Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Posledná možnosť, ako telo UPOZORNÍ na skrytý STRES: Žiadne predstieranie, tieto ZNAKY ho prezradia

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci je stres súčasťou našich životov, niekedy si ho jednoducho neuvedomujeme. Telo však dá najavo, kedy je emocionálneho nepokoja až príliš veľa!

Nie je vždy ľahké, uvedomiť si, že vás niečo trápi. Vaše telo však nič nepredstiera a keď ho nepočúvate, dá vám najavo, že s ním niečo nie je v poriadku. Ako sa píše na brightside.me, niekedy môžu byť prejavy nepríjemné, no vaše telo ich používa ako poslednú možnosť, ako na seba upozorniť. 

Čítajte tiež: Podľa chôdze spoznáte, či vám HROZÍ srdcové ZLYHANIE: Všímajte si TOTO!

Škrípete zubami

Najčastejšou príčinou škrípania zubov je stres. Počas dňa alebo spánku sa stáva, že podvedome zatínate zuby a škrípete nimi. Ak to robíte pravidelne, môže vás z toho bolieť celá čeľusť. Vaše zuby sa taktiež môžu zmenšovať. Aby ste tomu predišli, mali by ste na noc používať chránič zubov, tak si totiž chrup nepoškodíte. A hlavne sa prestaňte stresovať. Stres totiž okrem zubov, môže trvale poškodiť vaše srdce.

Posledná možnosť, ako telo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Stále sa potíte

Človek sa potí z rôznych dôvodov. Pri cvičení, keď má teplotu, alebo keď sa cíti v ohrození. Ak sa však potíte neustále, môže to byť znakom toho, že ste príliš nervózni. Nervozita ide často ruka v ruke so stresom. V tele sa spustí reakcia "bojuj alebo uteč" a človek sa začne nadmerne potiť.

Padajú vám viac vlasy

Ak vám po česaní zostane na hrebeni oveľa viac vlasov ako zvyčajne, môže to byť znak skrytého stresu. Emocionálny nepokoj totiž môže narušiť rastovú fázu vlasového cyklu. Aj keď sa v poslednej dobe nič strašné nestalo, pamätajte, že vypadávanie vlasov sa prejavuje zvyčajne oneskorene. Keď vám po prežitej traume, šoku, či nepríjemnosti začnú približne po 6 až 12 týždňoch padať vlasy, nezľaknite sa, je to len chvíľková záležitosť, ktorá sama ustúpi.

Máte červené škvrny alebo fľaky

Ak netrpíte alergiami, ale stále sa vám po tele objavujú červené fľaky, možno ste prežili emocionálnu traumu. Objaviť sa môžu dokonca aj v ústach. Telo sa proti stresu bráni rôznymi spôsobmi. Prebiehajú v ňom rôzne chemické procesy, ktoré sa môžu vplyvom stresu meniť. Prejaviť sa to môže priamo na koži.

Posledná možnosť, ako telo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Neustály tik v oku

Stres môže dať vášmu mozgu a tvárovým svalom nezvyčajné signály. Ak je ho príliš veľa, môže vám nekontrolovateľne tikať v oku. Väčšinou vám začne šklbať dolným viečkom a v ojedinelých prípadoch aj horným. V niektorých prípadoch zášklby trvajú týždne alebo dokonca mesiace.

Máte sucho v ústach

Ak ste neustále smädní a nejedli ste nič slané, venujte pozornosť svojmu emocionálnemu zdraviu. Dlhodobý stres môže zablokovať vaše slinné žľazy, takže budete mať sucho v ústach. Môžete mať tiež ťažkosti s prehĺtaním, pretože ste dehydrovaní.

Viac o téme: ZdravieStresPrevenciaPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9