Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na tieto diéty radšej zabudnite: Môžu vás pripraviť o zdravie

Dajte si pozor na diéty, ktoré majú nevyvážený jedálniček. Zobraziť galériu (2)
Dajte si pozor na diéty, ktoré majú nevyvážený jedálniček.

Diéty majú stále vysokú popularitu. Neustále pribúdajú nové a nové spôsoby, ako takmer bez starostí schudnúť - stačí len dodržiavať určité pravidlá. Nedajte sa nalákať na uletené diéty! Z niektorých nielenže neschudnete, ale môžete si privodiť zdravotné problémy.

Bodová diéta

Zaujímavou diétou je bodová diéta, ktorá je založená na bodovom systéme, pričom každá potravina má pridelené svoje číslo, resp. body. Na deň je stanovená bodová hranica 40 bodov, ktorá nesmie byť prekročená, takže po jej dosiahnutí by ste už nemali nič jesť.

Teoreticky by mohla byť efektívna, ale v prípade, ak si človek zaistí vyvážený jedálniček tak, aby mal za jednotlivé potraviny 40 bodov na deň. Bohužiaľ, keďže si každý sám určuje skladbu potravín, väčšinou mávajú ľudia pri dodržiavaní bodového systému nevyváženú stravu. Potraviny sú totiž zaujímavo obodované. Ak zjete jablko, miniete v ten deň už desať bodov. Ak zatúžite po marhuľovici alebo koňaku, tie máte len za jeden bod.

Táto diéta ma preto sklon k alkoholizmu a príjem vitamínov, hlavne dôležitého vitamínu C, je žalostne malý. Navyše môže spôsobiť zápchu. Bodová diéta spôsobuje aj iné zdravotné ťažkosti. Môžete si zničiť žlčník, pečeň a srdcovo-cievny aparát. Obľubujú ju hlavne obézni ľudia, ktorí milujú sladkosti a zákusky, keďže si môžu čokoľvek dopriať - dôležité je len to, aby za jednotlivé skonzumované potraviny nemali viac ako 40 bodov na deň.

Breussova diéta

Mimoriadne drastickou diétou je Breussova diéta, ktorá spočíva v 40-dňovom nahradení potravín len tekutinami - zeleninovými šťavami a bylinkovými čajmi. Neprijímate pri nej žiadne potraviny, teda žiadne tuky, sacharidy ani bielkoviny, v ktorých sa nachádza energia pre každodenné fungovanie ľudského organizmu. Jedlo je tak nahradené tekutinami, ktoré majú minimálnu kalorickú hodnotu, preto vďaka nim budete mať minimum energie.

Pri chudnutí je vždy dôležitý pohyb. No tejto diéty sa to netýka, pri nej je zakázané športovať, pretože výdaj by mnohonásobne prevýšil príjem. Aj keď vďaka nej môžete pomerne za krátku dobu schudnúť veľa kilogramov, môžete si byť istí, že dole nešiel tuk, ale voda.

Keďže nie je možné túto diétu dlhodobo dodržiavať, je logické, že po nej prejdete na normálnu stravu. Potom môžete očakávať jojo efekt, teda priberete ešte viac kilogramov, koľko ste mali pred držaním diéty. Navyše, svaly nebudete mať takmer žiadne, keďže nedostatok sacharidov nútilo telo počas diéty čerpať energiu zo zásob hlavne bielkovín (svaly).

Nevýhodou je, že pri nej pravdepodobne dostanete neovládateľnú chuť na jedlo. Keďže je jedlo úplne zakázané, je známe, že najlepšie chutí to, čo je zakázané. Jedlo je pre človeka prirodzené, a tak jeho zákaz môže byť veľmi frustrujúci. Môže vás doslova pripraviť o zdravie, keďže pri nej máte nedostatok potrebných živín. Očakávajte tiež únavu, ospalosť, a s tým spojené depresie a zlú náladu.

Táto diéta skôr pripomína očistu tela - detoxikáciu. Na detoxikáciu by mohla byť dobrá, avšak určite nie na 40 dní. Vaše telo by sa takto očistilo aj za 7 dní.

Zaujímavé je, že primárne bola táto diéta určená tým, ktorí trpia rakovinou. Predpokladom totiž bolo, že nádor je živený látkami z pevnej stravy, a ak telo dostane len zeleninové šťavy, prijme dostatok vitamínov pre svoje základné fungovanie a nádor vyhladovie a umrie. Otázkou ostáva, či je to naozaj pravda...

Vajcová diéta

Viete si predstaviť, že by ste jedli šesť vajec denne? Dá sa to síce vydržať pár dní, no na piaty deň, keď do seba dostanete 30 vajec, máte o žalúdočné problémy postarané. K vajciam si môžete dať sem-tam syr, paradajky a grapefruit, no aj tak je táto diéta chudobná, keďže obmedzuje sacharidy a tuky. Toľké konzumovanie vajec môže spôsobiť žlčníkovú koliku, navyše si tým zvyšujete cholesterol, čo môže urýchliť aterosklerózu. A pripravte sa tiež na poruchy trávenia.

Mliečna diéta

Medzi najhoršie diéty sa zaraďuje mliečna diéta. Len ťažko ju človek vydrží držať 5 dní, keďže pijete hlavne nízkotučné mlieko. Trvať by mala 13 dní, pričom prvý deň pijete len mlieko a postupne každý deň sa pridávajú ďalšie potraviny, avšak v minimálnom množstve -  tvaroh, biele mäso, vajíčka, šunka atď.

Počas diéty telo nedostáva optimálny prísun živín, chýbajú vitamíny a minerály. Pri jej doržiavaní budete stále hladní a môžete pociťovať únavu a závrate. Ide o jednotvárnu diétu, ktorá odrádza množstvo ľudí, hlavne tých, ktorí nemajú radi mliečne výrobky a mlieko.

Akákoľvek rýchla diéta

Je jedno, o aký druh diéty ide. Pokiaľ sa v diéte uvádza, že máte zaručený ubýtok na váhe päť kíl a viac za týždeň, môžete si byť istí, že skončí jojo efektom a stratené kilá aj s nejakými navyše máte naspäť.

Pri takých diétach budete konzumovať minimum potravín alebo žiadne, ako je to pri Breussovej diéte. Preto dlho pri nich nevydržíte, a navyše budete stále unavení, oslabení a dokonca sa môže ukázať aj vypadávanie vlasov a zlá kvalita pokožky.

Podobných diét je strašne veľa a je len na vás, či si vyberiete takúto drastickú cestu za štíhlym telo, ktorá sa nemusí skončiť dobre. Radšej konzumujte všetko v malých porciách, príliš sa neobmedzujte a veľa sa hýbte. To je zaručená cesta ku zdraviu. Pomôže vám k tomu článok o tom, ako sa zdravo stravovať a natrvalo schudnúť.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9