Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Tajomstvo chudnutia sa skrýva v jednom pravidle: Dodržte ho a výsledok máte zaručený!

Úspešné chudnutie nespočíva v odmietaní si jedál, ktoré máte radi.
Úspešné chudnutie nespočíva v odmietaní si jedál, ktoré máte radi. (Zdroj: thinkstock.com)

Mnohým ľuďom, ktorí sa snažia bojovať s nadváhou, sa nepodarí schudnúť dlhodobo. Podľa odborníka je to zlá filozofia.

 "Riešia to dočasnými, trvalo neudržateľnými metódami zapierania sa, príliš prísnych diét. Nerobia dostatok fyzickej aktivity, spoliehajú sa na to, že krátkodobými opatreniami vyriešia problém svojej obezity, ale nevyriešia ho," povedal obezitológ Peter Minárik.

Upozornil, že kontrola telesnej hmotnosti je celoživotný problém.

"Ľudia, ktorí schudli z nadváhy, musia schudnúť takým spôsobom, aby v opatreniach, ktoré robili počas redukcie nadváhy, pokračovali aj ďalej, aby to bolo udržateľné," skonštatoval Minárik s tým, že jedlo by im malo aj chutiť a nasýtiť ich.

Zdôraznil, že veľmi dôležitý je pohyb.

"Ľudom s obezitou sa nechce zvýšiť pohybovú zložku a spoliehajú sa len na efekt nízkokalorickej stravy, a to nefunguje."

Neodopierajte si jedlo

Priblížil, že do komplexného manažmentu obezity patrí strava, pohybová aktivita a návyky.

"Tie sa musia zmeniť. Treba upratať svoj životný štýl, nielen si odoprieť, ale zmeniť to za niečo iné. Môžem si odopierať čokoládu a budem sa cítiť zle, ale keď si zvyknem, že večer si namiesto čokolády dám nízkotučný jahodový alebo nejaký iný jogurt, keď to urobím 50-krát, tak to už bude moja maškrta a obsah energie v jogurte je podstatne iný, keď je tam menej cukru a tuku, než je v 100 gramoch čokolády," poznamenal Minárik.

Odborník na zdravý životný štýl priznáva, že aj on má svoje prehrešky, slaniny a klobások sa však vzdal a nechýbajú mu.

"Keď si dám bryndzové halušky, slaniny si dám jeden kúštik, aby som nezabudol ako slanina chutí. Mám to rád, ale viem sa toho vzdať," podotkol.

Stále však neodolá múčnym jedlám, naposledy to bolo v prípade slivkového kysnutého koláča. "Ale ja to vybehám," zdôraznil so smiechom. Napriek tomu, že má auto aj električenku, každý deň sa po Bratislave premiestňuje najmä peši.

Jeden z troch Slovákov je obézny

Ako vyplýva z údajov Eurostatu, za obézneho je považovaný jeden z troch Slovákov. Obéznych je 15,9 percenta mužov a 16,6 percenta žien. Na Slovensku je tak viac obéznych ľudí (16,3 percenta), ako je priemer Európskej únie (15,9 percenta). Zo štatistík vyplýva, že čím je Slovák starší, tým je aj ťažší. Obezita je pritom jeden z rizikových faktorov srdcovocievnych ochorení.

"Vo vekovej kategórii 18 až 24 rokov bolo obéznych 7,7 percenta Slovákov, vo veku 35 až 44 rokov 11,8 percenta, v kategórii 45 až 64 rokov sa obezita týkala 22,1 percenta osôb, najobéznejšia bola veková kategória 65–74 rokov s 33 percentami obéznych, vo veku na 65 rokov trpelo obezitou 23,2 percenta občanov," priblížilo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. 

V SR sa zaznamenal najväčší rozdiel medzi podielom obezity u mladých ľudí (18-24 rokov) a staršími osobami (65-74 rokov). Štatistiky ukázali, že čím je Slovák starší, tým je aj ťažší. Platí aj to, že čím má vyššie vzdelanie, tým je štíhlejší. S nízkym vzdelaním bolo obéznych 22,2 percenta ľudí, so stredným vzdelaním 17,7 percenta. V kategórii s najvyšším vzdelaním bolo podľa Eurostatu obéznych 8,3 percenta Slovákov.

V Európskej únii bola takmer jedna zo šiestich osôb vo veku 18 a viac v roku 2014 obézna. Nadváhu mala viac ako polovica (51,6 percenta) Európanov. Najmenší podiel obezity bol v Rumunsku (9,4 percenta) a Taliansku (10,7 percenta), najvyšší na Malte (26 percent). 

Čítajte tiež: Mýty o zdraví, ktoré nám vtĺkali do hlavy a prežili dodnes: Od pravdy majú ďaleko!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9