Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ústavný súd SR rozhodol: Bude očkovanie detí aj naďalej povinné?

Očkovanie detí je naďalej povinné.
Očkovanie detí je naďalej povinné. (Zdroj: thinkstock.com)

Ústavný súd SR na dnešnom neverejnom zasadnutí rozhodol vo veci týkajúcej sa ústavnosti legislatívy o povinnom očkovaní.

Nevyhovel pritom návrhu Krajského súdu v Nitre na vyslovenie nesúladu ústavy s príslušnými ustanoveniami zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, a vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR určujúcej podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení. Oproti predchádzajúcemu stavu sa tak rozhodnutím ÚS SR nič nemení a pravidelné očkovanie detí ostáva povinné.

Podnet na ÚS SR vzišiel z nitrianskeho krajského súdu vzhľadom na prípad mamičky, ktorá dostala pokutu za to, že nedala svoje dieťa zaočkovať. Na súde žiadala rozhodnutie o sankcii zrušiť.

Aurecon Junior je ušný sprej, ktorý znižuje znižuje možnosť vzniku zápalu stredného ucha a nádchy. Riedi a rozpúšťa ušný maz a napomáha pri jeho odstránení prirodzenou cestou.

Hrozí pokuta 331 eur

Pravidelné povinné očkovanie detí v SR sa vykonáva proti desiatim infekciám, a to proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde typu B, hemofilovým invazívnym infekciám, pneumokokovým invazívnym infekciám, osýpkam, príušniciam a rubeole. Tieto očkovania sú zo zákona povinné. Pokiaľ rodičia nedajú svoje dieťa zaočkovať, hrozí im pokuta 331 eur.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9