svete objavilo v roku 1981. Na Slovensku prvý prípad zaznamenali v roku 1985 a odvtedy sa aj v SR vykonáva epidemiologický a laboratórny dohľad nad HIV/AIDS.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Dôraz na prevenciu

Národný program vychádza zo špecifických charakteristík vo výskyte HIV/AIDS v Slovenskej republike. Je zameraný na celú populáciu s dôrazom na ohrozené skupiny obyvateľstva. Správa konštatuje, že v roku 2018 pokračovali aktivity národného programu zameraných na prevenciu HIV/AIDS, testovanie, poradenstvo, monitoring, liečbu a starostlivosť o osoby s HIV/AIDS.

Prevencia HIV/AIDS bola zameraná na celú populáciu SR s dôrazom na špecifické rizikové skupiny obyvateľstva. V rámci preventívnych aktivít bola zabezpečená prevencia u klientov vo výkone väzby alebo trestu odňatia slobody. Zabezpečená bola aj prevencia u príslušníkov Ozbrojených síl SR a rovnako u hasičov, záchranárov a policajtov. Vzdelávacie aktivity formou prednášok v školách a besied vykonávali všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR. Zabezpečená bola aj prevencia v skupine mužov majúcich sex s mužmi, osôb poskytujúcich platené sexuálne služby a injekčných užívateľov drog predovšetkým prostredníctvom aktivít občianskych združení. Realizované bolo testovanie v rizikových skupinách i anonymné testovanie. Osoby s HIV/AIDS mali podľa správy zabezpečenú adekvátnu liečbu.

Viac o téme: HIVAIDS
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9