Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Vyhláste v zime svojim kilám vojnu: Ideálna je severská diéta

Chudnúť môžete aj v zime, pomôže vám severská diéta. Zobraziť galériu (2)
Chudnúť môžete aj v zime, pomôže vám severská diéta.

Práve teraz je najlepšie obdobie vyhlásiť svojim prebytočným kilám vojnu. Pomocou severskej diéty sa vám to hravo podarí. Ide o druh diéty, ktorú je ideálne dodržiavať práve počas zimných mesiacov. Stravovanie podľa severských tradícií by v podstate nemalo pripomínať diétu, ide len o inšpirácie, tak ako pre chutnejšiu a zdravšiu kuchyňu, tak pre chudnutie.

Podľa Clausa Meyera, zakladateľa slávnej dánskej reštaurácie Noma, ktorý spolupracoval s odborníkmi na chudnutie a nutričnými špecialistami, diéta ľudí len stresuje. Preto ju nerád označuje za diétu, ale skôr za kľúč k úspešnému chudnutiu, ktorý môže byť pre ľudí  inšpiráciou. Údajne sa s touto diétou chudne veľmi rýchlo!

Claus Mayer zdôrazňuje, že by sme mali jesť podľa jednotlivých sezón. To znamená, že diéta v zime bude vyzerať úplne inak ako diéta v lete.

Čo by v tejto diéte nemalo chýbať?

•  Dôležité je, aby ste mali pravidelný príjem tukov. Pozor, len tých zdravých! Nájdete ich v rybách, ktoré by ste mali konzumovať trikrát až štyrikrát týždenne. Najdiétnejšia je tá, ktorá je pripravená na pare a pečená. Naopak, väčší pozor si treba dávať na polotovary v podobe vyprážaných rybích prstov.

•  Konzumujte orechy! Hodia sa do šalátov, pomazánok, príloh, ale môžete si nimi ochutiť i cestoviny. Práve jesenná sezóna je typická zberom orechov. Nechajte si ich na zimu, kedy ich skonzumujete a doplníte si tak zdravé omega-3 nenasýtené mastné kyseliny.

•  Pochutnajte si na zverine! Práve teraz sa dá kúpiť v obchodoch za výhodnú cenu. Jedálniček vám spestrí diétne mäso králika či srnky. K tomu si zvoľte dusenú zeleninu, zemiaky, či ryžu a máte chutné jedlo na obed!

•  Severská diéta tiež prízvukuje, že ráno by ste mali raňajkovať pravidelne ovsené vločky s teplým nápojom. Vločky vás zasýtia na celé doobedie a dobijú vás energiou.

•  Čo sa týka ovocia, dajte prednosť lesným plodom. Sú bohaté na antioxidanty a výborne chutia s bielym jogurtom.

•  Vymeňte syrové zeleninové šaláty za kapustu, brokolicu a mrkvu pripavenú na pare. Šaláty chutia najviac v lete, keďže osviežia, no v zime nezahrejú. Kapustová zelenina totiž zlepšuje prekrvenie organizmu!

Zásady stravovania

Snažte sa pripravovať a konzumovať jedlá len doma. Fast food prispieva len k obezite. Navyše človek nikdy nevie, aké prísady do jedál sa používajú v reštauráciách. Preto je lepšie dať prednosť domácej kuchyne.

Namiesto mäsa a omáčok je dobré jesť viac príloh. Podľa severskej diéty je to princíp k dlhodobému efektu štíhlej postavy. Smotanové omáčky je dobré nahradiť chutnou kombináciou horčice a olivového oleja s čerstvými bylinkami a sójovou omáčkou. Môžete využiť výraznú chuť petržlenovej vňate, kôpru, kapár a mäty v kombinácií s citrónom, kmínom a bielym jogurtom.

Nezabúdajte ani na pitný režim! Ten obohaťte o citrónové bylinkové čaje, ktoré urýchlujú trávenie a dodávajú silu a energiu.

Zabudnite na zimnú depresiu, dobite sa energiou a zhoďte kilá vďaka severskej diéte, ktorá je ideálna práve v zime.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9