Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Radi kávičkujete? Pozrite sa, kedy je ranná káva najúčinnejšia!

Doprajte si po káve šlofíka a budete plní energie!
Doprajte si po káve šlofíka a budete plní energie! (Zdroj: profimedia.sk)

Čaká vás náročný deň a chcete byť hneď od rána nabití energiou? Stačí, ak skombinujete dve drobnosti, po ktorých vás čaká produktívny deň bez únavy.

Šlofík po šálke kávy

Káva a potom odpočinok! Tieto dva protiklady sa dokonale dopĺňajú. Podľa psychológov ide o správnu kombináciu, ktorá zabezpečí človeku energiu a vitálnosť. Tak sa úspešne vysporiada s úlohami, ktoré ho čakajú.

Odpočinok po dobu 15 až 20 minút po dávke kofeínu umožňuje človeku, aby zostal bdelý a čulý po celý deň. Prišli na to vedci z britskej Loughboroughskej univerzity, ktorí skúmali osoby, ktoré sa v noci nevyspali, aby zistili, ako najlepšie stimulovať bdelý stav a rýchlosť reflexov. Medzi spôsobmi, ako ľudí prebudiť bol pobyt na čerstvom vzduchu, no víťazom sa stala šálka kávy doplnená štvrťhodinkou spánku.

Ako je to možné?

Kofeín a spánok sú dva protiklady, preto by málokto predpokladal, že sa stanú ideálnou kombináciou, ktorá zabezpečí energiu. Ako to funguje? Nejakú chvíľu potrvá, kým kofeín prejde tráviacim traktom, potom do krvného obehu a napokon do mozgu. Túto časovú medzeru si doplníte krátkym odpočinkom.

V tomto procese zohráva úlohu neuromodulátor adenozín, ktorý navodzuje spánok s pomalými vlnami, čiže ten najhlbší. Človek sa z neho veľmi ťažko zobudí. Adenozín spôsobuje, že sa po krátkom spánku cítite unavení. A tu nastupuje káva, ktorá „vyplní“ receptory v mozgu, normálne „obsadené“ molekulou adenozínu. Kofeín jednoducho „bojuje“ s adenozínom o priestor v mozgu. Krátky spánok končí vtedy, kedy začína pôsobiť kofeín.

Dôležité je ľahko si zdriemnuť a dosiahnuť len mikrospánok, v žiadnom prípade nedopusťte, aby spánok prekročil 20 min. Vtedy už upadnete do hlbokého spánku, z ktorého sa zobudíte ešte viac unavení. Vhodný je krátky šlofík po dávke kofeínu.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9