Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pomôže ortopedická obuv alebo ide o nezmysel? Pravda, či je chodenie naboso lepšie!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odjakživa sa kládol dôraz na správne zvolenú obuv. Nevhodné topánky spôsobujú bolesti chodidiel, ale sú zodpovedné aj za bolesť kolien, bedier, atď. Preto sa často odporúča ortopedická obuv, ktorá prinesie úľavu. Je však skutočne zdravá pre naše nohy?

Pred vyše 40-tisíckami rokov ľudia nepoznali žiadny spôsob, ako chrániť svoje nohy pri chôdzi. Jediným spôsobom bolo nechať prirodzene zhribnúť svoju kožu pri chôdzi, kedy sa chodidlo opakovane trie o tvrdý povrch. Dokonca aj dnes sú mnohí zástancovia chodenia naboso v prírode. Stoja si za tým, že chôdza naboso im prináša množstvo zdravotných výhod a je určite zdravšia ako mať obuté topánky. 

Čítajte tiež: Potraviny, ktoré v lete nepatria na tanier: Ruky preč od nich, keď stúpa ortuť na teplomeri!

Neskôr vznikli ortopedické topánky, ktoré vďaka svojej mäkkej podrážke sľubovali pohodlie pre chodidlá. Sú však skutočne zdravé? Nový výskum v časopise Nature zrealizovaný vedeckým tímom z Harvard University prišiel na zaujímavé zistenia o účinkoch stvrdnutej kože chodidiel. Je stvrdnutá koža na nohách škodlivá? Znižuje stvrdnutá koža cit v nohách? Ide o lepšie riešenie ako nosenie iných typov obuvi? 

Kto je na tom lepšie? 

Štúdiu mal nastarosti Daniel Lieberman, ktorý testoval dve skupiny účastníkov: 22 dospelých ľudí zo Spojených štátov a 81 dospelých z Kene. V oboch skupinách niektorí chodili naboso a iní nosili topánky. Vedci hodnotili hrúbku kože na chodidlách, tvrdosť a stuhnutosť kože na nohách a klinetiku chôdze v kenskej skupine. V skupine, kde boli ľudia zo Spojených štátov sa výskumníci pozerali ako rôzne typy obuvi ovplyvnili nohy, čo sa týka ochrany a citlivosti voči nárazom. Išlo o obuv s tvrdou podrážkou (mokasíny, sandále, atď) a mäkkou podrážkou (ortopedické topánky).

Výsledky štúdie boli zaujímavé! Tí, ktorí chodievali naboso vonku, mali v porovnaní s tými, ktorí uprednostňujú topánky, silnekšiu a tvrdšiu kožu na nohách. Taktiež vedci zistili, že bez ohľadu na to, aká veľmi tvrdá bola koža na chodidlách, nemalo to žiadny vplyv na citlivosť nervov. Avšak, záležalo na tom, aké topánky ľudia nosili! Topánky, ktoré majú mäkkú podrážku znižujú citlivosť nervov a tiež menia silu nárazu pri dotýkaní nôh zeme. 

Pomôže ortopedická obuv alebo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Sú potrebné ďalšie štúdie

Vedci však upozorňujú na to, že mnohým veciam ešte nerozumieme. Stále nie je jasné, ako nosenie ortopedickej obuvi, ktorá sa považuje za zdravšiu, ovplyvňuje ľudskú kostru a držanie tela. Podľa výskumníkov by sa nosenie obuvi s tvrdou podrážkou mohlo priblížiť k skúsenosti s prirodzeným zhrubnutím kože, pokiaľ ide o ochranu bez ovplyvnenia citlivosti a držaním tela a rovnováhy.

„Sú potrebné ďalšie štúdie o nevýhodách a prínosoch obuvi, ako sú mokasíny alebo sandále, s tenkou, tuhou a nezmäkčenou podrážkou, ktorá funguje viac ako stvrdnutá koža v porovnaní s mäkkými topánkami,“ dodali autori vo svojom príspevku. 

Viac o téme: ZdravieTopánkyObuvChodidlá
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9