Cesnak pozná ľudová medicína už veľmi dlho. Prvé zdokumentované zmienky o ňom siahajú do hlbokej minulosti, až do 15. storočia pred Kristom. Pochádzajú z egyptského papyrusu, ktorý zachytáva okrem liečiteľných rád aj 22 receptov s cesnakom na odstránenie bolesti a proti únave. Doktorka Alžbeta Béderová prezradila, prečo účinky cesnaku oceníme aj dnes.
Podľa slov doktorky Alžbety Béderovej, známej odborníčky na zdravú výživu z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave (RÚVZ BA) odporúčal jesť cesnak už antický lekár Hippokrates. Ordinoval ho svojim pacientom pri zápche, na odvodnenie či dokonca na nádory maternice a ďalších 61 neduhov, informuje RÚVZ BA.
Čítajte viac: Chyby pri konzumácii cesnaku ako antibiotika: Takto mnohí ničia jeho liečivú silu!
Ako dopĺňa lekárka, cesnak je príbuzným cibule a póru. Obe plodiny patria do čeľade ľaliovitých rastlín. Zmes účinných látok v cesnaku sa po konzumácii do krvi dostáva veľmi rýchlo. Časť z týchto látok sa však odparuje cez pokožku a uniká aj dychom (čo je niekedy príčinou vyhýbaniu sa jeho konzumácii). Cesnak nie je len prírodné antibiotikum pomáhajúce pri bolesti hrdla. Používa sa aj ako prírodné liečivo pri hemoroidoch, reumatických ochoreniach, astme, pri nadúvaní či zápche.
Ničí huby, plesne aj baktérie
„Najúčinnejšia látka je silica alicín, ktorá ničí huby, plesne a baktérie, hlavne v tráviacom trakte, v čreve, upravuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi, čiže pomáha aj v prevencii aterosklerózy. Pri metabolizme alicínu vznikajú ďalšie účinné látky - sulfidy, ajoén, ktoré zlepšujú prekrvenie organizmu, posilňujú srdce a krvný obeh, sú účinné proti zvýšenému zrážaniu krvi, čo je nevyhnutné v prevencii infarktu či mozgovej príhody, znižujú krvný tlak a spomaľujú proces starnutia,“ vysvetľuje odborníčka.
Doktorka Béderová odporúča jesť cesnak s mierou, pretože pri nadmernej a častej konzumácii môže u citlivých ľudí vyvolávať žalúdočné problémy, neprimerané zníženie krvného tlaku a výnimočne aj problémy s pečeňou.