Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Experimentujete s paleo stravou? V tele vám môžu chýbať tieto dve látky

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Hlavná zásada paleo diéty znie: Keď to nejedli pravekí ľudia, nemali by sme to jesť ani my. So stravou dnes experimentuje vysoké percento ľudí. Niektorí chcú schudnúť, iní byť zdravší. Je však pre nich strava, akú ľudstvo konzumovalo na úsvite svojich dejín, dobrá voľba?

Nič také, ako jednotná paleo strava neexistuje, píše denník The New York Times. Paleolit, čiže staršia doba kamenná, trval dva a pol milióna rokov a zahŕňal rôzne a neustále sa vyvíjajúce populácie so širokou škálou konzumovanej potravy závislej od klímy, zemepisnej polohy, obdobia a dostupnosti.

Čítajte viac: Život na zelenine a zbedačený organizmus: Štyri najväčšie riziká, o ktorých by ste mali vedieť

Súčasné ľudské bytosti a ani konzumované zloženie jedla nie sú rovnaké, ako boli v paleolite. Genetické zmeny, pestovanie a chov vytvorili z človeka i jeho potravy celkom iné organizmy. Navyše, neexistujú žiadne štúdie uskutočnené na veľkých skupinách ľudí, ktoré by v priebehu desaťročí dodržiavali modernú verziu paleo stravy, takže nie je možné posúdiť jej dlhodobé účinky na zdravie.

Súčasne je potrebné myslieť na to, že dĺžka života ľudí pred nástupom poľnohospodárstva, čiže pred 15 000 rokmi, len zriedka dosiahla či prekročila 40 rokov, preto nie je známe, aká boli riziká rozvoja civilizačných chorôb u týchto ľudí. Existuje však jedna základná zásada paleo stravy, ktorá môže všeobecne prospievať zdraviu - vyvarovať sa všetkých balených a priemyselne spracovaných potravín.

Na ilustráciu možno uviesť príklad denného menu obsahujúceho 2 200 kalórií, ktoré odporúča jedna z obľúbených kníh o tom, ako jedol jaskynný človek:

  • Raňajky: 340 gramov grilovaného lososa, jeden a tri štvrte šálky melóna cantaloupe.
  • Desiata: pol pomaranča, trištvrte šálky mrkvy, šálka zeleru.
  • Obed: 85 gramov grilovaného chudého bravčového, štyri a pol šálky šalátu ochuteného len pomarančovou šťavou.
  • Večera: 225 gramov chudého pečeného hovädzieho mäsa, tri šálky na pare varenej brokolice, štyri a pol šálky šalátu (opäť žiadny olej, aj keď niektoré verzie paleo diéty berú na milosť olivový olej) a šálka jahôd.

Zásadný nedostatok

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

S vyššie uvedeným množstvom zeleniny a ovocia obsahuje táto strava veľa vlákniny a väčšinu základných vitamínov a minerálov. Napriek niekoľkým zásadným nutričným nedostatkom, ako je chýbajúci vápnik a vitamín D, pretože nadšenci paleo stravovania sa vyhýbajú mliečnym produktom, znie celkom zdravo - ak vaše obličky dokážu zvládnuť toľko proteínov.

Nereálny ideál?

Koľko ľudí, ktorí sa ráno snažia deti odprevadiť deti do školy a seba do práce, si urobí čas na ugrilovanie lososa? Čo urobia, ak pôjdu niekam na večeru alebo k niekomu na návštevu? A čo je najdôležitejšie, dokážu tieto stravovacie zásady už navždy dodržiavať a žiť šťastne až do smrti bez kúska chleba, sušienok alebo kopčeka zmrzliny? Navyše, nie všetky odnože paleo stravy sú rovnako výživné. Tí, ktorí si za svoj vzor zvolia predkov Inuitov, sa budú živiť predovšetkým mäsom a morskými plodmi, doplnenými len minimálne, ak vôbec, ovocím a zeleninou, ktorým sa v Arktíde nedarí.

Viac o téme: Paleo diétaPaleo strava
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9