6 hygienických CHÝB, ktoré vás oberajú oveľa: Každodennými návykmi si môžete privolať chorobu

Zdroj: gettyimages.com
2020-03-14 06:00:00

V tejto dobe, keď nás ohrozuje koronavírus, by mala byť dôkladná hygiena na prvom mieste. Umývanie rúk je základ pevného zdravia. I keď ide o návyky, ktoré by mali byť samozrejmosťou, niektoré veci stále množstvo ľudí robí zle!

Aby sme boli zdraví, mali by sme dodržiavať učité hygienické pravidlá, inak bude efekt opačný. Umývanie rúk a zubov, každodenné sprchovanie, používanie deodorantu, by mali byť na dennom poriadku. Webová stránka brightside.me odhalila, že niektorí ľudia robia nevedomky veľa hygienických chýb a ani o tom netušia! 

Čítajte tiež: Najväčšie CHYBY pri varení, ktoré bránia chudnutiu: Odstráňte nenápadné zlozvyky v kuchyni!

Najčastejšie hygienické chyby

1. Sprchujete sa príliš často

Môže to znieť zvláštne, ale príliš časté sprchovanie je rovnako zlé ako to, že sa nesprchujete vôbec. Podľa tímu odborníkov na infekčné choroby z Kolumbijskej univerzity príliš častým sprchovaním vysušujete svoju pokožku. Tá je popraskaná a cez malé ranky môžu mikróby preniknúť do tela. Vedci preto odporúčajú, aby ste sa sprchovali jedenkrát denne, najideálnejšie však trikrát za týždeň.

2. Neumývate si ruky pred použitím toalety

Baktérie nájdete nielen na záchode, ale sú po celom byte. Ak ste si ich dlhšie neumyli, s veľkou pravdepodobnosťou ich máte kontaminované rôznymi mikróbmi. Predstavte si, že pri návšteve toalety sa dotýkate intímnych častí, pre ktoré sú mikróby obzvlášť nebezpečné. Umývanie rúk pred odchodom na toaletu je preto ešte dôležitejšie, ako keď si ich umyjete potom. Nezanedbajte jedno, ani druhé. 

3. Splachujete toaletu bruškom jedného prsta

Záchod je pravdepodobne najšpinavšie miesto v byte. Výskum ukazuje, že aj po 90 minútach po spláchnutí sa na povrchu nachádzajú desiatky kvapiek baktérií. Nesplachujte záchod bruškom ukazováka, použite kĺb alebo lakeť. 

4. Spíte dlho na tom istom vankúši

Vankúše z peria sú rajom pre roztoče alebo plesne. Postupom času sa môžu presunúť na tvár a vyvolať problémy, ako je demodikóza. Štúdia ukázala, že roztoče môžu vyvolať alergie, ktoré spôsobujú upchatie nosa, opuchy a podráždenie horných dýchacích ciest. Odborníci odporúčajú, aby ste vankúše prali aspoň raz do týždňa pri teplote 60 stupňov Celzia.

5. Domáce zviera spí s vami v posteli

Ukazuje sa, že aj v noci musíme dodržiavať určité hygienické zásady. Výskumníci preto neodporúčajú, aby mačky, alebo psy spali s vami v jednej posteli. Dokonca aj tí najčistejší domáci miláčikovia majú na srsti veľa baktérií, ktoré vám môžu uškodiť.

6. Umývate si tvár mydlom

Niektorí ľudia sa mylne domnievajú, že ak si umyjú tvár mydlom dvakrát denne, budú ju mať čistú. V skutočnosti upcháva póry, môže spôsobiť zápal a vyrážky. Dermatológovia zdôrazňujú, že mydlo nie je určené na tvár. Pri jeho používaní zničíte ochrannú bariéru a narušíte hladinu pH pokožky.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie telo hygiena prevencia

2020-03-14 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia