Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Respiračné ochorenia sa hlásia o slovo: Toľkoto chorých pribudlo za týždeň!

Respiračné ochorenia teito dni trápia Slovákov.
Respiračné ochorenia teito dni trápia Slovákov. (Zdroj: thinkstock.com)

Chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) je viac ako v predchádzajúcom týždni, oproti minulému týždňu chorobnosť stúpla o 4,4 percenta.

Najviac chorých bolo v tomto týždni v Nitrianskom kraji, najmenej hlásia v Prešovskom kraji. Najčastejšie respiračné ochorenia postihli deti do päť rokov. Informoval o tom hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Komplikovaný priebeh ochorení sa prejavil u 1 034 osôb, čo je 2,3 percenta zo všetkých ARO. Medzi najčastejšie komplikácie patrili zápaly prínosových dutín (533), zápaly stredného ucha (289) a zápaly pľúc (212). Ochorenia hlásilo 60 percent lekárov pre deti a dorast a 46 percent praktických lekárov pre dospelých.


Tvár si opláchla minerálnou vodou: Po mesiaci bola zaskočená výsledkami!


Na chrípku a chrípke podobné ochorenia bolo v tomto týždni hlásených 3 936 chorých, čo predstavuje 8,9 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Nitrianskom kraji, najnižšia v Košickom. Najviac chrípka postihla deti do päť rokov. V tomto kalendárnom týždni nebol hlásený žiaden prípad SARI. Od začiatku chrípkovej sezóny 2015/2016 boli doteraz nahlásené spolu dva prípady SARI.

Pre chorobu zavreli osem materských škôl, jednu v Trnavskom kraji, jednu v Nitrianskom kraji, jednu v Žilinskom, jednu v Banskobystrickom kraji, jednu v Prešovskom a tri v Košickom kraji a jednu základnú školu v Nitrianskom kraji.

Čítajte tiež: Sacharidy by sme nemali jesť po šiestej: Fakt alebo fikcia?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9