Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Skrytá LÁTKA v čaji, o ktorej nikto nevie: UĽAHČÍ boj proti zákernej chorobe

Zobraziť galériu (2)

Nový objav vedcov z Rensselaerovho polytechnického inštitútu urobí radosť všetkým milovníkom zeleného čaju. O jeho účinkoch na zdravie niet pochybností, no teraz sa zdá, že má ešte viac benefitov, než sa doteraz uvádzalo.

Pomôže vývoju liekov

Pre laika sú najnovšie zistenia vedcov len málo zrozumiteľné. Zjednodušene však možno povedať, že antioxidačná molekula nazývaná epigalokatechín galát (EGCG), nachádzajúca sa v zelenom čaji, pripravuje pôdu pre prirodzený protirakovinový boj, píše iflscience.com. Dokáže totiž pôsobiť na proteín p53, ktorý je akýmsi senzorom poškodenia DNA a dokáže uľahčiť jej „opravu“. Keď to nejde, tak iniciuje bunkovú smrť. Tento proces sa nazýva apoptáza. Pri rakovine je však tento proteín často nefunkčný a práve EGCG naň pôsobí a zvyšuje jeho hladiny. Zistenia boli publikované v Nature Communications.

Čítajte tiež: NAJLEPŠIE raňajky podľa ODBORNÍKOV na dlhovekosť: Toto JEDLO pridá roky navyše a oddiali starnutie

„Molekuly p53 aj EGCG sú mimoriadne zaujímavé. Mutácie v p53 sa vyskytujú u viac ako 50% ľudskej rakoviny, zatiaľ čo EGCG je hlavným antioxidantom v zelenom čaji, ktorý je celosvetovo obľúbeným nápojom,“ uviedol vo vyhlásení autor štúdie, profesor Chunyu Wang. „Teraz zisťujeme, že medzi nimi existuje predtým neznáma priama interakcia, ktorá ukazuje na novú cestu vývoja protirakovinových liekov. Naša práca pomáha vysvetliť, ako je EGCG schopná zvýšiť protirakovinovú aktivitu p53, a otvára tak dvere vývoju liekov so zlúčeninami podobnými EGCG.“

Skrytá LÁTKA v čaji,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zvyšuje hladiny proteínu

P53 je v bunkách bežne prítomný v nízkych hladinách, pri rakovine sa však stane takmer úplne nefunkčným. Keby zostala hladina na rovnakej úrovni, dalo by sa podľa odborníkov urobiť viac pre boj proti rakovine na molekulárnej úrovni. Práve nové objavy ukázali, že molekuly EGCG prítomné v hojnom množstve v zelenom čaji môžu zabrániť degradácii p53 a zvýšiť hladiny tohto proteínu.

„Rozvinutím porozumenia mechanizmov na molekulárnej úrovni, ktoré riadia kľúčové biochemické interakcie spojené s devastujúcimi chorobami, ako sú rakovina a Alzheimerova choroba, vytvára tento výskum základ pre nové a úspešné terapie,“ uzavrel dekan z Rensselaer School of Science Curt Breneman.

Viac o téme: ZdravieRakovinaPrevenciaZelený čaj
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9