Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Neznámy strom vás môže ochrániť pred KORONAVÍRUSOM: Takéto divy robí s ľudským TELOM!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Má najväčšie množstvo zivín zo všetkých rastlín na svete a napriek tomu u nás nie je moc známy. Veľká škoda. Reč je o strome moringa, ktorý je výnimočný svojimi zdraviu prospešnými látkami. Prečo je práve teraz počas koronavírusu priam nevyhnutný?

Každá časť stromu ako zdroj výživy

Počuli ste už o strome života? Ide o rastlinu zvanú moringa, ktorá obsahuje veľké množstvo živín. Pôsobí antivírusovo, antidepresívne a má protizápalové vlastnosti! Na tejto rastline je zaujímavé to, že sa dá využiť od koreňa až po plody.  Všetky časti majú priam zázračné účinky na naše zdravie.

Čítajte tiež: Najlepšie izbové rastliny, ktoré vyčistia vzduch od TOXÍNOV: Zlepšia váš zdravotný stav!

V Moringe nájdeme 19 aminokyselín vrátane deviatich esenciálnych aminokyselín, ktoré podporujú telesné funkcie. Telo si ich nedokáže samo vyrobiť, sú však dôležitým faktorom pre prenos kyslíka v tele, podporujú koncentráciu a správne fungovanie mozgu.

Podľa správy v African Journal of Biotechnology obsahuje tiež 30,3 percenta surového proteínu. Niektoré zdravotné prínosy moringy pochádzajú z jej prospešných mastných kyselín, flavonoidov, beta-karoténu, fenolov, zeatínu, kvercetínu, beta-sitosterolu, kaempferolu a izotiokyanátov.

 “Moringa oleifera je viacúčelová bylinná rastlina, ktorá lieči,“ uviedli vedci v dokumente uverejnenom v časopise Asian Pacific Journal of Cancer Prevention. Podľa nich má mnoho zdravotných a výživových výhod. “Takmer všetky časti z moringy môžu byť použité ako zdroj výživy a liečby,” tvrdia odnorníci.

Každá časť zázračného stromu, listy, koreň, struky a kvety sú jedlé a môžu sa konzumovať varené alebo surové. Podľa inej štúdie moringa zatočí s baktériou E.coli, salmonelou, helikobakerom pylori a kvasinkami Candida albicans. Ukázalo sa, že rastlina má silnú antibiotickú aktivitu, ktorá blokuje tieto patogény.

Čo konkrétne obsahuje moringa?

  • Histidín - Táto aminokyselina hrá dôležitú úlohu pri oprave tkanív a pri tvorbe červených a bielych krviniek.
  • Izoleucín - Organická zlúčenina je známa tým, že podporuje obnovu svalov a dodáva energiu. Taktiež pomáha udržiavať správnu hladinu cukru v krvi.
  • Leucín - Podporuje rast svalov, kostí, pevnosť pokožky a pomáha znižovať hladinu cukru v krvi.
  • Lyzín - Je veľmi dôležitý pri výrobe hormónov, kolagénu, protilátok a enzýmov. Lyzín tiež pomáha v boji proti vírusom a podporuje tvorbu proteínov v kostiach a svaloch.
  • Metionín - Táto zlúčenina slúži ako primárny zdroj síry v tele, je dôležitá pre zdravé vlasy, pokožku a nechty.
  • Fenylalanín - Dostatok fenylalanínu v tele znižuje zápal a podporuje správne fungovanie nervového systému. 
  • Treonín - Táto aminokyselina prítomná v moringe pomáha ľuďom získať kolagén a svalové tkanivo. Hrá tiež dôležitú úlohu v kardiovaskulárnom, centrálnom, nervovom a imunitnom systéme, podporuje správne fungovanie pečene.
  • Tryptofán - Pomáha hlavne pri produkcii serotonínu a melatonínu.
  • Valín - Táto dôležitá aminokyselina podporuje metabolizmus svalov a rovnováhu dusíka v tele. Valín tiež pracuje na opravách tkanív a výrobe energie.

Neznámy strom vás môže
Zobraziť galériu (2)

Podľa štúdie African Journal of Biotechnology, tieto aminokyseliny, kombinované s inými esenciálnymi mastnými kyselinami, minerálmi a vitamínami, pomáhajú dosiahnuť požadovanú výživovú rovnováhu.

Aké vlastnosti má moringa?

Vlastností má moringa nespočetné množstvo! Možno medzi ne zaradiť aspoň tieto: protinádorové, antipyretické, antiepileptické, protizápalové, antispazmodické, diuretické, antihypertenzívne, znižujúce hladinu cholesterolu, antioxidačné, antidiabetické, hepatoprotektívne, antibakteriálne a protiplesňové. 

Kde ju zoženiete?

Aby ste využili čo najviac účinky moringy, treba si dávať pozor na kvalitu a čistotu produktov. Moringa pochádza z Karibiku. Produkty sa pripravujú napr. z jej listov a semien. Treba však sledovať, či ide o produkt, ktorý je bez chémie, pesticídov a herbicídov a teda je prvotriednej kvality. V každom prípravku by mali byť zachované výživové prvky, pôvodná farba a vôňa stromu moringa.

Produkt moringy možno dostať často vo forme prášku. Svojou farbou a konzistenciou sa veľmi podobá na zelený čaj matcha. Stačí jednu čajovú lyžičku zmiešať do nápoja alebo pridať do smoothies alebo jogurtov. Taktiež býva vo forme toboliek. Zoženiete ho v rôznych špecializovaných predajniach so zdravou výživou alebo podobne zameraných e-shopoch. Sledujte však informácie o zložení na etiketách výrobkov!

Viac o téme: StromRastlinaZdraviePrevenciaVýživné látkyMoringa
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9