Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ochranný štít pred rakovinou kože: Účinok v týchto obyčajných potravinách!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Predstavujú obyčajnú prílohu či doplnok k hlavnému jedlu, no majú v sebe obrovskú silu. Tak obyčajné a pritom účinné. Podľa vedcov stačí zaradiť do jedálnička určité potraviny, ktoré vás zachránia pred rizikom vzniku rakoviny kože. Ktoré to sú?

Nová štúdia, uverejnená v časopise Journal of the American Medical Association Dermatology,naznačuje, že konzumácia väčšieho množstvo mrkvy, brokolice a sladkých zemiakov môže zabrániť nebezpečnému ochoreniu – rakoviny kože. Údajne tí, ktorí jedlia tieto potraviny, bohaté na vitamín A, majú o 17% nižšie riziko vzniku ochorenia. Avšak doplnky výživy sa nerátajú.

Čítajte tiež: Geniálny trik, ktorý dá tvrdému chlebu nový život: Čerstvé pečivo aj po týždni!

Kľúč k zdravej pokožke

Všetky spomínané druhy zeleniny spolu s inými potravinami, vrátane strukovín, obsahujú spomínaný vitamín, ktorý je kľúčovou výživnou látkou na udržanie si zdravej pokožky. Podľa novej štúdie uskutočnenej na Brown University môže konzumácia väčšieho množstva týchto potravín zaistiť nepretržité vytváranie nových kožných buniek, ale môže tiež ochrániť pred škodlivými účinkami UV žiarenia.

Výskumy hovoria, že je to prvá štúdia o vitamíne A, ktorá sledovala subjekty viac ako 20 rokov a zistila, že vysoký príjem živín je spojený so 17% nižším rizikom rakoviny kože. Odborníci však zdvíhajú varovný prst, že sa to netýka užívania výživových doplnkov. Tie totiž nemajú taký účinok. 

Účinky vitamínu

Viac ako 19 miliónov kožných buniek pokrýva celé vaše telo. Každý jeden deň však odumrie 30- až 40-tisíc buniek, čo znamená, že telo neustále pracuje na produkcii nových kožných buniek, ktoré nahradia tie stratené. Vitamín A hrá dôležitú úlohu v tomto procese nielen pri tvorbe, ale aj pri udržiavaní kožných buniek a pri aktivácii buniek nazývaných fibroblasty, ktoré udržujú pokožku pevnú a zdravú.

Ochranný štít pred rakovinou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Prekurzor vitamínu A, nazývaný betakarotén, je silným antioxidantom, ktorý pomáha čistiť voľné radikály - zlúčeniny, ktoré podporujú vývoj rakovinových buniek. To, že prispieva k zdravej pokožke nie je nové zistenie, no tentokrát sa výskum zameral na preventívne účinky vitamínu A (nazývaného aj retinol) na rakovinu kože.

Ak je niekto vystavený vyššiemu riziku rakoviny kože v dôsledku vysokej slnečnej expozície alebo kvôli rodinnej anamnéze, zvýšenie príjmu vitamínu A by mohlo ponúknuť relatívne ľahkú zmenu životného štýlu, ktorá by týmto rizikám čelila.

Výskum ako dôkaz

Vedci z Brownovej univerzity preto študovali súbor údajov od 123 570 amerických mužov a žien, ktorých strava, návyky a zdravotné výsledky boli zdokumentované počas viac ako 26 rokov. Takmer každý prijal dostatočné množstvo vitamínu A z potravy, ktorý spĺňa odporúčaný príjem v USA, ktorý predstavuje 3 000 IU u mužov a 2 331 u žien. U takmer 4 000 účastníkov štúdie sa vyvinul skvamocelulárny karcinóm, forma rakoviny kože.

Týka sa to len potravín

Čím viac vitamínu A konzumovali vo svojej každodennej strave, tým menšie riziko rakoviny kože mali muži a ženy. Rovnaká ochrana však nebola poskytnutá perorálnymi doplnkami vitamínu A, čo naznačuje, že konzumácia a trávenie výživnej látky v potrave je nejakým spôsobom dôležité na to, aby bolo možné využiť výhody vitamínu.

Ochranný štít pred rakovinou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Lokálne krémové formy vitamínu A nazývané retinoidy sa niekedy predpisujú na liečbu akné a pomáhajú spomaľovať starnutie podporovaním produkcie nových kožných buniek. V malej predchádzajúcej štúdii sa preto testovalo, či by aktuálna téma mohla pomôcť zabrániť rakovine kože u ľudí s vysokým rizikom choroby. To tiež nemalo významný vplyv na to, kto dostal rakovinu kože a kto nie. Syntetické retinoidy majú navyše nepríjemné vedľajšie účinky, ako napríklad vysúšanie pokožky, začervenanie a podráždenie a zvýšenie citlivosti na slnečné žiarenie.

Negatíva u starších

Autori novej štúdie naznačujú, že zvýšenie príjmu vitamínu A v strave by mohlo ponúknuť lepší a neškodnejší spôsob boja proti rizikám rakoviny kože. Pripomínajú však, že keď sa konzumuje v rámci bežnej stravy, príliš veľa vitamínu A môže byť spojené s väčším rizikom osteoporózy a zlomenín bedra, čo sú hlavné zdravotné problémy u starších ľudí, u ktorých je tiež väčšia pravdepodobnosť vzniku rakoviny kože.

Avšak pre všetkých ostatných môže konzumácia veľkého množstva mrkvy, sladkých zemiakov, sladkej červenej papriky, špenátu a čierneho hrášku, ako aj hovädzieho mäsa, bojovať proti rakovinovým mutáciám v koži.

Viac o téme: PotravinyChorobaRakovinaRakovina kože
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9