Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obľúbená príloha ako diétny postrach? Po tomto ZISTENÍ sa budete na zemiaky pozerať inak!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zemiaky sú najpestovanejšou poľnohospodárskou plodinou na svete. Ich príprava nezaberie veľa času a sú veľmi chutné. Doteraz sa ich konzumácia pri diétach neodporúčala pre vysoký obsah sacharidov. Jedna štúdia však ukazuje, že ich zaradenie do jedálnička prináša mnoho zdravotných výhod.

V niektorých domácnostiach sa zemiaky konzumujú denne. Dajú sa pripraviť na viacero spôsobov, či už vyprážané, pečené, alebo varené. Samozrejme, ak ich budete jesť na kilá, alebo vo forme hranolčekov, môžete sa rozlúčiť s tým, že sa vám podarí schudnúť. Ak si ich však doprajete s mierou, zasýtia vás na dlhšiu dobu a pomôžu vám na ceste za štíhlou postavou, ako píše medicaldaily.com.

Čítajte tiež: Najväčší nepriatelia pečene ukazujú svoju silu: Tieto NÁVYKY potichu zabíjajú orgán

Sú prospešné!

Štúdia odborníkov na výživu a zdravie na Pensylvánskej štátnej univerzite odhalila, že konzumácia jedného stredne veľkého zemiaka denne môže byť súčasťou zdravej výživy a nezvyšuje kardiometabolické riziko. Ak ho pripravíte bez pridania príliš veľkého množstva soli a nasýtených tukov, bude zdraviu prospešný. Výskum tiež ukázal, že konzumáciou zemiakov vaše telo príjme dostatok vlákniny a draslíka. Zistenia boli uverejnené v Britskom denníku výživy.

“Nechceme, aby ľudia nejedli zemiaky len preto, lebo sa boja priberania. Ak ich budú konzumovať v zdravej forme a kontrolovanej veľkosti porcie, bude to pre ich zdravie prospešné,” konštatovala spoluautorka štúdie z katedry nutričných vied v štáte Penn Emily Johnston.

Obľúbená príloha ako diétny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Skvelé na trávenie i pálenie záhy

Podľa odborníkov sú zemiaky vynikajúcim zdrojom draslíka, ktorý je dôležitý pri regulácii krvného tlaku. 

“Konzumácia zemiakov je jedným z najlepších a najjednoduchších spôsobov, ako dosiahnuť, aby ho telo dostalo dostatok,” uviedla Johnston. 

Ako dodala, zemiaky obsahujú aj železo, meď, horčík a vitamín C, ktoré telo potrebuje, aby zdravo fungovalo. Sú výborným liekom pri tráviacich problémoch. Majú vysoký podiel vody a nízky obsah tuku, takže majú nízku energetickú hodnotu. 

Čerstvá šťava zo surových zemiakov dokonca pomáha liečiť zápaly žalúdka, žalúdkové vredy, hemeroidy a je skvelým bojovníkom pri pálení záhy. Pravidelná konzumácia odvodní organizmus, zníži krvný tlak a posilní srdce. Vitamín B6, ktorý zemiak obsahuje blahodárne vplýva na nervový systém, zlepšuje náladu, znižuje stres a depresívne stavy.

Viac o téme: PotravinyZemiakyJedloPrevenciaPríloha
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9