Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Čo má spoločné šibačka a oblievačka so zdravím? Odhaľte ich symboliku

Šibanie a polievanie je typickým zvykom na Veľkú noc.
Šibanie a polievanie je typickým zvykom na Veľkú noc.

Oblievačka a šibačka jednoznačne nepatria u žien práve k najobľúbenejším zvykom. Vychádzajú však zo starých obradných rituálov, ktoré mali zabezpečiť hlavne zdravie, čistotu a vyhnať z tela všetko zlé. Pozrite sa bližšie na to, akú majú symboliku!

Veľká noc je tu, dievčatá nervózne postávajú za zamknutými dvermi, očakávajúc chlapcov s vedrom vody a korbáčmi. Niet sa preto čomu čudovať, prečo nemá nežnejšie pohlavie rado tieto sviatky, obzvlášť Veľkonočný pondelok.

Šibačka pre zdravie

Typickým zvykom na Veľkú noc je šibanie a polievanie dievčat. Aj keď si mnohé myslia, že ide o trest či nebodaj násilie, išlo skôr o úkony, ktoré mali zabezpečiť zdravie a ochranu pred všetkým zlým. Veľa ľudových rituálov bolo založených aj na prenášaní vlastností či pripodobňovaní. Napríklad, keď sa dievča dotkne mladého prúta, prenesie sa na ňu jeho životodarná energia a sviežosť.

Čo sa týka korbáča, ktorý je z jarných prútov, jeho forma nemá osobitnú symboliku. Aj keď je to nástroj, používaný aj pri trestaní ľudí, v žiadnom prípade neplatí, že bola automaticky aj veľkonočná šibačka trestom. Skôr naopak. Šibaním sa vyháňalo zlo, choroba a dotyk jarných prútov zase znamenal sviežosť a nový život. Aby teda splnilo svoj účel, malo by ísť len viac-menej o symbolické šibanie. Dievčatá by teda na druhý deň nemali nájsť od neho na tele pamiatku.

Voda ako prostriedok očisťovania

Súčasťou Veľkonočných sviatkov je aj oblievačka, ktorej je hlavne na dedinách viac než dosť. Voda sa na rituály používa od pohanských čias a dodnes sa považuje za symbol a prostriedok očisťovania. Kedysi sa vodou robilo i obradné polievanie, keď sa v potoku kúpali ľudia i dobytok. Očisťovanie vodou bolo tiež symbolom nečistého, starého a chorého a po dlhej zime sa malo zaťaž nové obdobie.

Oblievali sa teda kedysi nielen dievčatá, ale i muži bez rozdielu na vek. Oblievanie sa nakoniec zúžilo hlavne na mladé dievčatá preto, lebo má polievanie vodou očistný a plodnostný význam, čo je pre nich ako budúcich matiek predsa osobitne dôležité.

Ako je to s voňavkovaním?

Dievčatá sa nevyhnú len oblievačke a šibaniu, drsnejšie pohlavie si pre ňu pripravilo i voňavkovanie. Údajne ide o prejav zjemňovania mravov. Množstvá studenej vody sa postupne zmenšovali až po symbolické pokropenie vodou a voňavkou.

Chlapci sa teda nepochybne každý rok na Veľkú noc tešia. Nielenže dievčatá vyšibú a pooblievajú, dostanú za to i peniaze alebo sladkosti. Ženy by to mali vnímať tak, že šibaním a oblievaním budú zdravšie. Tak by to mali brať i páni a nie ich doslova hodiť do studeného potoka, ktorý môže byť následkom zápalu pľúc u žien.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9