Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Schudnite konečne: Vyskúšajte diétu podľa metabolického typu

Naučte sa, čo máte jesť podľa svojho metabolického typu!
Naučte sa, čo máte jesť podľa svojho metabolického typu!

O štíhlych sa hovorí, že majú rýchly metabolizmus. Ostatní s kilami navyše majú výhovorku – metabolizmus je pomalý. Je to ale naozaj tak? Diéta podľa metabolického typu nie je založená na rýchlosti, ale na ďalších vlastnostiach. Vďaka nej môžete konečne schudnúť!

Podľa posledných prieskumov hrá pri chudnutí rolu hlavne rýchlosť metabolizmu a množstvo spaľovanej energie. Dôležité je ale poznať konkrétny typ svojho metabolizmu a práve jemu prispôsobiť i zloženie svojej stravy.

Metabolický typ určuje spôsob, akým naše telo reaguje na živiny. Ak človek s určitým metabolickým typom zje pomaranč, jeho krv sa stane viac zásaditou, takže bude mať naňho upokojujúci účinok. Ak by ho zjedol človek s iným metabolickým typom, ten istý pomaranč môže vyvolať mierne prekyslenie krvi, čo bude mať stimulujúci účinok.

„Vylaďte“ svoju stravu

Priaznivci tohto stravovania tvrdia, že každý človek má iné biochemické zloženie tela a patrí k inému endokrinnému typu. To má vplyv aj na trávenie jednotlivých druhov potravín a následne i spaľovaniu energie. Ak „vyladíte“ svoju stravu podľa vášho metabolického typu, získate celý rad výhod – zbavíte sa chronických problémov, znížite váhu a budete sa celkovo cítiť lepšie.

Charakteristika metabolických typov

Zistite, do akého metabolického typu patríte:

• Bielkovinový typ – Váš metabolizmus dokáže rýchlo meniť bielkoviny a tuky na energiu. Potrebujete jesť veľa bielkovín, teda mäso a ryby. Bielkovinový typ býva často hladný a má rád tučné, slané jedlá. Má potrebu jesť i medzi hlavnými jedlami. Nefungujú u nich nízkoenergetické diéty, pretože u nich vzbudzujú pocit únavy, nervozity a úzkosť. Tento typ metabolizmu majú väčšinou muži.
• Sacharidový typ – Máte menšiu chuť do jedla a často vynechávajú hlavné jedlá. Pochutia si na sladkostiach, ktoré sú náhradou za vynechané hlavné jedlá, preto ich niekedy zjedia viac. Môžu mať problémy s kilami naviac. Často bývajú závislí na kofeíne a po tučnom, ťažkom jedle bývajú unavení.
• Zmiešaný typ – Tento typ je mixom bielkovinového a sacharidového typu. Neprevažuje u nich ani jeden charakteristický rys a majú priemerný apetít. Vyskytuje sa najčastejšie.

Stravovanie

Ak poznáte svoj metabolický typ, môžete sa začať stravovať podľa ich pravidiel:

• Stravovanie pre bielkovinový typ – Vo vašom jedálničku by mali byť zastúpené živiny v pomere: 50 % bielkovín, 30 % sacharidov, 20 % tukov. Mali by ste jesť dostatok mäsa, rýb, morských plodov, mrkvu, karfiol, zemiaky a z ovocia – avokádo, jablká, banány a hrušky. Dopriať si môžete aj smotanové omáčky, tvaroh, jogurty a zmrzlinu. Súčasťou vášho jedálnička môžu byť aj orechy a semená. Okrem vody môžete piť i zriedené ovocné a zeleninové šťavy.
• Stravovanie pre sacharidový typ – Pomer živín by mal byť 20 % bielkovín, 70 % sacharidov, 10 % tukov. Odporúča sa jesť veľa sacharidov v podobe obilnín, zeleniny a ovocia. Mliečne výrobky si vyberajte ľahké a nízkotučné. Z mäsa je pre vás vhodné kuracie a tiež ryby. Vynechajte čo najmenej tuky vrátane orechov a semienok.
• Stravovanie pre zmiešaný typ – Pomer potravín, ktoré konzumujete, by mal byť 50 % bielkovín, 40 % sacharidov, 10 % tukov.

Nezabúdajte na pohyb

Je však dôležité si uvedomiť, že vám táto diéta pomôže schudnúť len vtedy, ak obmedzíte celkový príjem kalórií a pridáte pohyb. Pohyb je dôležitý pri akejkoľvek diéte. Optimálne výsledky získate len zdravou stravou so zníženým príjmom kalórií a dostatočným pohybom. Potom sa môžete tešiť z krásnej postavy!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9