Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chcete zahnať vlčí hlad? Tento druh RYŽE vás zachráni pred VYJEDANÍM z chladničky

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Každé zrnko ryže ukrýva kúsok zdravia! Reč je o jednom druhu ryže, ktorá vyniká svojou vôňou oproti ostatným. A nielen tým!

Na trhu nájdeme niekoľko druhov ryže. Jednou z nich je jasmínová, ktorí má krásnu kvetinovú vôňu a množstvo zdravotných benefitov.

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS Vedľajší efekt umývania rúk? V tomto prípade môže hygiena oslabiť imunitu

Ako je možné, že vonia? 

Jasmínová ryža, alebo inak nazývaná voňavá, je najlepším druhom thajskej ryže. Pôvodne sa pestovala v Thajsku, ale v súčasnosti už aj v Laose, južnom Vietname a Kambodži. Patrí k najjemnejším a najkvalitnejším odrodám ryže, ako sa píše na medicaldaily.com. Za svoju vôňu a arómu vďačí pôde s vysokým obsahom minerálov. Vôňa jasmínových kvetov sa uvoľňuje pri varení. Teší sa popularite na celom svete.

Nielenže skvelo chutí, je aj zdravá! Ryža získava svoju prirodzenú vôňu z aromatických rastlinných zlúčenín, ako je 2-acetyl-1-pyrolín. Rovnaké zlúčeniny dodávajú vôňu aj bielemu chlebu a ryži Basmati. Rovnako ako iné druhy ryže má biele aj hnedé odrody.

Keďže obsahuje viac nerozpustnej vlákniny, pomáha zmierňovať zápchu, rýchlejšie tráviť jedlo a tiež chráni črevá. Spolu so zeleninou alebo chudým mäsom dodáva telu potrebné uhľohydráty. Aké ďalšie výhody má konzumácia jasmínovej ryže?

Bohatý zdroj vitamínov

Podľa údajov Ministerstva poľnohospodárstva Spojených štátov amerických (USDA) má 100 gramov jasmínovej ryže 356 kcal energie, 6,67 kcal bielkovín, 80 gramov sacharidov a 0 gramov lipidového tuku. Je bohatá na vitamíny skupiny B, minerálne látky a stopové prvky, najmä fosfor, draslík a železo. Zasýti na dlhší čas a potlačí chuť do jedla. Obsahuje sacharidy, ktoré telu dodajú energiu. Podporuje vyplavovanie vody a látkovú výmenu.

Chcete zahnať vlčí hlad?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podporuje zdravý priebeh tehotenstva

Šálka jasmínovej ryže poskytuje takmer 25 percent dennej potreby vitamínu B9, známeho tiež ako folát. Ten je dôležitý pre vývoj plodov a zabraňuje defektom nervovej trubice embrya. Tá sa uzatvára medzi 22. až 28 dňom tehotenstva, v tomto období mnoho žien ani nevie, že sú tehotné. Preto by mali ženy, ktoré chcú otehotnieť, začať užívať folát ešte pred plánovaným tehotenstvom. Potreba folátu stúpa vplyvom zväčšovania sa maternice, aj plodu.

Bojuje proti voľným radikálom

Nelúpaná jasmínová ryža obsahuje antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom. Tie spôsobujú mnohé zdravotné problémy, ako sú ochorenia srdca, poruchy imunitného systému, či vznik artritídy. Medzi známe antioxidanty patria vitamíny E a C a minerálne prvky selén, rovnako ako mangán, ktorý je prítomný v každej porcii ryže.

Bojuje proti rakovine

Konzumácia hnedej jasmínovej ryže by mohla pomôcť predchádzať riziku rakoviny. Má totiž vysoký obsah vlákniny, o ktorej je známe, že pomáha v boji proti určitým druhom tejto choroby. Štúdie spájajú príjem vlákniny so znížením rizika rakoviny prsníka, vaječníkov, hlavy, krku a hrubého čreva a konečníka.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaRyžaúčinkyPotravinaJasmínová ryža
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9