KORONAVÍRUS Vedľajší efekt umývania rúk? V tomto prípade môže hygiena oslabiť imunitu

Zdroj: gettyimages.com
2020-04-08 06:00:00

Umývanie rúk sa v posledných týždňoch stalo populárnou súčasťou našich návykov. Lekárka Diana Gallová z Veľkej Británie však nalieha na ľudí, aby rozmýšľali nad tým, aký antibakteriálny prostriedok zvolia. Niektoré totiž môžu oslabiť obranyschopnosť organizmu!

Covid-19 sa šíri predovšetkým kvapôčkami alebo cez výtok z nosa, keď infikovaná osoba kašle alebo kýcha. Vlády mnohých krajín prijímajú preto opatrenia na minimalizovanie rizika prenosu ochorenia a vyzývajú ľudí, aby sa čo najmenej stretávali a zdržiavali v uzavretých priestoroch.

Čítajte tiež: Boj s infekciou by mohla uľahčiť táto technika dýchania: Zmierni priebeh KORONAVÍRUSU!

Jedným z dôležitých opatrení, ktorému sa venuje veľká pozornosť, je umývanie rúk. Hociu hygiena nás ochráni pred koronavírusom, niekedy narobí viac škody ako úžitku. Ako zareagovala odborníčka Dr. Diana Gallová z online služby Doctor-4-U, mali by sme si dvakrát premyslieť, aký prostriedok si kúpite, uvádza sa na express.co.uk. Podľa nej môžu dve zložky, nachádzajúce sa v mnohých antibakteriálnych géloch a mydlách, oslabiť imunitný systém. Týmito zložkami sú triclosan (triklosan) a triclocarban (triklokarbán).

Čítajte etikety

„Je v poriadku, že si  ľudia kupujú antibakteriálne prípravky na ruky. Ukázalo sa však, že určité antibakteriálne a protiplesňové látky, ktoré sa do niektorých produktov pridávajú, môžu mať nepriaznivé účinky na imunitný systém,“ upozornila.

Pred ich kúpou by sme si preto mali prečítať informácie na etikete a zistiť, či neobsahujú triklosan a triklokarbán. 

Silné chemikálie môžu zbaviť pokožku užitočných baktérií, ktoré na nej žijú, a ktoré chránia naše telo. Odstraňujú tak dôležitú imunitnú bariéru," vysvetlila. 

Vyvinuté na boj proti baktériám, no nie na imunitu

Triklosan a triklokarbán boli pôvodne vyvinuté v 60. rokoch 20. storočia s cieľom zamerať sa na obmedzenie rastu baktérií. Bežne sa vyskytujú vo výrobkoch, ako sú mydlá, detergenty (chemické čistiace prostriedky) a zubné pasty.

V roku 2016 vládna agentúra USA Správa potravín a liečiv (FDA) úplne zakázala predaj antibakteriálnych umývacích prostriedkov na ruky, ktoré obsahujú tieto zlúčeniny. Toto rozhodnutie prišlo po niekoľkých štúdiách, ktoré zistili, že sú nebezpečné pre zdravie. Nebezpečenstvo zahŕňa potenciálny vývoj baktérií rezistentných na antibiotiká, zmenu hormónov a oslabený imunitný systém. 

Vo Veľkej Británii neexistuje oficiálny zákaz predaja výrobkov, ktoré ich obsahujú, no viaceré značky ich používanie obmedzili. Na Slovensku a v ďalších krajinách Európskej únie sa môžu pridávať len do určených druhov kozmetických výrobkov a v stanovenej koncentrácii za účelom ich konzervácie. To znamená, že v niektorých antibakteriálnych prostriedkoch ich nájdete. 

„Počas pandémie musíme byť obzvlášť opatrní, aby sme chránili náš imunitný systém a udržiavali ho čo najsilnejší. Aj keď tieto prísady na umývanie rúk nie sú smrteľné, ich každodenné používanie by mohlo oslabiť našu obranyschopnosť, čo môže mať za následok väčšie vystavenie sa nákaze koronavírusom,“ vysvetľuje Gallová.

Pripomína, že voda s bežným mydlom sú rovnako účinné ako antibakteriálne prostriedky. Aby toho nebolo málo, článok vydaný FDA upozorňuje na produkty označené ako "antibakteriálne". Údajne neexistuje dostatok vedeckých poznatkov, ktoré by dokázali, že voľne predajné antibakteriálne produkty lepšie zabraňujú chorobe ako obyčajné mydlo s vodou. 

Fotogaléria


Tagy:
ruky hygiena prevencia umývanie rúk koronavírus

2020-04-08 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia