Severská diéta je stravovacím hitom: Novinka, ktorej sa už nevzdáte!
Zdroj: gettyimages.com
Hovorí sa, že najzdravšia na svete je stredomorská a japonská strava. Okrem nich však existuje ešte jedna alternatíva, ktorú teraz objavujú diétni nadšenci aj odborníci – severské menu.
Stredomorská strava vyniká vysokým podielom rýb, zeleniny, ovocia, obilnín, orechov a olivového oleja. Je prevenciou rakoviny, diabetu 2. typu, Alzheimerovej či Parkinsonovej choroby. Podobný efekt však má aj severská strava.
Čítajte viac: Tajomstvo národných kuchýň odhalené: Veľkým prekvapením sú Francúzi!
Severania konzumujú množstvo tradičných a sezónnych potravín vrátane množstva zeleniny, informuje v článku BBC. Bohatým zdrojom potravy pre národy severu je Baltské more plné tzv. tučných (losos, makrela, sleď...) aj chudých rýb (napr. treska), ale tiež plody zeme, napríklad koreňová zelenina a obilniny.
Ľahko stráviteľné menu dňa
Obyvatelia chladnej časti Európy preferujú najmä čerstvé a kvalitné potraviny. Rozdiel medzi stredomorskou a severskou stravou je najmä v tukoch – stredomorskej strave kraľuje olivový olej a severskej kanolový. Oba druhy olejov sú podľa odborníkov zdrojom nenasýtených mastných kyselín, ktoré majú ochranný efekt na zdravie srdca a ciev.
Na raňajky Severania často konzumujú fermentované mliečne výrobky (napr. jogurt alebo kefír), ovocie a obilniny (napr. müsli alebo ovsenú kašu). Na obed zvyknú servírovať ryby, šaláty, vajcia, ražný chlieb a tiež fermentované mliečne výrobky. Neodmysliteľnou súčasťou obeda je aj zelenina, prípadne huby. Večera býva podobná ako obed, takisto bežne zahŕňa ryby a tiež veľa zeleniny.
Fotogaléria
severská strava