Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Trápi nás rakovina: Pribudli ochorenia a vzrástli náklady na liečbu

Chorých Slovákov na rakovinu stále pribúda.
Chorých Slovákov na rakovinu stále pribúda.

Vlani na Slovensku pribudlo vyše 24.000 nových onkologických ochorení všetkých orgánov okrem nemelanómových zhubných nádorov kože. Z toho vyše 12.500 u mužov a takmer 11.500 u žien. Onkologické ochorenia ničia Slovákov: pribudli ochorenia a vzrástli náklady na liečbu

Na tieto nádory umierajú muži a ženy

Ako uviedol hovorca Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Peter Bubla, u mužov prevažovali najmä zhubné nádory hrubého čreva (kolorekta), prostaty, pľúc a priedušiek a napokon pier, ústnej dutiny a hltana. U žien boli na prvom mieste zhubné nádory prsníka. Nasledovali zhubné nádory hrubého čreva, tela maternice, pľúc a priedušiek.

Muži v najväčšej miere podľahli zhubným nádorom pľúc a priedušiek, hrubého čreva a prostaty. Ženy zas nádorom prsníkov, hrubého čreva, pľúc a priedušiek.

Aktualizované údaje zverejnila Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) na svojom portáli European Cancer Observatory. Tieto informácie prezentujú národné odhady výskytu rakoviny (24 hlavných typov) a mieru úmrtnosti na zhubné nádory v 40 krajinách vrátane Slovenska.

Odhady sú získané z údajov národných onkologických registrov v jednotlivých krajinách a slúžia ako základ pre stanovenie priorít na kontrolu rakoviny v Európe. Za Slovensko údaje pre agentúru poskytuje Národný onkologický register, ktorý je súčasťou Národného centra zdravotníckych informácií.

Náklady na liečbu vzrástli o 10 mil. eur

Rastúci počet onkologických ochorení na Slovensku zvyšuje aj náklady na liečbu pacientov s touto diagnózou. V minulom roku uhradila štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) za liečbu onkologických pacientov takmer 296 miliónov eur, čo v porovnaní s rokom 2011 predstavuje nárast o 10 miliónov eur.

"K finančne najnákladnejším onkologickým diagnózam patrí zhubný nádor prsníka, na liečbu ktorého VšZP dala v roku 2012 viac ako 49 miliónov eur. Ďalej je to zhubný nádor priedušiek a pľúc a zhubný nádor hrubého čreva, pričom každá z týchto diagnóz predstavovala v minulom roku náklady viac ako 20 miliónov eur," uviedla hovorkyňa poisťovne Dana Gašparíková.

Vážnu hrozbu u žien predstavuje okrem iného aj rakovina krčka maternice, na liečbu ktorej vynaložila VšZP v minulom roku viac ako štyri milióny eur.

"Aj v prípade tohto ochorenia platí, že prevencia je najúčinnejší a zároveň najlacnejší liek. Prevencia karcinómu krčka maternice pri preventívnej prehliadke stojí cca 35 eur. Ak sa ochorenie zachytí vo včasnom štádiu, náklady na liečbu predstavujú do 800 eur," dodala hovorkyňa s tým, že liečba pokročilého karcinómu krčka maternice už stojí ročne v priemere 7000 eur.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9