Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zdravá strava: Ako si poradí s konkrétnymi diagnózami?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: billa)

Cvikla znižuje krvný tlak, brokolica je dobrá na srdce! Konzumácia ovocia a zeleniny je zásadnou súčasťou zdravej životosprávy, pričom naservírované množstvo je rovnako dôležité ako aj pestrosť. Ani jeden plod sám o sebe neobsahuje potrebné živiny, treba ich jesť veľa a každý deň.


Viac čerstvých plodov každý deň

Vedeli ste, že jedálniček bohatý na zeleninu a ovocie má príjemné vedľajšie účinky ako napríklad zníženie krvného tlaku, rizika srdcovocievnych ochorení, cievnej mozgovej príhody či tráviacich ťažkostí? Naviac, ide o bohatý zdroj vlákniny s nízkym kalorickým indexom. Najvýživnejšie sú však tie plody, ktoré sú čerstvé a nemusia k nám cestovať zďaleka.

Sezónna zelenina a ovocie k nám prichádzajú od našich pestovateľov najmä v letných mesiacoch a napríklad v predajniach BILLA ich nájdete pod označením Slovenská farma. Pritom platí, že podobne rozmanito ako na pultoch by to malo vyzerať aj na tanieroch, aspoň čo sa týka farebnosti. Naše telo poteší kombinácia šťavnatých šalátových listov, žltej alebo oranžovej papriky, červených paradajok, šalotky. Jednotlivé rastlinné druhy majú však aj svoje terapeutické účinky. 

Zdravá strava: Ako si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: billa)

Srdcovocievne ochorenia

Je preukázané, že životospráva bohatá na zeleninu a ovocie výrazne znižuje riziko chorôb srdca a náhlej cievnej mozgovej príhody. Doteraz najrozsiahlejšia a najdlhšia klinická štúdia mapovala stravovacie návyky 110 tisíc mužov a žien počas 14 rokov. V porovnaní so skupinou, v rámci ktorej respondenti prijímali približne 1,5 kúska zeleniny a ovocia denne, so skupinou s priemerne skonzumovanými 8 kusmi, bolo zaznamenaných až o 30 % viac srdcových infarktov a mozgových príhod. Ako prospešná sa ukázala najmä strava založená na zelenej zelenine ako sú šalát alebo špenát, kapustovitá zelenina ako karfiol, kel či brokolica a citrusové plody ako pomaranč, citrón, limetka či grapefruit.

Krvný tlak

Iná štúdia známa pod skratkou DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) z roku 1994 sa zamerala na vplyv stravy bohatej na ovocie, zeleninu a mliečne nízkotučné výrobky na zníženie krvného tlaku u ľudí, ktorých jedálniček pôvodne obsahoval vysoký príjem soli a červeného mäsa.

Vedci zistili, že každodenná konzumácia čerstvých rastlinných plodov dokáže z dlhodobej perspektívy znížiť systolický „horný“ krvný tlak  o 11 mmHg a diastolický „dolný“ o 6 mmHg. Tieto výsledky potvrdila metaanalýza z roku 2014, ktorá jasne dokázala vplyv rozmanitej vegetariánskej stravy na zníženie krvného tlaku. Priekopníkom v tejto oblasti je cvikla a plody obsahujúce vitamín C.

Zrak
Zdravá strava: Ako si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: billa)

Zatiaľ čo ostrosť zraku je podmienená geneticky, o výživu očného nervu sa môžeme postarať aj sami. Daň životnému štýlu predstavuje napríklad degenerácia očnej makuly. Ide o chorobu, ktorá postihuje väčšinou ľudí nad 50 rokov, pričom ide o stratu ostrosti videnia kvôli nedostatočnej výžive žltej škvrny. Ohrození sú najmä jedinci s vysokým krvným tlakom, nadváhou, cukrovkou - a nízkym príjmom antioxidantov, ktoré obsahuje najmä ovocie. Liečba spočíva aj v konzumácii luteínu, ktorý sa nachádza najmä v špenáte, brokolici, špargli, kapuste alebo keli.

Tráviace ťažkosti

Ovocie a zelenina obsahujú nestráviteľnú vlákninu, ktorá pri prechode tráviacim traktom absorbuje vodu. Z toho dôvodu dokáže upokojiť príznaky podráždeného čreva, povzbudiť lenivú peristaltiku, predchádzať zápche. Poddajná a mäkká vláknina znižuje tlak vo vnútri tráviaceho traktu a môže výrazne pomôcť v prevencii proti divertikulóze, teda zápale čreva s vydutinami.

Iba čerstvé

V sezóne je najlepšie jesť lokálne. Napríklad, zatiaľ čo paradajka zo Španielska k nám cestuje 4 až 5 dní, paradajka zo Slovenska označená ako Slovenská farma v reťazci BILLA sa na pultoch ocitne najneskôr 24 hodín po zbere. Pravidelne je na sklade už 5 hodín od odtrhnutia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9