Dobrá správa pre milovníkov červeného vína! Látky, ktoré obsahuje, znižujú riziko infekcie vírusom SARS-CoV-2. Ak si doprajete týždenne 5 pohárov tohto moku, zníži sa podľa výsledkov štúdie u vás riziko nakazenia o 17% oproti tým, ktorí víno nepijú.
Kým pre tých, ktorí si doprajú pravidelne červené víno je to dobrá správa, pre milovníkov piva a cídru (jablčného muštu) autori štúdie dobrú správu nemajú. Títo ľudia sú totiž vystavení vyššiemu riziku ochorenia na Covid v porovnaní s ostatnými až o 28%, píše dailyrecord.co.uk.
Čítajte tiež: Posledná možnosť, ako telo UPOZORNÍ na skrytý STRES: Žiadne predstieranie, tieto ZNAKY ho prezradia
Štúdia publikovaná v Frontiers in Nutrition skúmala dáta takmer pol milióna ľudí získané z Biobanky Spojeného kráľovstva. Vedci zistili, že nižšie riziko nakazenia Covidom u milovníkov červeného vína je s najväčšou pravdepodobnosťou výsledkom obsahu polyfenolov, ktoré znižujú schopnosť vírusov spôsobujúcich respiračné ochorenia, prenikať do buniek.
Chráni aj biele víno a šampanské
U ľudí konzumujúcich biele víno či šampanské, ktoré obsahujú polyfenolov výrazne menej ako červené víno, je riziko infekcie vírusom SARS-CoV-2 nižšie o 8% oproti ostatným v prípade, že si týždenne doprajú jeden až štyri poháre.
Pozor na frekvenciu a množstvo
Odborníci však upozorňujú, že u tých, ktorí vypijú týždenne viac ako 5 pohárov alkoholických nápojov, sa riziko nakazenia Coidom zvyšuje bez ohľadu na to, čo konkrétne pijú. Odporúčajú tiež počas pandémie úplne vynechať tvrdý alkohol.
„Zdá sa, že riziko Covidu sa líši v závislosti od rôznych podtypov alkoholických nápojov, frekvencie a množstva. Červené víno, biele víno a šampanské majú šancu znížiť riziko Covidu-19. Počas pandémie sa neodporúča konzumácia piva, cídru, tvrdého alkoholu a nadmerná konzumácia alkoholu,“ znie záver štúdie.