Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odvrátená stránka výživných jedál: Zdravé potraviny len naoko?!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sú výživné, obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok a podporujú chudnutie. Reč je o potravinách, ktoré sú zaradené do kategórie "zdravé". Záleží však od toho, aké množstvo si doprajete. Vo veľkom môžu spôsobiť doslova zmätok v tele!

Keď ide o zdravé jedlo, takmer všetci si myslia, že čím viac, tým lepšie. Avšak, aj príliš veľa dobrých vecí by mohlo mať škodlivé účinky. Napríklad antioxidanty a živiny, ako je selén, môžu spôsobiť zmätok v našom tele, ak sú spotrebované nadmerne. Vedú k svalovým kŕčom, ako aj k vypadávaniu vlasov a nechtov! Zdravá výživa si vyžaduje rovnováhu a istotu, že ste skonzumovali primerané množstvo potravín.

Čítajte tiež: Znamenia, ktoré predpovedajú nezastaviteľné ochorenie: Stačí jediný pohľad do očí!

Pozrite sa na štyri potraviny s vysokým obsahom živín, ktoré môžu byť škodlivé, ak to preženiete s ich konzumáciou.

Škorica

Občas si posypať škoricou nejaké jedlo alebo nápoj, nie je škodlivé pre naše telo. V skutočnosti sa ukázalo, že malé množstvá tohto korenia znižujú riziko vzniku cukrovky, rakoviny a srdcových chorôb. Avšak existujú dva druhy škorice s rôznymi účinkami na zdravie: Cassia, ktorá je najčastejšie používaným typom, a Ceylon, ktorá má ľahšiu a menej trpkú chuť.

Cassia je typ škorice, ktorú v obchodoch nájdeme častejšie ako Ceylon, keďže je lacnejšia. Obsahuje vysoké množstvá zlúčeniny nazývanej kumarín, ktoré preukázali, že môžu spôsobiť toxicitu a poškodenie pečene, ako aj zvýšiť riziko vzniku rakoviny! Obsahuje asi 5 mg kumarínu na čajovú lyžičku, ale ceylová škorica obsahuje stopové množstvá látky.

Odvrátená stránka výživných jedál:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Para orechy

Brazílske orechy sú vlastne proteíny bez živočíšnej výroby, čo je ideálne pre vegetariánov a vegánov. Sú bohaté na selén - minerál, ktorý pomáha k dobrej nálade a bojuje proti zápalu. Veľké množstvo para orechov môže viesť k toxicite. Výsledkom sú krehké vlasy a nechty, čo vedie k ich vypadávaniu. Orechy síce obsahujú zdravý tuk, no treba byť opatrní v skonzumovanom množstve. Približne 8 gramov tuku obsahuje 19 gramov tuku. Ak si doprajete viac, zvýšite tým celkový príjem tukov, čo môže viesť k zvýšeniu telesnej hmotnosti, vysokému krvnému tlaku a cukrovke.

Tuniak v konzerve

Tuniak sa ukázal ako veľký zdroj bielkovín, železa a vitamínov B. Obsahuje vysoké množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré sú zdravé pre srdce. Hoci je tuniak najlepší čerstvý, vhodnou voľbou je tiež konzervovaný. Záleží však od toho, aký tuniak jete! Konzervovaný tuniak dlhoplutvový môže obsahovať vyššie množstvá metylortuti, teda neurotoxínu, ako ostatné tuniaky. Dlhodobé vystavenie sa ortuti môže spôsobiť tras, problémy so zrakom, problémy s pamäťou a môže viesť k trvalému poškodeniu mozgu a obličiek.

Buďte tiež opatrní pri výber konzervovaných tuniakov a dajte prednosť tomu bez vysokého obsahu sodíka. Konzumácia príliš veľkého množstva sodíka môže viesť k vysokému krvnému tlaku a zvýšiť riziko srdcových ochorení.

Nepreháňajte to s konzumáciou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Káva

Niekoľko štúdií preukázalo, že káva obsahuje antioxidanty, ktoré podporujú zdravie srdca a pomáhajú v boji proti cukrovke 2. typu. Výskumníci tvrdia, že šálka čierneho moku môže tiež znížiť riziko demencie a ochorenia pečene. Jedna šálka obsahuje 100 mg až 150 mg kofeínu. Nemalo by sa skonzumovať viac ako 400 mg denne!

Nadbytočný kofeín môže uvoľňovať serotonín a noradrenalín, excitačné neurotransmitery, ktoré môžu zvýšiť reaktivitu svalov a nervov a spôsobiť nervozitu, zvýšenú srdcovú frekvenciu alebo otrasy oka. Kofeín môže tiež oddialiť uvoľnenie melatonínu. Melatonín je hormón, ktorého hladina klesá v ranných hodinách, keď slnko vychádza a stúpa, keď slnko zapadá, takže viete, kedy je čas zobudiť sa a kedy ísť spať. Nezrovnalosti vo vnútorných hodinách tela súvisia s obezitou, slabými kognitívnymi schopnosťami, gastrointestinálnymi problémami a dokonca s rakovinou!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9