Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Oklamte svoj mozog správnymi vôňami: Vďaka tomu sa zbavíte prebytočných kíl!

Ovoniavajte, až potom jedzte!
Ovoniavajte, až potom jedzte!

Zaujímavou redukčnou diétou je voňavá diéta, ktorá spočíva na princípe „najprv ovoňať a potom zjesť.“ Bude to znieť zaujímavo, ale práve váš nos rozhoduje o tom, na čo máte alebo nemáte chuť. Jediným pravidlom je párkrát za deň si privoňať. To vám stačí na to, aby ste sa dostali na váhu, ktorú ste vždy chceli!

Princíp diéty

Pred tým, než začnete jesť, skúste jedlo ovoňať! Vôňa, ktorú vdýchnete do nosa sa stane výraznou a mozog dá organizmu signál sýtosti, ktorý vyvolá pocit plnosti. Čím intenzívnejší kontakt s vôňou budete mať, tým rýchlejšie sa dostaví pocit plnosti do organizmu.

Skúšajte to predovšetkým pri teplých jedlách, ktoré uvoľňujú intenzívnu vôňu. Vhodné sú aj jedlá s prirodzenou sladkou vôňou ako banány alebo citróny. Ak chcete potlačiť hlad, voľte korenisté alebo teplé aromatické jedlá ako polievky, kávu alebo čaje.

Dôkaz úspešnosti diéty

O tom, že táto diéta skutočne funguje, svedčí dôkaz – experiment v americkom Chicagu, ktorý sa konal pred niekoľkými rokmi. Jeho účastníci mohli jedávať a venovať sa športovým aktivitám ako zvyčajne s tým rozdielom, keď mali hlad, museli si najskôr privoňať k mätovej, jablkovej alebo banánovej aróme. Vône ovocia a byliniek sú veľmi intenzívne a pôsobia priamo na centrum sýtosti v mozgu. Tak zabraňujú človeku, aby sa prejedol. Výsledok bol prekvapivý. V priebehu jedného mesiaca účastníci experimentu schudli približne 2,5 kila!

Čo je zakázané?

Aj diéta založená na princípe „najprv ovoňať, potom zjesť“, zakazuje jesť úplne všetko. Švédskym stolom by ste sa mali vyhýbať, pretože rozmanitosť vôní zníži možnosť sústrediť sa na jednu vôňu, ktorá by mala vyvolať pocit plnosti. Tiež sú zakázané mliečne výrobky a mlieko, keďže nedokážu stimulovať centrum mozgu.

Pre koho nie je vhodná?

Keďže pri tejto diéte používate nos, nie je vhodná pre ľudí, ktorí majú problémy s opakovaným upchávaním nosnej dutiny. Tiež by sa jej mali vyhýbať tí, ktorí trpia astmou alebo alergiami.

Triky ako využiť vône

Keďže má ovocie prirodzenú sladkú vôňu, ich vôňa dokáže zastaviť hlad. Týka sa to hlavne jabĺk a banánov, ktoré potláčajú pocit hladu. Osviežte si ich arómou napríklad kanceláriu v práci alebo kuchyňu v domácnosti. Počas pobytu v miestnosti tak predídete nekontrolovanému maškrteniu.

Inhalujte citróny! Ich vôňa vás povzbudí, zvýši produkciu hormónov šťastia a zmierni tráviace ťažkosti. Ak sa trasiete od zimy, telo vám prehreje škoricová aróma.

Chýba vám energia? Dodá vám ju vanilka, ktorá dokáže oklamať pocitové centrum v mozgu. Keď ju telo zacíti, vyšle signál do mozgu, že ste spokojní a sýti a nepotrebujete žiadne sladkosti. Zbaví vás aj bezhlavých nákupov v potravinách! Stačí len pred odchodom  inhalovať vanilkovú vôňu. Na osvieženie vám postačí vôňa grapefruitu, ktorá vás navyše upokojí pri nervozite a zmierni bolesti hlavy.

Voňavá diéta je dôkazom toho, že nemusíte držať kruté pravidlá, ako to býva u niektorých redukčných diét. Pri tejto diéte si stačí jedlo len párkrát za deň jemne privoňať a za mesiac budete o pár kíl ľahší!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9