Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

POSTRACH infekcií močových ciest ako NEZMYSEL? BRUSNICE majú účinky, ale len u TÝCHTO ľudí!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mnohí poznajú brusnice ako súčasť chutného džemu, podávaného k mäsu. Tieto bobule sú však preslávené i vďaka možnej schopnosti, zabrániť infekciám močových ciest (UTI). Čo je na tom pravdy?

Hoci sa už objavili tvrdenia, že ide o mýtus, nový prehľad ukázal, že konzumácia brusnicového džúsu alebo doplnkov znižuje pravdepodobnosť infekcií močových ciest u žien, detí a tých, ktorí sú na ne náchylnejší. Avšak, neplatí to úplne u každého. 

Recenzia sa však nezaoberala použitím brusníc na liečbu infekcii močových ciest (UTI). Treba mať na pamäti, že sám o sebe brusnicový džús nemôže vyliečiť UTI. Takže, ak ochoriete, vyhľadajte svojho lekára a riešte problém s odborníkom.

Hrozia bolesti a infekcia krvi

Infekcie močových ciest sú nepríjemné a veľmi časté, ako upozorňuje iflscience.com. Asi jedna tretina žien bude trpieť ochorením v určitom okamihu svojho života. Sú tiež bežné u starších ľudí a ľudí s problémami s močovým mechúrom spôsobeným poranením miechy alebo inými stavmi. UTI sprevádzajú nepríjemné pocity ako keby ste močili žiletky, pričom moč môže byť páchnuci, zakalený a niekedy obsahuje krv. Medzi ďalšie príznaky patrí časté nutkanie na močenie, pocit štípania alebo pálenia pri močení a bolesť v podbrušku alebo panve.

Infekciu spôsobujú baktérie. Normálne baktérie nežijú v močovom trakte, ale keď sa tam objavia, prilepia sa na stenu močového mechúra, rozmnožia sa a môžu spôsobiť UTI. Keď je infekcia neliečená, môže sa presunúť do obličiek a spôsobiť komplikácie, vrátane silnej bolesti alebo sepsy (infekcia krvi) v najhorších prípadoch. Väčšina UTI sa účinne a ľahko lieči antibiotikami. Niekedy stačí dokonca jedna dávka antibiotík. Bohužiaľ, u niektorých ľudí sa infekcie močových ciest stále vracajú.

POSTRACH infekcií močových ciest
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo je za liečivými vlastnosťami?

Už prvé národy Severnej Ameriky poznali výhody konzumácie brusníc, vrátane ich benefitov pri problémoch s močovým mechúrom. V 80. a 90. rokoch 20. storočia začali laboratórni vedci skúmať, čo za tým je. Najrozšírenejším vysvetlením je ich vysoká koncentrácia antioxidantu proantokyanidínu. Brusnice (Vaccinium macrocarpon) – pôvodné ovocie zo Severnej Ameriky – majú vysokú koncentráciu tejto látky, ktorá ich chráni pred mikróbmi. Výskumníci si myslia, že zlúčenina tiež zabraňuje najbežnejším baktériám spôsobujúcim UTI – Escherichia coli (E.coli) – prilepiť sa na stenu močového mechúra. Táto ich schopnosť je údajne zodpovedná za liečivé vlastnosti brusníc.

Nepresvedčivé dôkazy

Odborníci sú však opatrnejší. Už viac ako 30 rokov diskutujú o tejto téme, no stále nie je jasné, či majú brusnice pozitívny vplyv na infekcie. Od roku 1994 začali vychádzať štúdie, ktoré sa to snažili objasniť. Vznikla prvá Cochranova kompilácia štyroch klinických štúdií na túto tému, publikovaná v roku 1998. Dospela však k záveru, že dôkazy sú príliš slabé na vyvodenie jednoznačného záveru.  Cochrane Review hodnotí akademické dôkazy, ktoré nezávisle a nezaujatým spôsobom posudzujú členovia siete Cochrane Network, siete nezávislých výskumníkov, odborníkov, pacientov a opatrovateľov, ktorí sa zaujímajú o odpovede na otázky týkajúce sa zdravia.

Aktualizácie v rokoch 2004 a 2008 naznačili, že brusnicové produkty znížili riziko opakovaného UTI u žien. Väčšina štúdií však nebola práve najkvalitnejšia, preto boli zistenia nepresvedčivé. Do roku 2012 sa objem dôkazov zvýšil na 24 klinických štúdií, ale údaje boli nepresné a závery boli také, že brusnicový džús nie je prínosom.

POSTRACH infekcií močových ciest
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

U koho to funguje? 

Nedávno však bol prehľad aktualizovaný. Cochrane Review, publikovaný tento týždeň, zahŕňa 50 klinických skúšok rôznych brusnicových produktov. Zúčastnilo sa ich viac ako 8 800 ľudí, z ktorých sa náhodne určili tí, ktorí užívali brusnicové produkty, ďalších s placebo, teda látkou, ktorá nemá žiadny terapeutický účinok a poslednú skupinu tvorili ľudia s bežnou starostlivosťou, súčasťou ktorej bol iný produkt na prevenciu, ako sú probiotiká. 

Dôkazy ukázali, že brusnicové produkty fungujú u tých ľudí, ktorí majú opakujúce sa UTI alebo sú náchylní na tieto ochorenia. Inak povedané, trpia ochorením dva- alebo viackrát v priebehu šiestich mesiacov alebo tri alebo viac v priebehu roka. Brusnicové produkty znižujú riziko opakovaných symptomatických, kultivačne overených (testovaných v laboratóriu) UTI u žien (asi o 26 percent), detí (asi o 54 percent) a ľudí náchylných na UTI po lekárskych zákrokoch (asi o 53 percent). Zistenia sa však netýkajú ľudí, ktorí namávajú UTI veľmi často, ale chcú sa im vyhnúť.

Čo stále nie je nejasné, je zloženie a dávkovanie brusnicových produktov. Dôkazy neboli schopné objasniť, či sú brusnicové tablety alebo tekutiny účinnejšie, aké dávkovanie funguje najlepšie alebo ako dlho musia ľudia užívať brusnicové produkty, aby získali všetky výhody. Klinické štúdie sa navyše líšili v trvaní konzumácie brusníc, od štyroch týždňov do 12 mesiacov.

Viac o téme: ZdravieBrusnicePrevenciaInfekcia močových ciest
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9