Je žalúdočná kyselina nezmysel? Doktor Igor Bukovský o veľkom mýte!

Pálenie záhy môže byť signálom rakoviny!
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-09 12:20:00

Poznáte ten pocit, akoby vám v útrobách explodovala nálož s kyselinou? Nepríjemný oheň v hrdle trápi veľa ľudí. Pálenie záhy vraj spôsobuje prebytok žalúdočnej kyseliny, ktorá sa zo žalúdka vylieva do pažeráka. Je to však skutočne pravda?

Manželia tak okolo šesťdesiatky sa objednávali kvôli tráviacim problémom: „Obaja máme reflux, ktorý zaberá len na lieky, vlečie sa už vyše roka. Radi by sme to riešili nejako inak,“ znela základná informácia. Keď prišli a posadili sa oproti mne, hneď na úvod som im povedal toto: „Je to veľmi múdre rozhodnutie, pretože dlhodobé užívanie liekov ´proti kyseline´ je v poslednom čase predmetom rozsiahlych analýz a všetko nasvedčuje tomu, že by sme mali zásadne prehodnotiť svoj vzťah k týmto liekom, ktoré je možné užívať roky až ´do konca´, podobne ako lieky na tlak či cukrovku – prinajmenšom by sme ich nemali jesť ako lentilky, hala-bala len tak „Lebo som sa prejedol“, a už vôbec by sme ich nemali považovať za definitívne riešenie ´pálenia záhy´ (= reflux obsahu žalúdka do pažeráka) alebo bolestí žalúdka.“ Povedali, že to vedia a preto sú tu. Ak vás trápi alebo zaujíma aj táto časť tráviaceho systému, môžete sa posadiť k nám a preberieme tento častý problém trávenia spoločne.

Čo sa deje?

Pocit prítomnosti kyseliny alebo trávenej potravy v pažeráku sa môže prejaviť ako pálenie/škriabanie v hrdle alebo bolesť za hrudnou kosťou. Môže sa to občas stať každému, ale nesmie sa to stávať často a opakovane, pretože to zvyšuje riziko vzniku chronického zápalu pažeráka a následnej rakoviny pažeráka. Ak je reflux chronický, ak ho máte v podstate stále iba s malými prestávkami, nie je to žiadna banalita, ktorá sa „vyrieši“ tabletkami. Je to vážny problém, nezanedbajte ho. Rakovina pažeráka je jedna z najhorších chorôb – zle sa operuje, zle sa lieči, človek postupne nemôže takmer nič prijímať ústami.

Je veľmi smutné vidieť tak často stále tú istú cestu človeka k chorobe:

  1. ľahostajnosť/závislosť od pôžitku = prejedanie, alkohol, tabletky proti bolesti, spánkový deficit a iné rizikové faktory

  2. nedbalosť k riešeniu vzniknutého problému = „Nemám čas ísť k lekárovi“ alebo „Lieky to všetko vyriešia“ alebo „No a čo!“

  3. panika = problém je vážny = „Som ochotný urobiť hocičo!“ alebo „Chcem, aby sa stal zázrak!“ alebo ešte radšej „Prečo toto Boh dopustil?!“ Chápete, človek sa prejedá, opíja, fajčí, stučnie do veľkosti XXXXXL, oberá sa o spánok, ničí si zdravie, a keď je to zdravie zničené, tak za „to“ môže Boh? Ešteže má s nami toľko trpezlivosti a pochopenia.

Ak sa uvoľňuje/oslabuje svalový zvierač, ktorý udržiava žalúdok na hornom konci zavretý, tak sa do pažeráka vracia to, čo je práve v žalúdku – je to kyslé, preto pociťujete v hrdle alebo ústach kyslú chuť. Ak je v žalúdku veľa žlče, môže sa k pocitu kyslosti pridať aj pocit horkosti, alebo horká chuť úplne preváži. Toto signalizuje „pokazenie“ peristaltiky, pohybu svalových buniek žalúdka a čreva, pretože opačným smerom sa už hýbe nielen obsah žalúdka, ale aj obsah tenkého čreva – vtedy treba namiesto liekov na „potlačenie kyseliny“ nasadiť radšej tzv. prokinetiká = lieky, ktoré podporia prirodzený pohyb obsahu žalúdka a čreva správnym smerom, von. Ak sa za hrudnou kosťou objavuje bolesť, je to už vážny signál poškodenia pažeráka – sliznica v pažeráku nemá ochranný hlien, preto ju prítomnosť kyseliny poškodí = zápal, vredovité poškodenie.

Ak horká, kovová chuť „nezmizne“, ani keď vypijete pohár vody, a stále ostáva na jazyku, môže ísť o deficit vitamínu B12. Vtedy odporúčam postupne podať dve až štyri vnútrosvalové injekcie vitamínu B12, pretože tabletková forma zrejme nebude fungovať, ale o tom o chvíľu.

Prečo to vzniká?

Kreslím schému na papier pred sebou. Z dvoch základných dôvodov:

  1. nadmerná tvorba kyseliny alebo

  2. spätný tok obsahu žalúdka.

Spätný tok obsahu žalúdka (reflux) môže mať tiež dva hlavné dôvody:

  1. uvoľnený/oslabený zvierač pažeráka (= obsah žalúdka smeruje do otvoreného pažeráka) alebo

  2. zvierač je v poriadku, ale tlak v žalúdku alebo bruchu pretlačí uzáver pažeráka a obsah žalúdka nakoniec tiež smeruje do pažeráka.

Zvýšený tlak v žalúdku/bruchu ma tiež dva hlavné dôvody:

  1. prejedenie alebo sýtené nápoje = žalúdok je extrémne roztiahnutý jedlom alebo plynom a obsah sa vytláča do pažeráka alebo

  2. nadváha/obezita = žalúdok je pod veľkým tlakom vnútrobrušného tuku a aj malý obsah jedla môže spôsobiť reflux. Tretím dôvodom môže byť nadmerná fyzická aktivita alebo zlá poloha tela po jedle (málokto však robí stojku na hlave po sviečkovej) a tieto posledné dve situácie sú prechodné, nejde o dlhodobý stav, ktorý je taký rizikový.

Lekár predpokladal, že máme v žalúdku veľa kyseliny,“ povedala pani S. a pán S. sa ňu veľmi milo súhlasne pozrel. Obom im urobili vyšetrenie žalúdka sondou. V oboch prípadoch bol na začiatku pozitívny nález Helicobactera a infekciu preliečili antibiotikami a antacidami. Bolesti v žalúdku aj reflux zmizli už počas liečby. Reflux sa však o pár týždňov objavil znovu. „Boli sme vystrašení, že sa ten protivný bacil zase vrátil, ale vyšetrenie bolo našťastie negatívne,“ ukazuje mi na lekárskych správach pán S. „Tak sme dostali už len tabletky proti kyseline. Tú kyselinu v ústach to stiahne, ale to hádam teraz nebudeme jesť tieto tabletky až do smrti?“ Tento prípad začínal byť veľmi zaujímavý.

Áno, ešte donedávna panoval názor, že reflux spôsobuje hlavne nadmerná tvorba kyseliny, a preto treba „potlačiť kyselinu“, tu sú vaše tabletky, nech sa páči! Ukazuje sa však, že za refluxom môže byť až veľmi často, oveľa častejšie ako nadmerná tvorba kyseliny, niečo iné, a je to dosť prekvapivé, málokomu by to napadlo. Nemám teraz na mysli alkohol a prejedanie sa, či jedenie v strese – to sú naozaj chronicky známe príčiny a podľa môjho názoru asi najčastejšie. Potrebujem sa však dozvedieť ešte viac, aby som mohol povedať svoj názor.

Riešte tráviace problémy! Hoci diagnostika a liečba patria do rúk lekára, pomôcť si môžete úpravou stravovania a svojho spôsobu života. Spoľahlivé a overené informácie prináša Ambulancia klinickej výživy na svojej stránke www.encyklopedia.akv.sk, ktorá vám môže pomôcť riešiť existujúce zdravotné problémy!

A bolo to zaujímavé. Časté pálenie záhy pociťovala pani S. už skoro rok predtým, než sa im objavili aj bolesti žalúdka a ďalšie príznaky infekcie Helicobacterom (HP), ktorú si zrejme odovzdali jeden druhému. Navyše pani S. mala už niekoľko rokov anémiu a „brala na to nejaké železo“ a k tomu jej lekár po pravidelnej denzitometrii už dvakrát oznámil, že „odvápnenie kostí postupuje rýchlejšie, než by sme čakali“, a nasadil jej veľké dávky vápnika (podľa súčasných informácií až nebezpečne veľké ▪ viac ako 500 mg vápnika v tabletkách za deň môže byť rizikové) a dávky vitamínu D (z môjho pohľadu nedostatočné ▪ bežná dávka 400 alebo 800 IU denne naozaj nestačí). Pani S. teda užívala – okrem iného – železo aj vápnik.

Jedna vec je, že vápnik a železo by sa nemali užívať naraz, pretože dávka vápnika nad 300 mg znižuje vstrebávanie železa, ale druhá vec je, že tieto veci môžu spolu súvisieť – optimálne vstrebávanie vápnika a železa vyžaduje dostatočné množstvo kyseliny (HCl) v žalúdku (Platí to aj o niektorých iných mineráloch, ale na železe a vápniku sa problém prejaví rýchlo a viditeľne.) Hm, lenže pani S. má „nadbytok“ kyseliny, pretože má pálenie záhy, alebo nie? A k tomu ešte toto: pán S. pociťoval výraznú únavu, ktorá mala kolísavý priebeh a trpel poruchami trávenia – nafukovalo ho, stolica bola často hnačkovitá, mala nepríjemný zápach (syndróm dráždivého čreva?), a výrazne sa mu zhoršili aj alergie, najmä senná nádcha na jar. Toto všetko sa pripisovalo infekcii HP a po antibiotikách väčšina tráviacich ťažkostí skutočne zmizla.

Lenže. Lenže už niekoľko týždňov po skončení liečby sa obom manželom vrátil reflux a pánovi S. aj jeho poruchy trávenia a stolice. Kontrolné vyšetrenie však infekciu HP nepotvrdilo. Môžu nejako súvisieť anémia, rýchlo prebiehajúce odvápňovanie kostí, alergie a poruchy trávenia s refluxom? Ak by sme vychádzali z predpokladu, že reflux je vždy prejavom nadbytku kyseliny (HCl), tak by sme žiadnu súvislosť asi nenašli. A preto sa zopár múdrych hláv skúsilo pozrieť na problém inak: opusťme predpoklad, že reflux je vždy prejavom nadbytku HCl. Zvlášť, ak vieme, že u starších ľudí je nález tzv. chronickej atrofickej gastritídyveľmi častý. Aby som bol presný: chronická atrofická gastritída postihuje dnes veľa ľudí už vo veku 40 rokov, aj mladších.

Príčiny refluxu

Relaxáciu/uvoľnenie zvierača pažeráka môžu vyvolať tieto potraviny a nápoje:

  • čokoláda (metylxantíny, pepermint, mastné kyseliny), špeciálne tá pepermintová čokoláda – spôsobuje až 4-krát častejší výskyt pocitov pálenia záhy

  • alkohol (najmä večer a pred spaním) – dokonca vyše 40 % zdravých ľudí má po večernej konzumácií alkoholu reflux počas niekoľkých hodín v noci, čo je nebezpečné, lebo v spánku o tom neviete, ale vaša sliznica pažeráka sa dosť trápi

  • fajčenie (aj pasívne)

  • paradajky 

  • je potrebné vytestovať si svoje vlastné spúšťače – mal som klienta, ktorému banán zastavuje pálenie záhy takmer okamžite, ale aj klientku, ktorá mala do 10 minút po zjedení polovice banánu „plamene v hrdle“.

Pozor, reflux môžu vyvolávať aj tieto lieky/doplnky:

  • L-arginín

  • aminofylín (liek používaný na rozšírenie dýchacích ciest)

  • anticholinergiká (celá škála liekov vrátane niektorých antidepresív – ak sa vám po nasadení nejakého lieku objaví reflux, preštudujte si príbalový leták)

  • beta-adrenergiká (= sympatomimetiká)

  • blokátory kalciových kanálov (liečba hypertenzie a iných kardiovaskulárnych ochorení)

  • nitráty (liečba ischemickej choroby srdca).

Zvýšenú tvorbu kyseliny (HCl) v žalúdku môže podporovať:

  • káva 

  • čierny čaj 

  • nápoje typu cola a iné zdroje kofeínu 

  • pivo 

  • mlieko (ja viem, že niektorí lekári ešte stále odporúčajú „proti kyseline“ mlieko, smotanu a mliečne výrobky, len si dovolím poznamenať, že toto odporúčanie má svoje korene v 19. storočí a už sa dávno vie, že hoci mlieko spôsobí rýchlu úľavu od bolesti a refluxu, asi o pol hodiny nastúpi zvýšená tvorba HCl, ktorá už bolesť nevyvolá, ale sliznica žalúdka/pažeráka je ešte viac ohrozená, ako bola na začiatku)

  • soľ a slané jedlá.

Bolesť za hrudnou kosťou (podobne ako sťažené alebo bolestivé prehĺtanie čohokoľvek) je dôkazom poškodenia pažeráka a môže ju vyvolať toto:

  • káva

  • citrusy

  • paradajky

  • pikantné jedlá (napr. surová cibuľa)

  • alkohol, najmä destiláty

  • sýtené nápoje.

Nová kniha Dr. Bukovského „Zachráňte svoje črevo!“ je už všade v predaji, aj na www.ipark.sk. Nasmeruje vás k lepšiemu tráveniu, imunite a zdraviu!

Nový uhol pohľadu

Ak teda opustíme predstavu, že reflux a pálenie záhy je vždy prejavom nadbytku HCl v žalúdku a ak do schémy uvažovania vložímechronickú atrofickú gastritídu (CHAG), známe veci zapadnú do seba inak a nový uhol pohľadu tak zrazu vytvára mozaiku, ktorá dáva väčší zmysel a lepší obraz:

  • CHAG spôsobuje zníženie tvorby kyseliny (HCl) v žalúdku (zápalom poškodené bunky sliznice nedokážutvoriť potrebné množstvo HCl = pH, teda kyslosť v žalúdku nie je dostatočná)

  • nedostatok kyseliny (HCl) v žalúdku má tieto následky:

  • horšie trávenie v žalúdku (HCl je potrebná pre aktiváciu enzýmu, ktorý začína trávenie = pepsín) ▪ ak je kyseliny v žalúdku málo, enzým pepsín nemôže pracovať = pociťujete ťažobu, pocit plnosti, zablokované trávenie vyvolá refluxgrganie a pod. ▪ dramatická situácia v žalúdku vyvolá podráždenie črevného nervového systému aj mozgu, ktorý teraz dostáva pravidelne signály o veľminepríjemnom stave a z toho vyplývajú negatívne pocity, obava jesť a podobne ▪ malé porcie jedla („Bojím sa, že mi bude zase zle“) môžu vyvolať nielen deficit energie (= chudnutie), živín, vitamínov a minerálov, ale hlavne zápchu a špirála problémov sa roztáča stále rýchlejšie

  • horšie vstrebávanie železa, vápnika a iných minerálov = ▪ anémia ▪ osteoporóza ▪ poruchy zrážanlivosti ▪ kŕče svalov ▪ poruchy srdcovej činnosti ▪ rôzne nervové príznaky (tŕpnutie končatín, poruchy citlivosti a pod.)

  • zvýšenú náchylnosť sliznice žalúdka na infekciu HP ▪ tá infekcia sa manželom S. aj „podarila“ a našťastie úspešne vyliečila ▪ infekcia HP však stihne vyvolať kaskádu ďalších následkov: ▪ prechodne zvýšená tvorba kyseliny v žalúdku môže spôsobiť vredy, najmä v dvanástniku ▪ naruší sa celá črevná mikrobiota = syndróm bakteriálneho prerastenia v tenkom čreve = nafukovanie a hnačkové stolice ▪ k tomu sa môže pridať syndróm presakujúceho čreva = vznik alebo zhoršenie alergiíautoimunitných ochorení a všetko ostatné.

Veď vy ste nám tu za desať minút vysvetlil skoro dva roky našich ťažkostí!“ prekvapene vyhŕkla pani S. „Prišla som tiež na to, že keď mi žalúdok po jedle nepracoval, pomáhal mi pomarančový džús.“ To bol ďalší signál, že sme asi identifikovali koreň problémov správne. Ak deficit kyseliny (alebo obed, ktorý treba stráviť) nie je veľmi veľký, môže naozaj stačiť deci studeného pomarančového alebogrepového džúsu. Obsah žalúdka sa trochu zakyslí a to „zapne“ trávenie = pocit tlaku a ťažoby zmizne. S tým grepom však pozor, ak užívate nejaké lieky – na stránke www.encyklopedia.akv.sk nájdete priebežne aktualizovaný zoznam liekov, pri ktorých je grapefruit a grepový džús nevhodný kvôli silným interakciám (= hrozí predávkovanie liekom!).

Funkčné vyšetrenie tvorby kyseliny chlorovodíkovej (HCl) v žalúdku (tzv. Heidelberský protokol) sa u nás bežne nerobí, preto nie je možné zníženú tvorbu kyseliny (= hypochlórhydria) alebo úplnú poruchu tvorby (= achlórhydria) objektívne diagnostikovať u všetkých pacientov. K diagnóze sa dostávame postupným vylúčením iných príčin refluxu, podrobnou analýzou ťažkostí a vlastných skúseností klienta a empirickým pokusom užívania prípravku „betaín-HCl“.

„Z toho, čo ste povedali, mi tiež vychádza, že tie lieky proti kyseline ma síce zbavia pálenia záhy, ale moje tráviace a ďalšie problémy sa môžu zhoršovať,“ prispel mužským pragmatickým pohľadom pán S. Ako milujem tieto chvíle, keď spoločne s klientom skladáme mozaiku! Je to presne tak. Ak je príčinou refluxu znížená tvorba kyseliny (HCl) v žalúdku (už vieme, že to nie je ani nemožné, ba ani paradoxné), tak antacidá, lieky na zníženie tvorby kyseliny, síce zbavia človeka obťažujúceho pocitu v pažeráku a hrdle, chránia pažerák pred poškodením, prípadne rakovinou, ale neriešia problém – a najmä: potláčanie tvorby kyseliny (HCl) v žalúdku = čoraz menej kyseliny v žalúdku (vyššie pH) = čoraz horšie trávenie = veľké riziko narušenia črevnej mikrobioty a bariéry čreva = veľké riziko chronického zápalu, alergií a autoimunitných ochorení.

Čo s tým teraz?

To bola otázka, ktorá nemusela ani zaznieť, bola logická a jasná. Viem, čo treba urobiť, ale bude to trochu náročnejšie, ste pripravený „pracovať“ na svojom zdraví? Užívať antacidá je pohodlné, ale pri dlhodobom užívaní majú vážne nežiaduce účinky a následky. Nie každý vie, ako si tým škodí. Vy už nemusíte. Ak nie je reflux spôsobený nadmernou tvorbou kyseliny(HCl), ale jej nedostatkom a následným rozvratom prirodzených procesov trávenia, tak sa to dá riešiť aj bez týchto liekov.

„My sme na to pripravení, inak by sme tu neboli.“ Vrátil ma pán S. k ich prípadu. Super! Stravu a spôsob jedenia upravíme podľa AKV odporúčaní ▪ pridáme niečo horké z našich obľúbených horčín na podporu trávenia ▪ určite nasadíme nejaké dobré probiotiká ▪ mletúkurkumu ▪ vitamín D ▪ melatonín v dávke 5 mg pred spaním, a k tomu ešte budeme potrebovať jeden špeciálny prípravok, ktorý u nás zatiaľ nie je dostupný – „betaín-HCl“. Máme skúsenosť s prípravkom „Betaine-Hydrochloride with Pepsin“ (firma Solgar), ale môžete použiť akýkoľvek iný prípravok, ktorý v jednej tabletke neprekračuje dávku 600 mg.

„To je tá kyselina žalúdočná v tabletkách? Čítala som o tom veľa na internete.“, spomenula si pani S. Nie, nie je to kyselina žalúdočná. Žiadna kyselina žalúdočná totiž neexistuje.

Kyselina žalúdočná neexistuje!

A nikto z tých, ktorí spojenie „kyselina žalúdočná“ používajú, vlastne nevie, o čom hovorí. Kyselina žalúdoČNÁ by totiž podľa pravidiel tvorby slov a chemického názvoslovia bola kyselinou, ktorá by vo svojej molekule musela obsahovať „chemický prvok“ žalúdok, presne tak ako je chemický prvok fosfor súčasťou molekuly „kyselina fosforeČNÁ“. Takže nie, neexistuje „kyselina žalúdočná“ a neverte ľuďom, ktorí o „kyseline žalúdočnej“ píšu, hovoria alebo ju dokonca predávajú. Nebezpeční diletanti.

2017-11-09 12:20:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia