Vyčuchajte chorobu: Telesný pach prezradí aj to, čo by ste nechceli!

Zdroj: gettyimages.com
2018-07-12 06:00:00

Telesný zápach nie je príjemný. Obzvlášť, ak sa týka niekoho druhého.. Je však úplne prirodzený. Aj zápach je akýmsi „lekárom“ a z jeho nevábnej vône vieme veľa zistiť!

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ako voniate a prečo práve takto? Prvé čo spravíte, je sprcha alebo sa nastriekate dezodorantom. Telesný zápach ale o našom zdraví napovie viac, ako by ste čakali. 

Podľa biomedicínskeho inžiniera Yehuda Zeiri, PhD z Ben-Gurion University v Be'er-Sheva z Izraela choroby menia spôsob, akým funguje telo. 

Čítajte tiež: Porazte potenie bez drahých dezodorantov: Najlepší pôsob, ktorý vás ohromí svojim účinkami!

"Keď je niekto chorý, v tele dochádza k zvýšeniu nových, odlišných biochemických procesov, ktoré môžu viesť k tvorbe malých prchavých molekúl," vysvetľuje. "Tieto molekuly môžu byť transportované krvou do pľúc a môžu sa uvoľňovať pri vydychovanom dychu a môžu sa uvoľniť aj v moči a pote."

Ak cítite rybací zápach

Je možné, že máte metabolickú poruchu zvanú trimetylminuria – syndróm rybieho zápachu. Telo totiž nedokáže rozložiť niektoré látky v tele z bielkovín, respektíve z potravín, ktoré bielkoviny obsahujú. Zápach po rybách sa prejaví v pote, v moči ale aj v dychu.

Nepríjemný zápach z úst a horúčava

Jedným z možných vysvetlení je ochorenie pečene. Sprevádzať by ho mali ale aj zažívacie ťažkosti, nevoľnosť, abnormálne metabolizovanie tukov, z vonkajších je to práve horko či nepríjemný zápach z úst. Čo najskôr by ste mali vyhľadať lekára!

Je cítiť váš pot zhnitými vajíčkami?

Je to tým, že možno konzumujete príliš veľa červeného mäsa. Telo totiž veľa takéhoto druhu potravy nevie poriadne spracovať, vedie to k siričitým zápachom. Práve tie majú zápach ako skazené vajcia.

Menší prieskum medzi ženami dokázal, že muži, ktorí jedli menej červeného mäsa „voňali“ ženám viac ako ti, ktorí ho jedli viac. Výskumu sa venovali vedci z University of California v Bekeley.

Cítite mierny zápach?

Zrejme starnete. Okrem veku o tom môže vypovedať aj samotný zápach. Monell Chemical Senses Center vo Filadelfii prišiel na to, že telesný zápach staršej vekovej kategórie je oveľa nepríjemnejší ako „vzorka“ mladšej vekovej kategórie.

Cítite sa, akoby ste vyšli z baru?

Pravdepodobne sa na vás „podpísala“ minulá noc, počas ktorej ste skonzumovali veľké množstvo alkoholu. Ten nadbytočný pečeň nevedela metabolizovať, preto ho uvoľnila do potu, sĺz či cez póry.

Fotogaléria

2018-07-12 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia