Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vek otca nehrá žiadnu rolu? Chyba, takýchto budú mať synov!

Starší otcovia majú väčšiu šancu, že budú mať synov podivínov!
Starší otcovia majú väčšiu šancu, že budú mať synov podivínov! (Zdroj: profimedia.sk)

Muži, odďaľujúci splodenie potomstva do neskoršieho veku, zároveň zvyšujú pravdepodobnosť, že budú mať synov, ktorí sa budú vymykať norme. Budú inteligentnejší, sústredenejší na veci, ktorým sa venujú, a menej ich bude trápiť, čo si o nich myslí okolie. Inými slovami, z pohľadu väčšinovej spoločnosti - budú to podivíni.


K takémuto záveru dospel tím vedcov z londýnskej King's College.

Ako informuje britská BBC, vedci skúmali vlastnosti a správanie 15-tisíc dvojčiat vo veku 12 rokov a špeciálne posudzovali ich neverbálnu inteligenciu, schopnosť sústrediť sa na záležitosť, ktorej sa práve venujú, a tiež to, či nezapadajú do kolektívu a vymykajú sa zo "šedého priemeru".

Zaujímavým zistením podľa BBC je, že vek matky v tejto otázke nehrá žiadnu rolu. Tiež sa nezistilo, že by boli v tomto smere vekom otca alebo matky akokoľvek ovplyvnené dievčatá. Prenos "čudáctva" tak spozorovali len medzi staršími otcami a ich synmi.


Superpotravina alebo lacný klam? Kokosový olej v skutočnosti nemá čo robiť v kuchyni!


Ako je to možné?

Vedci pre tento fakt zatiaľ nemajú žiadne spoľahlivé vysvetlenie. Jednou z možností, ktoré pripúšťajú, je to, že muži, ktorí majú deti až vo vyššom veku, sú sami často podivíni, a preto je logické, že podobné vlastnosti majú aj ich deti. To však okrem iného nevysvetľuje, prečo tento prenos funguje iba u chlapcov.

Vedci však zároveň varujú rodičov, aby sa nespoliehali na to, že keď budú mať dieťa vo vyššom veku, bude určite výnimočné a geniálne. Stále totiž nevyvrátili staršie štúdie, ktoré tvrdia, že spermie starších mužov sú náchylnejšie na genetické vady a ich deti majú o niečo vyššiu pravdepodobnosť, že sa u nich vyvinie autizmus alebo schizofrénia.

Čítajte tiež: Stačí pár krokov a vaše telo sa začne meniť: Sila každodennej prechádzky vyráža dych!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9