Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Viaceré úväzky lekárov: Potvrdzujú ich nedostatok na Slovensku?

To, že lekári majú viaceré úväzky, znamená ich nedostatok na Slovensku.
To, že lekári majú viaceré úväzky, znamená ich nedostatok na Slovensku.

Rozšírenosť viacerých pracovných úväzkov lekárov potvrdzuje fakt, že na Slovensku je lekárov nedostatok, pretože tí, ktorí sú, nedokážu v plnej miere zabezpečiť ústavnú ambulantnú starostlivosť. Tvrdí to prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marian Kollár v reakcii na analýzu inštitútu INEKO, podľa ktorej až pätina lekárov mala v roku 2010 viac ako jeden pracovný úväzok.

Ako Marián Kollár uviedol, treba mať na zreteli, že prácou v ďalších zdravotníckych zariadeniach v čase svojho pracovného voľna ošetrujú pacientov, ktorí by inak potrebovali zdravotnú starostlivosť v klasickej sieti zdravotníckych zariadení.

Využili možnosť privyrobiť si

Viaceré pracovné úväzky obhajuje aj podvýživenosťou zdravotníctva. Lekári tak podľa neho využili možnosť na privyrobenie si, keď im na zabezpečenie rodín nepostačoval príjem z hlavnej pracovnej činnosti.

Kollár sa však odvoláva na neaktuálnosť údajov INEKO a jeho informácie od rádových členov SLK hovoria o tom, že po dvoch navýšeniach platov sa mnohí lekári vzdali ďalších pracovných úväzkov. Komora by preto privítala analýzu s aktuálnejšími dátami.

Prínos pre pacientov je vyšší

Ako uviedol prezident SLK, nie sú proti tomu, že lekári pracujú na viacerých miestach a hlavný problém nevidia ani v samotnom počte úväzkov, varujú však pred tým, ak vyčerpávajú lekárov a nie sú prínosné pre pacientov.

"Sme presvedčení, že v súčasnosti prínos pre pacientov vysoko prevyšuje riziká spojené s výkonom viacerých pracovných úväzkov,“ povedal Kollár s tým, že skutočným problémom zostáva nastavenie transparentných pravidiel tak, aby boli v prospech pacientov.

Pätina lekárov pracuje pre viacerých zamestnávateľov

Analytik INEKO Dušan Zachar pred časom na svojom blogu priniesol informácie o tom, že takmer pätina z celkového počtu 18 tisíc lekárov na Slovensku stíha popri pohotovostných službách a nadčasoch v hlavnom zamestnaní ešte aj prácu pre iných zamestnávateľov.

Viac ako jeden pracovno-právny vzťah malo v roku 2010 pritom 4 074 lekárov, čo predstavuje takmer 22 % z celkového počtu. Zachar pri analýze vychádzal z údajov Národného registra zdravotníckych pracovníkov za rok 2010.

Vedie lekár s troma a pol pracovnými úväzkami

Rekordérom v počte plných, čiže 8-hodinových pracovných úväzkov, bol ku koncu spomínaného roka lekár, ktorý ich mal tri a pol. V praxi by tak musel odpracovať denne 28 hodín.

V kategórii úväzkov bez ohľadu na ich dĺžku zase viedol lekár so siedmimi pracovno-právnymi vzťahmi u rôznych zamestnávateľov. Autor upozorňuje, že v číslach ešte nie sú zahrnuté úväzky ako pedagogická činnosť, vedecko-výskumná činnosť či rôzne podnikateľské aktivity.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9