Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chráňte sa voči chronickému zápalu: Čo jesť pri rakovine hrubého čreva podľa doktora Bukovského

Nepodceňujte bolesti brucha, môže ísť o závažnú chorobu.
Nepodceňujte bolesti brucha, môže ísť o závažnú chorobu. (Zdroj: thinkstock.com)

Rakovina hrubého čreva a konečníka patrí medzi zhubné ochorenia, ktorým sa dá účinne predchádzať. Jednou z nich je zmena životného štýlu. Nedajte chorobe šancu konzumáciou protirakovinových potravín!

Čo jesť proti tejto rakovine?

Venujte svoju pozornosť najmä týmto potravinám a zložkám stravy:

  • viac vlákniny: ▪ vláknina nakŕmi tie najlepšie baktérie v hrubom čreve, ktoré sa človeku odmeňujú tým, že – okrem mnohých iných pozitívnych účinkov – produkujú dostatok kyseliny maslovej (= butyrát), o ktorej sa dočítate viac v kapitole o mikrobiote ▪ špeciálne v prípade, že už nemáte žlčník, je vláknina pre vás záchranná brzda: viaže v čreve sústavne prítomnú žlč, ktorá inak podporuje vznik rakoviny ▪ znovu a znovu teda platí: bez vlákniny nemôžu v človeku žiť dobré baktérie a bez dobrých baktérií nemôže človek žiť dobrý život▪ vlákninu obsahujú iba rastlinné potraviny, živočíšne potraviny žiadnu vlákninu neobsahujú (teda, ak práve napríklad v nejakej čínskej reštaurácií nejete pečené kačacie črevá plné vlákniny, ktorú kačka zjedla ako svoju poslednú večeru) ▪ najlepšie zdroje vlákniny nájdete nielen v rastlinných potravinách, ale aj v našej kuchárskej knihe (z opačnej strany tejto knihy) ▪ aj po prípadnej operácií treba začaťpostupne zvyšovať dávku vlákniny z rôznych zdrojov hneď ako to prirodzené vyprázdňovanie dovolí ▪ v prípade, že po chemo- alebo rádioterapii vláknina vyvoláva nežiaduce účinky, znížte jej dávku, ale rozhodne nie natrvalo ▪ pre pacienta s KRCa je tzv. bezzvyškovádiéta (= čo najmenej vlákniny) ako dlhodobé opatrenie rozhodne veľmi nevhodná diéta.

PS: Mimochodom tvrdenie, že maslo má veľa kyseliny maslovej, preto chráni hrubé črevo, je úsmevným prejavom základných neznalostí fyziológie človeka: všetky mastné kyseliny sa za normálnych okolností vstrebávajú v tenkom čreve a do hrubého čreva sa nedostanú – ak áno (napr. porucha pankreasu), je z toho mastná hnačka. Tá kyselina maslová, ktorá chráni hrubé črevo, vzniká priamo v hrubom čreve. Baktériami z vlákniny, bodka. Ale to už viete z kapitoly o mikrobiote.

Ako zvládať vedľajšie nežiaduce účinky chemoterapie a rádioterapie nájdete v PDF materiáloch na stránke www.encyklopedia.akv.sk.

  • kapustovitá zelenina (ružičkový kel, brokolica, všetky druhy a farby kapusty, karfiol, kaleráb) jedzte aspoň 4-krát týždenne ▪ obsahuje nielen fantastickú vlákninu, ale aj špeciálne fytochemikálie, ktoré majú protizápalový, antioxidačný a detoxikačný účinok = chránia hrubé črevo pred rakovinou (indol-3-karbinol ▪ sulforafan ▪ luteín ▪ zeaxantín ▪ vitamín C ▪ izotiokyanáty a tiokyanáty ▪ anthokyaníny [červená kapusta] ▪ draslík) ▪ ten sulforafan napríklad dokáže blokovať množenie zárodkových buniek KRCa a bráni tým prepuknutiu aj šíreniu rakoviny ▪ 3 dni klíčené brokolicové semienka obsahujú 20-krát viac sulforafanu ako dospelá brokolica – americké čaje TrueBroc obsahujú extrakt z klíčenej brokolice, ktorý vyvinuli vedci zo slávnej Johns Hopkins univerzity (1 šálka čaju zodpovedá asi 80 g brokolice) ▪ som si istý, že pol šálky kapustovitej zeleniny denne sa kvôli tomuto všetkému naozaj oplatí (aj keby to spôsobilo trochu viac črevných plynov – v tomto prípade úplne neškodných) ▪ PS: aj kyslá kapusta je super (ak nemáte problém s histamínom), ale konzumujte ju bez šťavy – tá obsahuje veľa soli
  • potraviny bohaté na kyselinu listovú – denne

Ako sa účinne pripraviť na chemoterapiu a ako podporiť celkovú liečbu tejto rakoviny? Podrobné informácie nájdete v knihe Zachráňte svoje črevo!

  • mletá kurkuma – ½ čajovej lyžičky denne ▪ v tomto prípade nie je vhodné/potrebné miešať s olejom, pretože sa neusilujeme dostať ten kurkumín do krvi, ale až do hrubého čreva – ľahšie a viac sa ho tam dostane bez väčšieho množstva tuku
  • mleté ľanové semeno – 2 až 4 polievkové lyžice denne s jedlom ▪ obsahuje veľa vlákniny, vitamín E, vitamíny B, dôležité fytochemikálie s protirakovinovým účinkom (lignany, fytosteroly, flavonoidy), ale hlavne omega-3 mastnú kyselinu (ALA), ktorá potláča zápal ▪ alternatívapri problémoch s vlákninou: panenský ľanový olej: 1 až 2 polievkové lyžice denne s jedlom; čistený rybací olej: 1 až 2 čajové lyžičky denne s jedlom

Riešte tráviace problémy! Hoci diagnostika a liečba patria do rúk lekára, pomôcť si môžete úpravou stravovania a svojho spôsobu života. Spoľahlivé a overené informácie prináša Ambulancia klinickej výživy na svojej stránke www.encyklopedia.akv.sk, ktorá vám môže pomôcť riešiť existujúce zdravotné problémy!

  • zelený čaj – 2 až 6 šálok denne ▪ 3 šálky zeleného čaju = 1 šálka kávy (na obsah kofeínu), takže primerane upraviť prípadný príjem kávy a iných zdrojov kofeínu ▪ kedy sa už konečne aj v tejto krajine bude bežne predávať bezkofeínový zelený čaj?!
  • probiotiká – denne ▪ potrebujete nájsť taký prípravok, ktorý vám „sadne“ a budete ho môcť užívať trvalo (všetko vysvetlí kapitola o probiotikách) ▪ aj probiotické potraviny (nízkotučné kvasené mliečne produkty, kyslá kapusta, tempeh, kombucha a pod.) sú v jedálnom lístku vhodné za predpokladu, že nevyvolávajú nežiaduce príznaky (napínanie, vracanie, hnačky, silné nafukovanie, kožné reakcie a pod.)
  • koreniny – stačí ich používať v bežných dávkach do jedla, ale používať ich denne (veď kto by už dnes jedol všetko iba slané a ochutené vegetou?) ▪ klinčeky ▪ oregano ▪ rozmarín ▪ bobkový list ▪ kôpor/kôprová vňať ▪ petržlenová vňať
  • lykopén – červená farba rastlín = paradajky ▪ červený grep ▪ špenát ▪ kel ▪ červený melón ▪ červený pomaranč ▪ brokolica ▪ cviklové listy ▪ lepšie sa vstrebáva po tepelnej úprave
  • kvercetín (flavonoid) – veľmi silný protirakovinový účinok ▪ cibuľa ▪ jablká ▪ všetky tmavé druhy bobuľovitého ovocia ▪ brokolica ▪ citrusy ▪ výživový doplnok vo forme dihydrátu je najlepšie vstrebateľný
  • vápnik – pravdepodobne neutralizuje v hrubom čreve voľné mastné kyseliny a žlčové kyseliny = silná ochrana sliznice pred poškodením buniek, ktoré vedie nakoniec k rakovine ▪ uprednostnite nemliečne zdroje vápnika: ▫ čínska kapusta ▫ špenát ▫ kel/ružičkový kel ▫ brokolica ▫ zelené vňate ▫ rukola ▫ cviklové listy ▫ kapusta pak čoj ▫ mandle ▫ tofu ▫ sezam/sezamová pasta tahini.

Nová kniha Dr. Bukovského „Zachráňte svoje črevo!“ je už v predaji všade, aj na iPark.sk. Nasmeruje vás k lepšiemu tráveniu, imunite a zdraviu!

Viac o téme: ZdravieZápalHrubé črevoBukovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9