Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pozrite sa, ako tohtoročná dlhá zima zamávala ľudskou psychikou

Tohtoročná dlhá zima zhoršila stavy pacientov liečiacich sa na depresiu.
Tohtoročná dlhá zima zhoršila stavy pacientov liečiacich sa na depresiu.

Dlhotrvajúca zima s nedostatkom slnečného svetla sa prejavila aj na ľuďoch, ktorí vyhľadávajú pomoc psychológov a psychiatrov. Tí priznali, že ich pacienti a klienti sa sťažovali na výraznejšie stavy depresie a poklesy nálady v súvislosti s výrazným deficitom slnka.

Psychiater Martin Kalaš z psychiatrickej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) a Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) potvrdil, že predĺžené zimné obdobie s nižším počtom slnečných dní, ako to bolo v tomto roku, sa prejavuje v náraste výskytu symptómov depresie. Najvýraznejšie sa to na základe jeho skúseností prejavuje u starších ľudí, kde sa okrem depresií a úzkostí objavuje aj zhoršenie prejavov demencií.

"Tento trend môžem potvrdiť aj počas súčasnej zimy, aspoň pokiaľ ide o počet prijatých pacientov s uvedenými príznakmi na oddelenie," dodal Kalaš.

Sťažovali sa na nedostatok svetla a tepla

Súkromný psychiater Juraj Frolkovič uviedol, že hoci počas zimy nezaregistroval zásadný nárast počtu pacientov s novovzniknutou depresiou, u liečených depresívnych pacientov sa zvýraznili sťažnosti na nedostatok svetla a tepla.

"U niektorých pacientov bolo pre zhoršenie stavu potrebné zvýšiť dávky antidepresív," uviedol Frolkovič.

Psychiatrička Danica Caisová z Košíc pripomína, že depresia nemá iba jednu príčinu, no v súvislosti s faktom, že tohtoročná zima trvala dlhšie, ako sme v našich podmienkach zvyknutí, zaznamenala aj ona viac pacientov s depresívnymi ťažkosťami, ktorí sa sťažovali na zhoršenie ochorenia. Podobnú skúsenosť má aj psychiatrička Jitka Janusová z Michaloviec.

"Svetlo výrazne ovplyvňuje našu psychiku a emócie a práve jeho nedostatok vedie k rozladenosti," zdôraznila Janusová.

Boli deprimovanejší

Skúsenosti psychiatrov potvrdzujú aj psychológovia, ktorých vyhľadávajú ľudia pri ľahších stavoch depresie.

"Klienti, ktorým sa venujem v rámci individuálnej terapie, boli deprimovanejší a cítili sa viac vyčerpaní v súvislosti s nedostatkom slnka," povedala psychologička Denisa Maderová.

"Každý, s kým som pracovala, pripomenul ťažkosti a zlú náladu vyvolanú dlhotrvajúcou zimou s málom slnečných dní," dodala psychoterapeutka Zlatica Bartíková.

Dodala, že tieto pocity nevyvoláva len dlhotrvajúca zima.

"V podstate všetko, čo je nadmieru, čo príliš dlho trvá, s čím sa musíme dlhodobo zaoberať, vyvoláva diskomfort, ktorý u niektorých ľudí môže prerásť až do nepríjemných, depresívnych stavov," uzavrela Bartíková.

Na výrazný nedostatok slnečného svitu upozornili aj pracovníci SHMÚ vo svojej hodnotiacej správe za obdobie zimy 2012-2013. Podľa zdrojov SHMÚ zaznamenala napríklad meteorologická stanica Bratislava-Mlynská dolina v období december 2012 - február 2013 iba necelých 97 hodín slnečného svitu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9