Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Malá fazuľka ako ochranca KOSTÍ: POTRAVINA s VEĽKÝM potenciálom, ktorý vás zaskočí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sezóna strukovej fazuľky je v plnom prúde. Záhrady aj trhoviská svietia na zeleno a žlto. Okrem toho, že skvele chutia, majú málo kalórií a zasýtia na dlhší čas. Ich konzumácia prináša množstvo zdravotných benefitov.

Struková fazuľka je naozajstnou lahôdkou, ktorá sa k nám dostala z Južnej Ameriky. Známa je jej zelená a žltá odroda. Môžete ju uvariť, dusiť, alebo vysmažiť na oleji. Pri fazuľkách platí, čím sú mladšie, tým kratšie trvá ich príprava. Zelené struky obsahujú vysoké množstvo vitamínu A a kyseliny listovej, žltá fazuľka sa zase vyznačuje jemnejšou chuťou a je bohatá na fosfor a draslík, ako sa píše na livestrong.com. Čo všetko obsahujú tieto výživné struky a aké majú zdravotné výhody?

Čítajte tiež: Chorá PEČEŇ trpí potichu: Ak pociťujete tieto BOLESTI, ide o SIGNÁL vášho tela, že je ZLE!

Zdravé sacharidy a bielkoviny

Väčšina kalórií zo žltej fazuľky pochádza z uhľohydrátov. V jednej šálke nájdeme 7 gramov sacharidov, pričom 3,4 g pripadá na vlákninu. Počas trávenia sa niektoré z týchto sacharidov štiepia na cukor a dodávajú telu energiu, zatiaľ čo vláknina zabraňuje zápche a reguluje hladinu cukru v krvi. Taktiež dokonale prečistí tráviacu sústavu a zbaví telo škodlivín. Každá porcia vám tiež poskytne 2 gramy bielkovín, ktoré pomáhajú udržiavať zdravé tkanivá vrátane vašich kostí a vlasov.

Železo a mangán

Žlté struky tiež prospievajú zdraviu tým, že zvyšujú príjem železa a mangánu. Oba minerály majú schopnosť aktivovať enzýmy na výrobu energie a podporu metabolizmu. Železo hrá kľúčovú úlohu vo funkcii červených krviniek, zatiaľ čo mangán reguluje produkciu hormónov v tele.

Antioxidant vitamín C

Ak do svojho jedálnička pridáte žltú fazuľku, získate tak vynikajúci zdroj vitamínu C, antioxidantu, nevyhnutného pre zdravie. Antioxidanty zabraňujú oxidačnému poškodeniu buniek vrátane DNA a bunkových membrán. O vitamíne C je známe, že slúži ako prevencia pred rôznymi druhmi chorôb vrátane rakoviny. Jeho konzumácia tiež pomáha pri hojení rán a podporuje pevnosť vašich spojivových tkanív vrátane kostí.

Malá fazuľka ako ochranca
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako na prípravu žltej fazuľky?

Sezóna fazuliek je na vrchole, keďže sa im darí práve v letnom období. Počas týchto horúcich dní mnohí nemajú veľmi chuť na hutné a ťažké jedlá. Ak milujete chuť žltých strukov, pripravíte si z nich jednoduché, ale chutné jedlá a šaláty. Žlté struky môžete skombinovať s inými fazuľami, cícerom, mletou cibuľou, dochuťte koreninami a balzamikovým octom. Môžete ich tiež opiecť s letnou tekvicou a cherry paradajkami, alebo upražiť a dochutiť cesnakom. Nezabúdajte, že by ste ju mali konzumovať len tepelne upravenú. Surová totiž obsahuje fazín, toxickú látku, ktorá sa vplyvom varenia zničí.

Recept na fazuľkový prívarok

Do slanej, vriacej vody pridajte fazuľkové struky nakrájané nadrobno spolu so zemiakmi. Varte asi 15 minút, kým zemiaky nezmäknú. Medzitým si pripravte zásmažku. Na oleji osmažte cibuľu a múku. Pozor, aby sa vám však nevytvorili hrudky. Potom pridajte trochu vody a mlieka, prilejte k fazuľke a priveďte k varu. Nakoniec dochuťte cukrom a octom. Môžete pridať aj nasekaný kôpor.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaŽltá fazuľkaStrukovainy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9