Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pohroma, len čo otvoríte ústa: Odhaľte prvý SIGNÁL choroby skôr, než váš lekár

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Nejedli ste cesnak ani cibuľu, umyli ste si zuby, a predsa sa od vás ľudia odvracajú v momente, keď otvoríte ústa? Zapáchajúci dych môže byť nielen indikátorom zlej hygieny, ale tiež zdravotného problému či nesprávnych stravovacích návykov.

Neprestajný zápach z úst, ktorý nedokáže potlačiť ani dôkladná dentálna hygiena a zdravé stravovanie, môže byť signálom metabolického alebo respiračného ochorenia, nádoru, zápalu, či dokonca otravy, uvádza Focus.de.

Čítajte viac: Vyčuchajte chorobu: Telesný pach prezradí aj to, čo by ste nechceli!

Ale netreba hneď panikáriť. Zápach z úst, odborne halitóza, býva podľa odborníkov až v 90-percentách prípadov spôsobená aktivitou baktérií v ústnej dutine pri rozklade zvyškov potravy, počas ktorej dochádza k uvoľňovaniu „zapáchajúcich“ plynov. Na vine teda býva zlá ústna hygiena.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Keď vám pach stále udiera do nosa

Rozkladné baktérie sa najčastejšie nachádzajú na zuboch alebo medzi zubami, ale tiež v zubných protézach, deravých zubných výplniach, na zapálených mandliach či na jazyku. Vo vlhkom a teplom prostredí úst plnom živín sa im veľmi dobre darí a zabrániť ich premnoženiu dokáže len jediná vec – kvalitné a pravidelné čistenie zubov.

Pach dychu často súvisí s narušenou ústnou mikroflórou, ku ktorej môže prispieť aj zubný kaz či parodontitída. Keď sa však nepríjemne páchnuci dych šíri aj nosom, príčinou môžu byť ochorenia tráviaceho traktu, respiračného systému alebo metabolizmu (napríklad cukrovka). Ak vám teda nevábny dych udiera do nosa od rána do večera, je to jasný signál, že by ste mali navštíviť aj svojho všeobecného lekára.

Viac o téme: Zápach z ústHalitóza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9