Je BEZPEČNÉ oddialiť MENŠTRUÁCIU pred DOVOLENKOU? Najlepšie spôsoby, ako to urobiť!

Zdroj: gettyimages.com
2021-06-26 06:00:00

Pozná to snáď každá žena. Svadba, dôležitá oslava alebo termín dovolenky sa zhoduje s ich menštruačným cyklom. S pokrokom v medicíne je však možné si menštruáciu oddialiť a stráviť tieto chvíle bez nervozity.

Aj keď to nie je nič náročné, v debate o ľahkosti potlačenia menštruácie sa ozývajú mnohé kritické hlasy, či je to z dlhodobého hľadiska bezpečné, píše timesofindia.indiatimes.com. Takže, ako je to podľa odborníkov?

Čítajte tiež: KONIEC upchatému nosu a kýchaniu: TRIK, ako zabrániť nepríjemným PRÍZNAKOM sennej nádchy

Nesie oddialenie menštruácie so sebou výraznejšie riziká?

Z lekárskeho hľadiska nie. Existujú bezpečné a spoľahlivé možnosti „zmeny“ hormonálneho fungovania, ktoré je zodpovedné za to, aby ste dostali menštruáciu každý mesiac. Zatiaľ čo veľa žien používa antikoncepciu, vďaka ktorej môžu krvácanie regulovať, hormonálne tabletky a náplasti, ktoré umožnia oddialenie menštruácie, fungujú podobným spôsobom.

Ak sa rozhodnete menštruáciu dočasne oddialiť, mali by ste začať užívať hormonálne tabletky pred dátumom jej spustenia. Ak sa potrebujete menštruácii vyhnúť na dlhšie, budete potrebovať účinnejšie tabletky. Niektoré z nich sú dostupné vo forme „kombinovanej antikoncepcie“. Treba sa poradiť s gynekológom.

Ovplyvňujú antikoncepčné tabletky plodnosť?

Väčšina tabletiek a liekov na dlhodobú antikoncepciu, ktoré sa používajú na oddialenie menštruácie, obsahujú dávky estrogénu a progestínu a sú dodávané v 28-dennom balení. Hormóny uvoľňované v prvých troch týždňoch pracujú na tom, aby aktívne „potlačili“ plodnosť, a tým oddialili menštruačný cyklus. Trvá to teda dlhšie a nie každému to musí vyhovovať.

K ďalším bežným možnostiam patria vnútromaternicové telieska, krúžky, injekcie či náplasti. Pretože všetky pôsobia tak, že uvoľňujú hormóny do tela, musia sa použiť v konkrétnom čase podľa harmonogramu dávkovania. Vynechanie ktorejkoľvek z dávok môže mať za následok ich neúčinnosť.

Aké sú výhody meškania menštruácie?

Menštruácia môže byť nepríjemná a ovplyvniť našu produktivitu. Ak sa ju rozhodnete oddialiť, môže to dokonca pomôcť pri zvládaní iných zdravotných problémov. V niektorých scenároch môže možnosť účinne skrátiť alebo oddialiť menštruáciu ženám pomôcť vyrovnať sa s fyzickými alebo psychickými blokádami, ktoré spôsobujú napríklad nepravidelnú menštruáciu. Ak sa rozhodnete pre silnú dávku antikoncepcie, môžete sa vďaka tomu zbaviť stavov zhoršujúcich priebeh menštruácie, ako je ťažká anémia či endometrióza. U žien, ktoré trpia silnými predmenštruačnými bolesťami, môže zase užívanie hormonálnych tabletiek zmierniť tieto problémy.

O ktorých vedľajších účinkoch použitia hormonálnych tabletiek by ste mali vedieť?

Úmyselné zastavenie menštruácie nemá podľa odborníkov žiadne výrazné vedľajšie účinky. Je to skôr etická voľba. Používanie antikoncepčných piluliek mení tok a činnosť reprodukčných hormónov v tele. Pri užívaní antikoncepčných tabletiek je výskyt nežiadúcich reakcií malý. Najväčším problémom zostáva krvácanie z vysadenia, t. j. krvácanie, ktoré dostanete, keď ste na dávke neaktívnych hormónov (zvyčajne 4. týždeň). Nejde o menštruačné krvácanie a zvyčajne je dosť ľahké. Postupom času slabne, lebo telo si zvyká na nový režim.

Aké sú nevýhody dlhodobého užívania antikoncepcie?

Najväčšou nevýhodou užívania hormonálnych tabliet u sexuálne aktívnych žien je to, že je zložitejšie odhaliť tehotenstvo. Dajte si pozor na príznaky - citlivosť prsníkov, ranné nevoľnosti alebo si urobte tehotenský test. U niektorých žien môže antikoncepcia spočiatku vyvolávať nevoľnosť, kŕče, nadúvanie a zmeny nálad, ktoré sa časom zmiernia.

Pre koho je vhodné oddialenie alebo zastavenie menštruácie pomocou antikoncepcie?

Oneskorenie menštruačného cyklu je bezpečné a účinné pre väčšinu žien, pokiaľ tak urobíte po porade s gynekológom. Ak vám menštruácia znepríjemňuje život alebo máte zdravotný stav, ktorý vám komplikuje jej zvládanie, je to dobré rozhodnutie.  Lekár vám môže odporučiť možnosti, ktoré sú pre vás najvýhodnejšie a najbezpečnejšie.

Je možné oddialiť menštruáciu prirodzene?

Mnoho žien nemá záujem užívať hormonálne tabletky z rôznych dôvodov, niekedy pre ne nie sú vhodné ani zo zdravotného hľadiska. V tomto prípade sú vhodnejšou voľbou prírodné metódy. Odporúča sa konzumácia kyslých jedál, ako je jablčný ocot, citróny, šošovica, želatína a malinové listy, ktoré môžu menštruáciu do istej miery spomaliť a oddialiť. Aj cvičenie je možnosťou, ktorú sa oplatí vyskúšať. Na internete nájdete viacero tipov, aké cvičenie je vhodné.

Fotogaléria


Tagy:
dovolenka leto zdravie menštruácia prevencia

2021-06-26 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia