Stačí pár krokov a vaše telo sa začne meniť: Sila každodennej prechádzky vyráža dych!

Vyberte sa na prechádzku, vaše telo sa vám za to poďakuje.
Zdroj: pixabay.com
2017-06-21 06:00:00

Rozhodnutie chodiť na pravidelné prechádzky je jedným z najlepších a najjednoduchších vecí, ktorú môžete urobiť pre svoje zdravie. Chôdza vám pomôže schudnúť, znížiť krvný tlak a zmierniť riziká mnohých chronických ochorení.

Lekári ju odporúčajú najmä pacientom s nadváhou. Je to ľahká aktivita a nevyžaduje si veľkú investíciu. Stačia len pohodlné tenisky a chuť vykročiť. Toto všetko sa zmení, keď do svojho života zaradíte 30 minútové prechádzky päťkrát do týždňa.

1. Zlepší sa vám nálada

Výskum naznačuje, že pravidelná chôdza mení váš nervový systém tak, že zníži pocit hnevu a nepriateľstva. Ak sa prechádzate s partnerom, či kamarátkou, dlhé rozhovory o všetkom vás spoja. Zlepší sa vám nálada, prechádzky vonku na čerstvom vzduchu vás nabijú energiou.

2. Zvýšite svoju kreativitu

Ste frustrovaní z práce? Riešite zložité problémy a neviete ako ďalej? Choďte na prechádzku! Vaša myseľ sa uvoľní, nápady budú len tak prichádzať. Vedecké štúdie ukazujú, že pravidelná chôdza zvyšuje kreativitu. Výskumníci podrobili isté osoby kreatívnym testom a prišli na to, že tí ktorí sa prechádzali, mali kreatívnejšie nápady ako tí, čo sedeli.

3. Vaše džínsy budú trochu voľnejšie

Keď budete pravidelne chodiť, po čase si všimnete, že vaše nohavice sú vám voľnejšie, i keď ručička na váhe neklesne. Pravidelná chôdza pomôže zlepšiť reakciu vášho tela na inzulín a zníži brušný tuk. Osobný tréner Ariel Lasevoli je presvedčený, že prechádzky každý deň sú jedným z najúčinnejších spôsobov, ako v tele zmobilizovať tuk, čo pozitívne mení zloženie tela.

"Denná chôdza zvyšuje metabolizmus tým, že spaľuje dodatočné kalórie a zabraňuje strate svalov, čo je obzvlášť dôležité, keď človek starne," hovorí Iasevoli.


Päť úžasných vecí v ľudskom tele, ktoré spustí prvý bozk!


4. Znižujete riziko chronických ochorení

Podľa Americkej asociácie pre diabetes chôdza znižuje hladinu cukru v krvi a celkové riziko vzniku cukrovky. Výskumníci zistili, že pravidelné chodenie zníži krvný tlak a riziko mŕtvice o 20 až 40 percent. Ľudia, ktorí chodili minimálne päťkrát do týždňa, znížili riziko kardiovaskulárnych ochorení o 30 percent v porovnaní s tými, ktorí sa neprechádzali pravidelne.

5. Vaše nohy budú vyzerať skvele

Ako starneme, riziko vzniku kŕčových žíl rastie. Chôdza je však overeným spôsobom, ako im zabrániť. Svaly na nohách zvyšujú zdravý prietok krvi. Ak už trpíte kŕčovými žilami, denné prechádzanie môže pomôcť uľahčiť opuch a nepokoj v nohách. Keď máte genetickú predispozíciu na tvorbu kŕčových žíl, denné chodenie oneskorí ich nástup.

6. Zlepší sa trávenie a vyprázdňovanie

Ak sa zlepší váš tráviaci systém a vyprázdňovanie, môžete sa poďakovať svojej rannej chôdzi, tá totiž zlepší trávenie ako aj pohyby žalúdka.

7. Ľahšie dosiahnete svoje ciele

Pravidelná chôdza sa stane pre vás rutinou a vy získate správne návyky. Ak bol váš cieľ pravidelne chodiť a dosiahli ste to, ďalšie ciele dosiahnete ľahšie, keďže už budete vedieť, čo vás čaká...

Čítajte tiež: Superpotravina alebo lacný klam? Kokosový olej v skutočnosti nemá čo robiť v kuchyni!

2017-06-21 06:00:00  |  Text: pp   |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia