Prejdú z nôh do SRDCA a číhajú za počítačom: Čo sa DEJE v tele pri krvných ZRAZENINÁCH!

Zdroj: gettyimages.com
2021-03-20 14:00:00

Internetom kolujú správy o krvných zrazeninách, ktoré spôsobuje očkovanie. Hoci Európska agentúra pre lieky (EMA) to nepotvrdila a podľa nej nezvyšuje riziko, oplatí sa vedieť, ako vznikajú a čo môžu spôsobiť, ak sa neliečia.

Krvná zrazenina dokáže narobiť veľa problémov. Zablokuje tkanivo na nohách, rukách, môže ohroziť mozog, srdce a iné orgány. Ak sa do nich nedostane krv, môže sa to skončiť fatálne. 

Čítajte tiež: KONKURENCIA zeleného čaju a bojovník proti KORONAVÍRUSU v jednom: Sila ukrytá v nenápadných LISTOCH

Môže sa dostať do pľúc

Vytvorenie krvnej zrazeniny, resp. trombózy, sa považuje za závažný stav, ktorý si vyžaduje okamžité ošetrenie. Zvyšuje riziko srdcových infarktov a mozgových príhod, keďže upchá krvné cievy, ako sa píše na express.co.uk. Ide o zhluk krvných doštičiek, krviniek a krvných bielkovín v cievach, ktorý znemožňuje prietoku krvi. Zvyčajne sa vytvoria v nohách alebo rukách a pod povrchom kože, ale môžu vzniknúť takmer kdekoľvek aj v okolí srdca, mozgu či v dýchacej sústave.

Ak sa zrazenina nelieči, môže sa dostať do pľúc. Vtedy hovoríme o pľúcnej embólii. Keď máte podozrenie, že sa vám niekde v tele vytvorila trombóza, urýchlene treba vyhľadať lekársku pomoc.

Najčastejšou formou zrazeniny je hlboká žilová trombóza, ktorá sa vytvorí v hlbokom žilovom systéme, najčastejšie v predkolení, alebo v panvových žilách. Väčšinou máva nekomplikovaný priebeh. Problém nastáva vtedy, keď sa presunie krvným tokom do pľúc, kde môže embolizovať. Príčinou vzniku môže byť dlhodobá imobilita spôsobená operáciou, úrazom, ale taktiež vznikne po dlhom sedení, napríklad pri diaľkovom lete.

„Keď sa krvné zrazeniny nerozpadnú, môžu byť nebezpečné a spôsobiť závažné zdravotné problémy,“ uvádza sa to na informačnom portáli WebMD.

Príznaky vzniku trombózy

Jedným z najbežnejších príznakov krvnej zrazeniny je opuch. Ak sa vám v nohe vytvorí zrazenina, môže celá opuchnúť a na dotyk byť teplá. Noha začne svrbieť, očervenie, alebo dokonca zmodrie. Vystreľuje do nej tupá bolesť, vyskytujú sa kŕče. Keď sa zrazenina presunie k pľúcam, pacient začne mať problémy s dýchaním sprevádzané silným kašľom, bolesťami na hrudníku a závratmi. V takom prípade treba okamžite volať sanitku.

Krvná zrazenina, ktorá sa dostane do mozgu, sa nazýva ischemická mŕtvica. Najčastejšie sa prejavuje silnou bolesťou hlavy. Nemusíte sa však báť, keď vás raz za čas bolí hlava. Trombóza  v hlave je často sprevádzaná stratou zraku a problémami s rečou.

Rizikové faktory

Riziko vzniku krvných zrazením zvyšujú tieto faktory:

  • obezita
  • sedavé zamestnanie
  • fajčenie
  • užívanie antikoncepcie
  • stres
  • genetika
  • vek nad 60 rokov

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia krvná zrazenina

2021-03-20 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia