Konkurencia citrónov, ktorá nemá obdobu: Jesenná dekorácia so skrytými účinkami na telo

Zdroj: gettyimages.com
2019-11-09 06:00:00

Vôňa gaštanov patrí k jesenným dňom rovnako ako padajúce lístie zo stromov, začiatok školského roka či prvé prechladnutie. Gaštany sú však viac než len ozdobou a jesennou dekoráciou!

Počas roka sú jedlé gaštany používané v kuchyni predovšetkým v cukrárenstve ako prísada do jedál, či surovina na gaštanovú múku. V období od septembra do decembra sú špeciálnou pochúťkou, kedy sa často konzumujú varené, opekané alebo pečené.

Čítajte tiež: Robia bežné lieky pravý opak? Zbavia nás zdravotných problémov, no za krutú cenu!

Podobné citrónom

Jedlé gaštany sú bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý slúži ako antioxidant a podporuje imunitný systém. Hoci sa varením a pečením jeho množstvo významne znižuje, napriek tomu stále môžu byť pečené alebo varené gaštany zdrojom vitamínu C. Aj tepelne upravených 100 gramov jedlých gaštanov stále predstavuje asi 20% odporúčaného denného príjmu vitamínu C z potravy.

Aké prospešné látky obsahujú? 

Jedlé gaštany obsahujú okrem už spomínaného vitamínu C aj vitamíny skupiny B, ktoré pomáhajú produkovať červené krvinky, metabolizujú bielkoviny, sacharidy a tuky na energiu, podporujú zdravie pokožky a zlepšujú funkciu mozgu. Obsahujú veľké množstvovlákniny, ktorá uľahčuje pohyb čriev a pomáha pri prevencii zápchy. Gaštany taktiež obsahujú minerálne látky ako meď, ktorá pomáha zvyšovať pevnosť kostí a posilňuje imunitný systém, železo, ktoré spolu s meďou pomáha pri výrobe červených krviniek a tým pomáha znižovať riziko anémie. 

Mangán, ktorý je dôležitý v rámci ochrannej a preventívnej funkcie viacerých systémov v organizme, napríklad ako antioxidant, v krvotvorbe, pri posilňovaní pohybového aparátu a pri metabolizme bielkovín a tukov. Vápnik v gaštanoch pomáha budovať silné kosti a zuby a zaisťuje správne zrážanie krvi. Zinok pomáha vytvárať nové bunky, tráviť sacharidy či bielkoviny a pomáha pri hojení rán. Vysoký obsah draslíka v gaštanoch znižuje zadržiavanie vody v tele a tým pomáha aj pri udržiavaní optimálnej hladiny krvného tlaku, má vplyv na pamäť, koncentráciu a nervovú aktivitu.

V porovnaní s orechmi obsahujú jedlé gaštany len veľmi malé množstvo tukov, ale obsahujú vysoké množstvo cukrov - hlavne škrobu, teda komplexných sacharidov, ktoré sa trávia pomaly, čím poskytujú rovnomernú hladinu energie. Gaštany neobsahujú lepok, a preto sú vhodné i pre ľudí trpiacich na celiakiu.

Fotogaléria


Tagy:
jeseň zdravie liečba gaštany prevencia

2019-11-09 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia