Odvráti nový KORONAVÍRUS? Jeden z TOP vitamínov by nám mohol pomôcť

Zdroj: gettyimages.com
2020-03-31 06:00:00

Prvou obrannou líniou tela proti patogénom alebo mikroorganizmom spôsobujúcim ochorenie je imunitný systém. Ten nebudete mať posilnený, ak mu nezabezpečíte prísun jedného z dôležitých vitamínov.

V dnešnej dobe, keď sa mnohí snažia ujsť z „pazúrov“ nového koronavírusu predstavuje posilnený imunitný systém a dôkladná hygiena účinné nástroje, ktoré človeka môžu ochrániť. Čo sa týka posilnenia imunity, okrem iného aj vitamín D hrá dôležitú úlohu!

Pôsobenie na imunitu

Vitamín rozpustný v tukoch podporuje správne fungovanie imunitného systému. Pomáha aktivovať imunitnú reakciu potrebnú vždy, keď patogén prenikne do tela, ako sa uvádza na healthline.com. Ďalej má protizápalové a imunoregulačné vlastnosti, ktoré sa objavujú aj vtedy, keď imunitný systém bojuje s baktériami, vírusmi a inými organizmami spôsobujúcimi ochorenie. Vitamín D je známy tým, že zvyšuje funkciu imunitných buniek, vrátane T-buniek a makrofágov, ktoré chránia telo pred patogénmi.

Čítajte tiež: Vírus prežíva aj tam, kde by ste to nečakali: Po kúpe zeleniny a ovocia spravte TOTO!

Počas chrípkového obdobia pomáha vitamín D udržiavať rovnováhu v imunitnom systéme, takže pomáha predchádzať chorobám. Keď aktivita imunitného systému klesá a rovnováha nie je udržiavaná, objavia sa infekcie.

Podľa Pharmacy Timesnízke hladiny vitamínu D v tele spojené s vyššími rizikami autoimunitných chorôb. To znamená, že počas chrípkového obdobia by sa mohli vyskytnúť časté infekcie, ak nemá človek v tele dostatočné hladiny vitamínu D. Dokonca by mohol fungovať aj teraz, keď vonku zúri koronavírus. Podľa vedcov by dokonca mohlo ísť o sezónne ochorenie, ako je to v prípade chrípky. Naznačili, že by sa mohol zmierniť v letnej sezóne, keď je počasie teplé a suché.

Problémom však je skutočnosť, že stále neexistuje žiadny liek a vakcína na koronavírus. Aj preto sa mnohí spoliehajú na vitamíny a stravu plnú výživy, ktorá pomôže v boji proti tejto chorobe. Doplnenie vitamínu D sa zdá byť dobrým nápadom, ak sa snažíte znížiť riziko vzniku nového koronavírusu.

Znižuje riziko respiračných infekcií

Mnoho zverejnených štúdií poukazuje na vitamín D ako na pomocníka pri posilnení funkcií imunitných buniek. Taktiež existujú výskumné správy, ktoré naznačujú priame spojenie medzi nízkou hladinou vitamínu D a vyšším rizikom respiračných chorôb, ako je astma, tuberkulóza a chronická obštrukčná choroba pľúc.

Dokonca existujú štúdie, ktoré ukazujú, ako nedostatok vitamínu D môže zvýšiť riziko vzniku respiračných chorôb. Nedávny prehľad štúdií, ktorý zahŕňal 11 321 ľudí zo 14 krajín ukázal, že doplnením vitamínu D sa znížilo riziko akútnych respiračných infekcií (ARI) u tých, ktorí mali nedostatok tohto vitamínu, ako aj u pacientov s primeranými hladinami.

Štúdia celkovo ukázala, že doplnky vitamínu D znižujú riziko rozvoja najmenej jedného ARI o 12%. Ochranný účinok bol najsilnejší u pacientov s nízkou hladinou vitamínu D. Doplnky tohto vitamínu boli dokonca najúčinnejšie pri ochrane proti ARI, keď sa užívali denne alebo týždenne v menších dávkach, a menej účinné, keď sa užívali vo väčších, široko odstupňovaných dávkach.

Hoci ešte stále nie je žiadny solídny dôkaz o tom, že by nás suplementácia vitamínom D mohla pomôcť ochrániť pred novým koronavírusom, existuje dostatok vedeckých dôkazov o tom, že nízka hladina vitamínu D by nás mohla vystaviť infekciám a ochoreniam dýchacích ciest, ako je nový koronavírus Covid-19.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia koronavírus vitamín D

2020-03-31 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia