Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Gastroenterológ vám poradí, ako rýchlo a účinne doplniť železo. Príbeh pacientky ako bonus

Ilustračné foto PR článok
Ilustračné foto

Zažili ste nepríjemné tráviace ťažkosti pri dopĺňaní železa? Kŕče, zápchy či hnačky vás trápili každý deň a kvôli celkovému diskomfortu ste určenú liečbu skončili skôr? Aká bol príčina týchto stavov a ako inak môžete železo doplniť vám v krátkosti zhrnul do odpovedí MUDR. Radovan Juríček z III. Internej kliniky LF UK UNB Nemocnice akad. Dérera v Bratislave.

Je dôležité rozlišovať, aké železo obsahuje tableta na dopĺňanie nedostatku železa?

Určite áno. Z tablety s obsahom organického hémového železa dokážeme získať oveľa viac železa ako z tablety, ktorá obsahuje len anorganické nehémové železo. Dôvod spočíva v strebávaní, keďže hémovému železu pomáha príroda. Vďaka prenášačom v našom čreve sa železo ľahšie vstrebáva z natrávenej potravy do krvi. Pre hémové železo máme špeciálne prenášače, tie sú efektívnejšie, preto sú schopné preniesť 5-7 krát viac železa z potravy do krvi ako tie, čo prenášajú nehémové železo.

Vieme vôbec nehémové železo využiť?   

Áno, ale je to oveľa ťažšie. Biologická dostupnosť nehémového železa je nižšia v porovnaní s hémovým. Jedálniček, ktorý obsahuje hémové aj nehémové železo je to ideálne. Vtedy organické hémové železo pomáha vstrebávaniu anorganického nehémového železa. Z uvedeného vyplýva, že aj tablety na dopĺňanie železa by mali obsahovať kombináciu hémového aj nehémového železa, aby sa naplno využili vstrebávacie funkcie nášho čreva.

Je pre naše črevo iné, ak nám v ňom pri dopĺňaní nedostatku železa z tablety zostanú zvyšky hémového alebo nehémového železa?

Principiálny. Zvyšky organického železa zostávajú prirodzene zabalené v héme, ktorý s okolitým prostredím čreva nereaguje. Na druhej strane zvyšky anorganického železa sú vysoko reaktívnou substanciou, ktorá priamo reaguje s okolitým obsahom čreva, čím podporuje vytváranie voľných radikálov. Dráždi tráviaci trakt a narúša črevnú mikrobiotu, čo sa prejaví tráviacimi ťažkosťami vo forme bolestí brucha, zápchy, nadúvania, kŕčov či hnačky.

Je pravdou, že vstrebávanie hémového či nehémového železa je ovplyvňované niektorými potravinami?

Do určitej miery je to pravda. Vstrebávanie organického hémového železa je len čiastočne ovplyvnené kalciom. Avšak na mieru vstrebávania anorganického nehémového železa negatívne vplývajú viaceré potraviny. Znižujú ju aj také bežné potraviny ako napríklad káva, mlieko, čaj, kakao, vláknina a podobne. Nehémové železo preto musíme užiť hodinu pred jedlom.

Sú skupiny ľudí, ktoré sú viac ohrozené nedostatkom železa v porovnaní s inými?

Určite musíme spomenúť tehotné ženy, tínedžerov, ženy so silnou a dlhotrvajúcou menštruáciou,  pacientov po operácii so značnou stratou krvi alebo aj pri prísnych extrémnych diétach (vegáni), celiatikov, ľudí s pozitívnym nálezom Helicobacter pylori v žalúdku, pacientov so zápalmi či stratami krvi v tráviacej sústave a ďalší. Len si porovnajte - v gravidite u ženy stúpa objem krvi a aj rastúci plod má na železo vysoké nároky. Z tohto dôvodu sa potreba železa u tehotných žien rýchlo zvyšuje až na 6-8 násobok  (v treťom trimestri) v porovnaní s netehotnou ženou.

S nepríjemnými príznakmi mala pri dopĺňaní železa problémy aj Cyntia. Inšpirujte sa jej príbehom a získajte späť svoje zásoby železa bez tráviacich ťažkostí. Žiadajte si v lekárni Globifer forte (www.globifer.sk) aj bez lekárskeho predpisu. 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9