Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Neverte mýtom o potravinách: Niektoré sú zdravšie a kvalitnejšie, ako si myslíte!

Niektoré potraviny sú zdravšie, ako si myslíte!
Niektoré potraviny sú zdravšie, ako si myslíte! (Zdroj: thinkstock.com)

Niektoré potraviny sú v súčasnosti zbytočne démonizované, hoci sú najbezpečnejšie v histórii. Uviedla to na tlačovej konferencii v Bratislave na margo vo verejnosti zaužívaných mýtov o potravinách riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jarmila Halgašová. Mýty podľa nej kolujú napríklad aj o tzv. fortifikovaných alebo funkčných potravinách.

 

"Funkčné potraviny sú bežnými potravinami, ktoré sa vyrábajú tak, aby okrem bežných zložiek obsahovali aj zložky s významným zdravotným účinkom na ľudský organizmus. Ich vznik sa spája s Japonskom ešte v roku 1991. Tieto potraviny boli vyvinuté s cieľom, aby sa dosiahla optimálna výživa a aby mali priaznivý vplyv na duševný a telesný stav ľudí," priblížila.

Kvalita a množstvo potravín rozhoduje!

PKS podľa Halgašovej zastáva názor, že vo všeobecnosti nie je správne hodnotiť vplyv jednotlivých zložiek potravy na zdravie samostatne.


Nezahadzujte plavky: Prečo povedať NIE nudapláži vás zaskočí!


"Nie je správne, ak sa pokúšame definovať ideálnu stravu podľa množstva bielkovín, sacharidov a tukov. Nekonečné diéty a knihy o chudnutí sa usilujú ponúknuť dokonalé recepty s presným množstvom sacharidov, tukov a bielkovín. V skutočnosti je však pre naše zdravie najdôležitejšia kvalita a množstvo potravín, ktoré konzumujeme a zároveň aj ako často a v akých pomeroch konkrétne potraviny konzumujeme," doplnila.

Potravinárska komora Slovenska je záujmovým združením právnických osôb, založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií. PKS pôsobí v SR od septembra 2002. Táto dobrovoľná organizácia združuje 47 členov, z ktorých siedmi sú kolektívni členovia.

Čítajte tiež. Muži musia mať pravidelný sex: Pozrite sa, čo sa môže stať, ak si ho nedoprajú!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9