Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dá sa prežiť na koktejloch a iných náhradách stravy? Muž to skúsil a takto dopadol!

Koktejly, ako náhradu stravy, užívajú mnohí športovci.
Koktejly, ako náhradu stravy, užívajú mnohí športovci. (Zdroj: thinkstock.com)

Mliečne koktejly, rôzne sypké zmesy či tyčinky. Na trhu existujú náhrady jedla plné látok, ktoré nás zasýtia a údajne doplnia živiny organizmu. Sľubujú všetky výhody vyváženej stravy. No dá sa skutočne prežiť len na takejto strave?

Náhrada stravy by mala obsahovať aspoň štvrtinové množstvo potrebných mikro a makroživín, vrátane vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Dávate tak telu vhodný pomer energie vo forme sacharidov, stavebné látky vo forme proteínov a všetky potrebné vitamíny a minerály. Tak sú prezentované tieto výrobky. Isté však je, že sa môžu pochváliť jednoduchosťou prípravy. Zväčša ich stačí len zmiešať s vodou a nápoj je na svete. To je však ich jediná výhoda...

V súčasnosti je trh s potravinami, ktoré slúžia ako náhrady jedla, presýtený. Výživné raňajky si dnes viete dať v podobe koktejlu, či špeciálnych výživných sušienok. Na obed vám stačí polievka v sáčku či tyčinka, ktorá sľubuje všetky výhody vyváženej stravy bez veľkého úsilia. Bežný človek by si nevedel predstaviť žiť len z práškov a koktejlov. Zato športovci ich vo veľkom obľubujú, keďže si tak vedia rýchlo doplniť energiu medzi tréningami.

Lekári ho varovali

Angličan vymenil na sedem dní svoju obvyklú zdravú stravu za produkty, ktoré slúžia ako náhrady jedla. Chcel zistiť, či sa nejakým spôsobom zmení zdravie človeka, ak bude konzumovať len tieto „moderné“ potraviny.

Pred tým, než sa pustil do experimentu, absolvoval komplexné vyšetrenie v londýnskej nemocnici. Jeho krvné testy ukázali, že nemá žiadne zdravotné problémy a, že test môže bez obáv podstúpiť. Napriek varovaniu lekárov sa do toho pustil! Na začiatku ho upozorňovali na črevné problémy, zmeny nálad a nedostatok živín, no Nicka to neodradilo.

Prvý deň

Obvykle si mladý muž každé ráno pochutnáva na ovocí, jogurte, müsli, celozrnných toastoch a šálke čaju.Tentokrát, prvý deň svojho experimentu začal mliečnym nápojom s čokoládovou príchuťou a neskôr si dal sušienky. Oba produkty opísal ako chuťovo nevýrazné a veľmi sladké, no ako sa priznal, nebolo to úplne nepríjemné.

Na obed zjedol instantnú kuraciu polievku, ktorá poskytuje asi 30 % z denného množstva vitamínov. Ďalším chodom boli lievance, ktoré podľa výrobcu obsahujú vysoko kvalitné bielkoviny zo srvátky a mlieka. Pritom zloženie, uvedené malým písmom na obale výrobku hovorí o niečom inom...

Večera bola z instantného prášku, kde sa pridáva len voda. S prísadami ako je hnedá ryža, quinoa, ľanové semienko a zelené ovocie dúfal, že to bude zdravé a chutné. Nakoniec bol nepríjemne prekvapený. Chutilo to veľmi zle.

Druhý deň

Druhý deň sa Nick zobudil s obrovským hladom, a tak si dal nápoj, ktorý obsahoval síce vlákninu, no až 20 g cukru! Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje, že by sme nemali zjesť viac ako 14 g pridaného cukru denne a 25 g celkovo, vrátane prirodzene sa vyskytujúcich cukrov.

Doobeda strávi Nick v posilňovni 30 minút, čo je približne polovica času jeho obvyklého tréningu. Jednoducho nevládze a je unavený. Energiu si dodá instantnou kašou. Z etikety na výrobky sa dozvedá, že len 57 % tvorí ovsená kaša, pričom tam nájde aj sušené mlieko, cukor a proteínový prášok. Po celé dopoludnie sa cíti unavený a hladný.

Nasledujúce jedlo - kuracia polievka mu moc nepomôže. Aj keď je výrobok ospevovaný, že obsahuje všetky živiny, ktoré by malo mať vyvážené ľahké jedlo, o vláknine môže len snívať. V popoludňajších hodinách zažíva muky! Rozbolí ho hlava.

Vo večerných hodinách si musí pridať Tabasco omáčku do surovinovej múčky, aby mu lepšie chutila. Nepomáha to, a tak ide Nick spať o hlade.

Podobne sa stravoval i nasledujúcich 5 dní. Tretí deň sa zobudil navrlí a bolesti hlavy neprestávali. Ďalšie dni sa pridali k tomu ďalšie zdravotné problémy - slabosť, nadmerné potenie a ťažkosti so sústredením.

Výsledky

Po experimente išiel Nick opäť na krvné testy. Tie mu ukázali zníženú hladinu fosfátov, ktoré sú potrebné pre zdravé kosti, zuby, nervové a svalové funkcie. Nízke hladiny fosfátov sa pritom často vyskytujú u pacientov s podvýživou! Navyše, Nick mal nižšiu hladinu cholesterolu a zmenila sa aj jeho hladina "dobrého" HDL cholesterolu, ktorá sa znížila o 15 %.

Výsledok? Testované výrobky, ktoré sa považujú za náhradu stravy, nie sú vhodné na dlhodobé užívanie a určite sa nimi nedá nahradiť normálna plnohodnotná strava. Obsahujú veľké mnosžtvo cukru a pri dlhodobom užívaní môžu spôsobiť príznaky podvýživy a nedostatku vitamínov.

Čo na to odborník?

Podľa výživového poradcu Ing. Libora Javra sa môžu tieto náhrady užívať len v niektorých prípadoch. Nenahradia prirodzenú stravu a pri ich dlhodobej konzumácii hrozia zdravotné problémy.

"Umelo pripravené náhrady stravy vedia napomôcť v určitých obdobiach života, kedy nemáme čas, možnosť správnej stravy. Dokonca pri niektorých dysfunkciách tráviaceho traktu napomáhajú vyživovať organizmus. Zámerne som na začiatku použil umelo pripravené, teda nie sú celkom prirodzené pre naše trávenie. Mali by sa výhradne používať iba k určitému účelu, jednoznačne nemajú nahrádzať prirodzenú pestrú stravu. Pokiaľ sa výhradne a dlhodobo takáto potrava využíva k výžive organizmu, je automatická predispozícia porúch tráviaceho traktu, zníženia bazálneho metabolizmu alebo obmedzenia príjmu niektorej výživnej látky," povedal Libor Javro.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9