Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pandémia 21.storočia: Aké sú možnosti liečby obezity na Slovensku?

Aké sú možnosti liečby obezity a čo pre svoje zdravie vieme spraviť my sami?
Aké sú možnosti liečby obezity a čo pre svoje zdravie vieme spraviť my sami? (Zdroj: pixabay.com)

Obezita a nadhmotnosť sú globálnym problémom, preto hovoríme o globezite. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie trpelo v roku 2014 viac ako 1,9 miliardy dospelých nadhmotnosťou a ďalších 600 miliónov obezitou. Alarmujúce číslo, ktoré však každým rokom stúpa.

 

Obezita na Slovensku Situácia na Slovensku je podobne ako v ostatných častiach Európy a sveta alarmujúca. 

„Viac ako 60 % slovenskej dospelej populácie v produktívnom veku má nadhmotnosť alebo obezitu. 25 % dospelých mužov a žien spĺňa kritériá pre obezitu a asi 1 % slovenskej dospelej populácie patrí do kategórie ťažkej obezity. Narastá obezita v detskom a adolescentnom veku3 “, dopĺňa MUDr. Ľubomíra Fábryová, PhD., predsedníčka Obezitologickej sekcie SDS.

Aký je manažment liečenia tejto chronickej choroby? 

Prvým krokom by mohla byť medikamntózna liečba, ktorá je dostupná v Európskej únii. Extrémen obéznym ľudom svitla nádej v podobne nového lieku, ktorý by mohol byť dostupný aj u nás od októbra tohto roku. Ostatné lieky, ktoré sa v minulosti používali na liečbu, sú momentálne v SR nedostupné alebo nie sú registrované a určené tak na liečbu obezity. 

Ak nepomáha medikamentózna liečba, je potrebný zásah chirurga. Bariatrická - metabolická chirurgia je vysoko účinným spôsobom ako napraviť a dopomôcť redukcii hmotnosti. 

"Najjednoduchším" a zároveň najdostupnejším spôsobom, ako hmotnosť znížiť sú diétne a režimové opatrenia, efektívne síce z krátkodobého hľadiska, no sú krokom, ktoré nám nutne nemusí predpísať lekár a vieme ho do života aplikovať samy. 

Ako by mal vyzerať "recept" na zdravie? 

  • 10 tisíc krokov denne + 30 minút stredne intenzívnej aktivity aspoň 5x do týždňa 
  • alebo 60 minút vysoko intenzívnej aktivity 3x do týždňa 
  • v optimálnej kombinácii s 60 minútami silového tréningu 2x do týždňa 

Samozrejme, tieto nastavenia závisia od mnohých faktorov, čo ale nie je dôvod aspoň sa im priblížiť. 

Uvedomujeme si svoju hmotnosť? 

Osoby s nadhmotnosťou a obezitou, podľa aktuálneho európskeho prieskumu podhodnocujú svoju hmotnosť. Ľudia si nie sú vedomí spojitosti obezity a celej škály chronických ochorení. 

A pritom 5 – 10 % pokles hmotnosti vedie k výraznému zlepšeniu kardiometabolických rizikových faktorov (glykémia, krvný tlak, lipidové spektrum), k zlepšeniu komorbidít obezity, pri výraznejšom poklese hmotnosti dokonca k remisii cukrovky 2. typu, k zlepšeniu syndrómu spánkového apnoe. 

Existuje riešenie pre liečbu obezity?

Obezita je chronické ochorenie a treba ho aj tak riešiť. Režimové, diétne opatrenia a behaviorálna liečba sú základom ovplyvnenia obezity, nadstavbou je účinná farmakologická liečba.

„Príchodom novej kombinačnej antiobezitickej liečby s účinnými látkami naltrexon-bupropión sa po dlhom čase znovu otvárajú možnosti pomôcť našim pacientom riešiť prostredníctvom zníženia hmotnosti aj ďalšie závažné ochorenia3“, dodáva p. MUDr. Ľubomíra Fábryová, PhD.

Čo je to baratrická - metabolická chirurgia? 

  • Jej cieľom je pomocou operačného zákroku na tráviacom trakte dosiahnuť úplné vyliečenie, alebo výrazné zlepšenie obezity a chorôb ,ktoré sprevádzajú.
  • Dosiahnuť vyliečením, alebo výrazným zlepšením sprevádzajúcich ochorení návrat do normálneho života a výrazne predĺžiť život pacienta
  • Chirurgická liečba výrazne zlepšuje sprevádzajúce ochorenia cukrovku II. typu ,až 75% operovaných už po niekoľkých mesiacoch nie je odkázaných na podávanie inzulínu Metabolicko-bariatrická chirurgia
  •  Výrazne sa zlepšia aj ostatné ochorenia ako vysoký krvný tlak, kde sa výrazne redukuje liečba.
  • Chirurgická liečby obezity zabezpečí okrem hore uvedeného ,trvalé chudnutie, zlepšenie kvality života a jednoznačný psycho-sociálny benefit.

Kto tento zákrok môže podstúpiť? 

Zaradenie pacientov a indikovanie typu operačného výkonu je podľa platných doporučení vypracovaných IFSO pre metabolickú chirurgiu. Bežné vekové obmedzenie pre pacientov indikovaných k bariatrickým výkonom je 18-60 rokov.

Indikovaní sú pacienti s BMI ≥ 40kg/m2, pacienti s BMI 35-40kg/m2 s komplikáciami, ktoré sú pridružené k obezite, a je pri nich predpoklad zlepšenia po znížení hmotnosti navodenej chirurgickým výkonom ( t.j. metabolické poruchy, kardiorespiračné choroby, závažné kĺbové ochorenia, závažné psychologické problémy viazané na obezitu, syndróm spánkového apnoe Kritéria pre metabolicko-bariatrickú chirurgiu

  • Veľmi dôležitou podmienkou je ,aby každý pacient, ktorý je indikovaný k chirurgickej liečbe obezity, podstúpil najprv konzervatívnu terapiu obezity, a to minimálne v dĺžke 3 mesiacov
  • Pacienti, ktorí podstúpili operačný výkon budú sledovaní v 3,6,12,24 mesačných intervaloch
  • Na rozdiel od klasických chirurgických výkonov vyžadujú pacienti po bariatrických výkonoch celoživotné sledovanie

Výkony metabolicko-bariatrickej chirurgie

• 1.reštriktívne tie vedú k obmedzeniu príjmu potravy, /sleeve gastrektomia, plikácia žalúdka/

• 2.malabsorbčné vedú k zníženému vstrebávaniu hlavne cukrov a tukov v tráviacom trakte /biliopankreatická diverzia/

• 3.kombinované /Roux Y žalúdočný by pass, SADI-S/ Výkony metabolicko-bariatrickej chirurgie.

Základné informácie o možnostiach 

Tieto operačné výkony sa robia laparoskopicky z piatich asi dvoj centimetrových vstupov • Doba hospitalizácie je do štyroch dní. Od februára 2016 výkony metabolickobariatrickej chirurgie pre svojich poistencov hradí po splnení indikačných kritérií vo FN Trnava VZP. Vo FN Trnava je vyškolený tím odborníkov, ktorí sa o pacientov starajú počas prípravy na operačný výkon, počas hospitalizácie a zabezpečujú sledovanie a poradenstvo po operačnom výkone. 

Čítajte tiež: Nádcha, ktorá trvá len tri dni? Skvelý tip, ktorý skráti dĺžku trvania choroby!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9