Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Dobrá správa: Zdravotné poisťovne vrátia doplatky za lieky

Mnohým poistencom vrátia poisťovne doplatky za lieky.
Mnohým poistencom vrátia poisťovne doplatky za lieky.

Zdravotné poisťovne vrátia doplatky za lieky za štvrtý štvrťrok 2012 tisícom zdravotne postihnutých a dôchodcov. Zdravotné poisťovne by im v rámci ochranného limitu na doplatky za lieky mali vrátiť státisíce eur. Poistenci dostanú peniaze automaticky na účet alebo poukážkou, nie je potrebné o ne žiadať.

Všeobecná zdravotná poisťovňa pošle naspäť doplatky za lieky 23.517 poistencom, vráti im 448.206 eur.

 

"Zdravotná poisťovňa má do 90 kalendárnych dní od skončenia daného štvrťroka automaticky zaslať príslušnú sumu poistencovi priamo na bankový účet alebo poštovou poukážkou na adresu, ktorú má poistenec nahlásenú v informačnom systéme," povedala hovorkyňa poisťovne Dana Gašparíková.

Zdravotná poisťovňa Dôvera pošle peniaze z doplatkov 5886 poistencom, celkovo pôjde o sumu 112.213 eur.

"Najvyšší vrátený doplatok dosiahol výšku 246,57 eura," uviedla PR špecialistka poisťovne Monika Šimunová.

Až trištvrte milióna poistencov mohlo ušetriť na doplatkoch

Poukázala, že podľa odhadov Dôvery mohlo až trištvrte milióna jej poistencov vlani ušetriť na doplatkoch za lieky do 20 eur, ak by viac užívali generiká. Významná úspora by sa týkala aj ďalších tisícov poistencov, upozornila. Union zdravotná poisťovňa zatiaľ údaje o doplatkoch za lieky spracováva.

Kedy vzniká poistencovi nárok na vrátenie doplatku?

Zdravotné poisťovne vracajú peniaze v rámci ochranného limitu siedmykrát. Podľa novely zákona platnej od apríla 2011 vzniká poistencovi nárok na vrátenie doplatku vtedy, ak za štvrťrok prekročí limit, 45 eur v prípade starobného dôchodcu a 30 eur v prípade zdravotne ťažko postihnutej osoby, o viac ako tri eurá.

Nižšie sumy sa pripočítajú do nasledujúceho kvartálu. Počet liekov, na ktoré sa limit vzťahuje, sa od decembra 2011 rozšíril. Sú tak do neho zakotvené všetky lieky, ktorých úhradu čiastočne hradí poisťovňa.

Informácia o doplatku za najlacnejší náhradný liek je uvedená v opatrení Ministerstva zdravotníctva SR, to je k nahliadnutiu v každej verejnej lekárni.

Union ZP vráti vyše 30.600 eur

Union ZP vráti doplatky za lieky za posledný štvrťrok roka 2012 vyše 1500 poistencom. Celkovo tak zdravotne postihnutým a dôchodcom vyplatí vyše 30.600 eur.

"Preplatky budú vyplatené oprávneným osobám najneskôr do 31.3.2013," informovala hovorkyňa poisťovne Judita Smatanová. Vyše 21.000 eur dostanú zdravotne ťažko postihnutí a takmer 9000 eur dôchodcovia. "Najvyšší vyplatený preplatok je vo výške 357,94 eura," uviedla Smatanová.

Preplatky dostanú automaticky na účet

Riaditeľ úseku revíznych a zdravotných činností Union ZP Martin Vochyan upozorňuje, že poistenci nemusia nahlasovať žiadne údaje ani predkladať žiadne doklady.

"Preplatky za lieky dostanú automaticky na účet alebo poštovou poukážkou. Poistencov, ktorí uprednostňujú zaslanie na účet, zároveň vyzývame, aby do Union ZP oznámili číslo účtu," povedal Vochyan.

Poisťovňa Union za celý minulý rok vyplatila na preplatkoch za lieky 6172 zdravotne ťažko postihnutým a dôchodcom celkovo 125.231 eur.

Vyplatia vyše 590-tisíc eur

Všetky zdravotné poisťovne pôsobiace na Slovensku - štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) aj súkromné Dôvera a Union ZP tak za posledný štvrťrok 2012 vyplatia na doplatkoch spolu vyše 590.000 eur. Najviac vráti poistencom VšZP.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9